Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 20.11.2018 klo 09.00-10.51
156§ YLEISESTÄ ENNAKKOÄÄNESTYSPAIKASTA PÄÄTTÄMINEN VUODEN 2019 EDUSKUNTA- JA EUROPARLAMENTTIVAALEISSA SEKÄ MAHDOLLISISSA MAAKUNTAVAALEISSA
Eduskuntavaalit toimitetaan 14.04.2019, ennakkoäänestys 3.-9.4.2019; europarlamenttivaalit toimitetaan 26.5.2019, ennakkoäänestys 15.-21.5.2019 ja samaan aikaan tai syksyllä mahdolliset maakuntavaalit.
Vaalilain 9 §:n mukaan kunnanhallitus päättää kotimaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kunnassa, jokaisessa kunnassa on oltava vähintään yksi ennakkoäänestyspaikka, jollei erityisestä syystä muut johdu. Ennakkoäänestyspaikka on syytä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppoa tulla ja joihin he vaivattomasti osaavat. Ennakkoäänestyspaikkojen on oltava esteettömiä. Ennakkoäänestyspaikan on sekä tiloiltaan että sijainniltaan sovittava tarkoitukseensa myös järjestyksenpidon kannalta ja tilan tulee olla riittävän suuri. Kussakin ennakkoäänestyspaikassa on oltava yhtä aikaa saapuvilla ainakin kaksi vaalitoimitsijaa, jotka määrää kunnan keskusvaalilautakunta.
Kunnanhallituksen on huolehdittava siitä, että Väestörekisterikeskuksen ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin viipymättä merkitään kunnassa olevan yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi, käyntiosoite, aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat. Lain 48 §:n mukaan kunnanhallituksen määräämä aukioloaika ei saa olla arkipäivisin ennen kello 8.00 eikä kello 20:n jälkeen eikä lauantaisin ja sunnuntaisin ennen kello 9:ää eikä kello 18:n jälkeen. Hyväksi havaittu käytäntö, että ennakkoäänestyksen ajanjakson kahtena viimeisenä päivänä yleinen ennakkoäänestyspaikka pidetään avoinna klo 20 saakka. Keskusvaalilautakunta vastaa siitä, että ennakkoäänestyspaikassa on asianmukainen ennakkoäänestystila, riittävästi odotustilaa ja tarvittava kalusto.
Lestijärvellä ennakkoäänestyspaikka on ollut kunnanvirasto. Viimeksi presidentinvaaleissa ennakkoäänestyspaikka on ollut avoinna arkisin viraston aukioloaikana klo 9.00-15.30 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10.00-15.00. Vaalitoimitsijoita on ollut kaksi. Vaalitoimitsijat ovat olleet kunnan viran/toimenhaltijoita ja viikonloppuna tehtävä työ ja ylityö on korvattu KVTES:in mukaan vapaa-aikana.
Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus määrää Lestijärven kunnan yleiseksi ennakkoäänestyspaikaksi Lestijärven kunnanviraston, joka pidetään avoimena ennakkoäänestysajan arkipäivisin klo 9.00 - 15.30 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10.00 - 15.00.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.