Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 22.01.2019 klo 09.00-12.09
11§ POIKKEAMISLUPAHAKEMUS/RANTA-ASEMAKAAVASSA MERKITYLLE RM-TONTILLE RAKENNETUN RAKENNUKSEN MUUTOS PYSYVÄKSI ASUNNOKSI

Aki ja Mari-Liisa Haka hakevat poikkeamislupaa käyttötarkoituksen muutosta varten tilalla Rno 421-401-3-20. Hanketta ei muutoin ole hakemuksessa tarkemmin selostettu. Hakemus on päivätty 23.10.2018.

Mari-Liisa Haka on aiemmin kesällä 2018 (ei päivätty) jättänyt toimenpidelupahakemuksen jätevesijärjestelmän uusintaa varten. Samalla hakemuksella on haettu matkailukäytössä olleen rakennuksen muuttamista vakituiseksi asuinrakennukseksi.

Toimenpidelupa kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän uusimiseksi (imeytyskenttä) tilalla Pietilä, Rno 3:20 on myönnetty rakennustarkastajan päätöksenä 17.8.2018 §49. Päätöksen yhteydessä hakijalle on kerrottu, että rakennuksen käyttötarkoituksen muutos pysyväksi asunnoksi vaatii kunnanhallituksen myöntämän poikkeamisluvan, jota tulee hakea erikseen.

Nyt käsiteltävän poikkeamislupahakemuksen voidaan todeta koskevan kyseisen rakennuksen käyttötarkoituksen muutosta pysyväksi asunnoksi. Poikkeamislupahakemusta koskien hakija toimitti 30.10.2018 seuraavan perustelun: ”SPV eli sukupolvenvaihdostilanteessa jatketaan yritystoimintaa, jonka vuoksi asuminen tilalla on välttämätöntä.”

Lestijärvellä on voimassa ranta-asemakaava, jonka kaavakartta on päivätty 25. päivänä helmikuuta 1997. Ranta-asemakaavan muutos, joka koskee kaava-alueen kaikkia loma-asuntojen (RA) kortteleita, on päivätty 1.2.2010. Ranta-asemakaavassa rakennusoikeuden jako perustuu vuonna 1989 tehdyn rantaosayleiskaavaluonnoksen perusselvitykseen.

Lestijärven matkailuelinkeinon turvaamiseksi ja kehittämistarpeen tyydyttämiseksi on suunnittelualueelle varattu muutamia matkailupalvelujen kortteleita, joille on annettu rakennusoikeus yrittäjien suunnitelmien mukaisesti. Matkailupalvelujen korttelialueet on kartassa merkitty merkinnällä RM. Kiinteistölle Rno 421-401-3-20 on ranta-asemakaavassa varattu edellä kuvattu RM-merkinnällä osoitettu kortteli 67, jonka rakennusoikeus on 1000 k-m2.

Kaavakartassa RM-alueita koskee seuraava määräys: ”Ennen rakentamisen aloittamista on kunnan tekniselle lautakunnalle esitettävä kokonaissuunnitelma alueen käytöstä ja rakentamisesta jätehuoltoratkaisuineen.”

Alueella sijaitsee tilan päärakennus, joka on rakennettu jo 1700-luvun loppupuolella ja siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 1986. Rakennuslupa on myönnetty 13.10.1986. Yrityksen (Pietilän lomatalot) internet-sivujen mukaan päärakennus on edelleen (27.11.2018) matkailua palvelevassa käytössä.

Kiinteistöä 421-401-3-20 koskevan kauppakirjan 20.6.2018 mukaisesti myyjät pidättävät itsellään noin 3,16 ha suuruisen määräalan, jolla sijaitsee 60 m2 suuruinen hirsirakennus ja saunarakennus. Kyseinen määräala on 7.9.2018 päivätyllä kauppakirjalla luovutettu kolmannelle osapuolelle. Kyseinen määräala sisältyy RM-alueeseen.

Kunnan rakennusvalvonnan tietojen mukaan kiinteistön sisältämällä RM-alueella ei ole muita matkailukäytössä olevia rakennuksia. Kauppakirjojen ja poikkeamislupahakemuksen sisältämien tietojen mukaan niiden toteutuessa RM-alueelle ei jää yhtään ainoata matkailukäyttöä palvelevaa rakennusta.

Rakennustarkastaja

Poikkeamisluvan myöntäminen edellä esitettyjen tietojen valossa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Kiinteistön omistukseen liittyvien ja korttelin pääkäyttötarkoituksen muutossuunnitelmien takia tulisi suorittaa kaavallinen tarkastelu, missä maanomistajien tasapuoliseen kohteluun perustuen tutkitaan alueen rakentamisoikeuden määrä ja tarkoitus. Ennen rakentamisen aloittamista kunnan tekniselle lautakunnalle tulee esittää kokonaissuunnitelma alueen käytöstä ja rakentamisesta jätehuoltoratkaisuineen.

