Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 22.01.2019 klo 09.00-12.09
7§ KUNNAN ASUKKAIDEN JA VALTUUTETTUJEN ALOITTEET
Lestijärven kunnan hallintosäännön 124 §:n mukaan kunnanhallituksen on vuosittain helmikuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyistä kunnan toimintaa koskevista kuntalaisten tekemistä aloitteista ja niiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä. Samoin valtuutettujen hallintosäännön 124 §:n mukaan tekemistä aloitteista. Valtuusto voi samalla todeta, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun.
Kunnanhallituksen ja lautakunnan tehtäväalueella tehdyistä aloitteista on vastaavasti esitettävä tiedot kunnanhallitukselle ja asianomaiselle lautakunnalle niiden päättämällä tavalla.
Jos aloite vaatii erityistä valmistelua, sen viranomaisen, jonka käsiteltäväksi aloite kuuluu, on ilmoitettava aloitteen tekijälle kuukauden kuluessa aloitteen tekemisestä sen arvioitu käsittelyaika ja keneltä saa lisätietoja aloitteen käsittelystä.
Vuonna 2017 Vasemmistoliiton valtuutetut Susanna Kuorikoski, Paula Tiala ja Pentti Untinen Paula Tiala jättivät valtuuston kokouksessa 2.3.2017 seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen:
”Eduskunta on muuttanut Ympäristonsuojelulain jätevesien käsittelyä koskevia lainkohtia. Lainkohdat tulevat voimaan 3.4.2017 ja uusilla määräyksillä kumotaan aikaisemmat määräykset. Uudet määräykset tulevat koskemaan myös monia lestijärveläisiä kiinteistöjä haja-asutusalueella. Kiinteistönomistajien on usein vaikeaa saada selkoa lain määräyksiä, siksi on tarpeellista kunnan asiantuntijoiden auttaa kuntalaisia.
Ehdotamme, että kunnassa perehdytään uusiin määräyksiin ja selvitetään, mitkä ovat ne kiinteistöt Lestijärvellä, joita uudet määräykset koskevat ja minkälaiset jäteveden puhdistusjärjestelmät näiden kiinteistöjen on rakennettava.
Kunnnan tulisi kertoa uusista määräyksistä kuntatiedotteessa, kunnan nettisivuilla tai tiedotustilaisuuksissa. Kiinteistökohtaista tietoa tulisi kiinteistönomistajan saada suoraan kunnan työntekijöiltä ja virkamiehiltä.
Vesistöjemme puhtaus koituu meidän kaikkien hyödyksi.”
Kunnanhallitus merkitsi tiedokseen 28.3.2017 jätetyn valtuustoaloitteen ja siirsi asian valmistelun tekniselle lautakunnalle, jonka tulee selvittää tiedotustarpeen ja -keinot. Tekninen lautakunta on tiedottanut kuntalaisia asiasta toukokuun 2017 kuntatiedotteessa ja kuntatiedote on julkaistu myöskunnan neittisivuilla.
Parannan portin aloitteen johdosta sen suunnittelusta on järjestetty suunnittelukilpailu, mutta voittajaa ei ole vielä palkittu eikä asia ole edennyt sen pitemmälle.

Marja Tiala, Jukka-Pekka Tuikka, Jaana Salo ja Mari-Liisa Haka jättivät 19.12.2018 päivätyn oheisen liitteen mukaisen aloiteen elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen vastuullisuudesta. Asiaa ei ole vielä käsitelty kunnan toimielimissä.

Kunnan asukkaat eivät jättäneet vuoden aikana yhtään aloitetta.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus esittää, että valtuusto merkitsee tiedokseen aloitteiden tilanteen ja toteaa Vasemmistoliiton valtuustoaloitteiden käsittelyn olevan kesken.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.



Liitteet
Aloite elintarvike- ja ruokapalv.hankintojen vastuullisuudesta