Tekninen lautakunta toteaa siten lausuntonaan kunnanhallitukselle, että se ei puolla hakemuksen mukaisen poikkeamisluvan myöntämistä. Hakemus ei täytä MRL 172 §:n mukaisia poikkeamisen edellytyksiä, koska se aiheuttaa haittaa kaavoitukselle ja kaavantoteuttamiselle edellä mainituin perustein.

Päätöksestä peritään hakijalta hyväksytyn taksan mukainen maksu 100euroa.

Tekninen lautakunta
Merkitään tiedoksi Mari-Liisa Hakan 3.12.2018 toimittama perustelumuistio (liite 58).
Päätettiin yksimielisesti antaa kunnanhallitukselle päätösesityksn mukainen lausuntomuutoin paitsi, että
hakijalta ei peritä maksua päätöksestä.

-------------------------

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus päättää, ettei se myönnä poikkeamislupaa teknisen lautakunnan esityksen mukaisesti Aki ja Mari-Liisa Hakan hakemuksen mukaiselle poikkeamisluvalle ,hakemus ei täytä MRL 172 §:n mukaisia poikkeamisen edellytyksiä, koska se aiheuttaa haittaa kaavoitukselle ja kaavantoteuttamiselle edellä mainituin perustein. Hakijoilta ei peritä maksua päätöksestä.

Kunnanhallitus
Susanna Kuorikoski esitti Aimo Itäniemen kannattamana, että poikkeamislupa myönnetään. Puheenjohtaja totesi, että koska on tehty kunnanjohtajan päätösesityksestä poikkeava esitys on suoritettava äänestys. Äänestys suoritetaan nimenhuutoäänestyksenä, jossa JAA äänestävät kunnanjohtajan esityksen kannalla olevat ja EI Susanna Kuorikosken kannatetun esityksen kannalla olevat. Suoritetussa äänestyksessä JAA äänestivät Koski-Vähälä Jorma,Tuikka Jukka-Pekka, Tuikkanen Pekka, EI äänestivät Hakala Susanna, Itäniemi Aimo, Kuorikoski Susanna, Savolainen Raili, joten puheenjohtaja totesi, että JAA ääniä annettiin 3 ja EI ääniä 4. Puheenjohtaja totesi, että äänin 4-3 kunnanhallituksen päätökseksi tuli Susanna Kuorikosken kannatettu esitys poikkeamisluvan myöntämisestä. Hakijoilta peritään 100 euron maksu.

Merkittiin, että Mari-Liisa ilmoitti esteellisyytensä ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Peruste: Hallintolaki 28 § 1. mom. kohta 1.

------------------------- Rakennustarkastaja/kunnan jäsen Kaisa Mäkelä on jättänyt 19.12.2018 päivätyn oheisen liitteen mukaisen oikaisuvaatimuksen, jossa hän vaatii päätöksen kumoamista.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus päättää, että se hyväksyy jätetyn oikaisuvaatimuksen eikä myönnä poikkeamislupaa kuten tekninen lautakunta on esittänyti Aki ja Mari-Liisa Hakan hakemuksen mukaiselle poikkeamisluvalle,hakemus ei täytä MRL 172 §:n mukaisia poikkeamisen edellytyksiä, koska se aiheuttaa haittaa kaavoitukselle ja kaavantoteuttamiselle edellä mainituin perustein. Hakijoilta ei peritä maksua päätöksestä.


Susanna Kuorikoski esitti, että kunnanhallitus jättää Kaisa Mäkelän oikaisuvaatimuksen tutkimatta, koska kunnanhallituksen 11.12.2018 tekemästä poikkeamislupapäätöksestä, § 184, voidaan Maankäyttö- ja rakennuslain 193 §:n mukaan tehdä vain hallintovalitus hallinto-oikeuteen.

Puheenjohtaja keskeytti kokouksen ajalla 10.36-10.59.


Kunnanjohtajan muutettu päätösesitys
Kunnanhallitus toteaa, että rakennustarkarkastaja Mäkelällä ei ole ollut oikeutta tehdä oikaisuvaatimusta asiasta ja jättää käsittelemättä jätetyn oikaisuvaatimuksen, samalla kunnanhallitus toteaa, että pöytäkirjan 11.12.2018liitteenä on ollut virheellinen valitusosoitus.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.


Liitteet
Oikaisuvaatimus
Perustelumuistio poikkeamislupahakemukseen