Lestijärven kunnan päätökset > Maaseutulautakunta > Tiistai 19.3.2019 klo 10-12.30
7§ TOHOLAMMIN MAASEUTUPALVELUISTA AIHEUTUVA LISÄTEHTÄVÄ JA -VASTUUN HUOMIOIMINEN PALKASSA
Valmistelija maaseutulautakunnan puheenjohtaja

Hallintosäännön 143 §:n mukaan asiat päätetään kokouksessa viranhaltijan esittelystä. Esittelijän ollessa esteellinen, hänen sijaisekseen määrätty toimii esittelijänä. Toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Puheenjohtaja esittelee asian, koska esittelijä on esteellinen ja sijainen ei pääse paikalle.

Toholammin toimipisteen maaseutupalvelut on järjestetty Maaseutuyksikkö KaseKan sisäisin järjestelyin. Toholammin toimistolla Maaseutuyksikkö KaseKan työntekijöistä ovat paikalla tiistaina ja keskiviikkona Mervi Vähäsöyrinki ja torstaina Jukka Hautamäki. Kyseinen järjestely on ollut käytössä 4.4.2018 lähtien tähän päivään saakka. Järjestelystä on aiheutunut ja aiheutuu tehtäviä hoitaneille viranhaltijoille lisääntynyttä vastuuta ja kuormaa.

Palkkausjärjestelmän tavoitteena on edistää kuntien ja kuntayhtymien toiminnan tuloksellisuutta, motivoida henkilöstöä hyviin työsuorituksiin ja varmistaa kunta-alan palkkojen kilpailukyky. Palkkausjärjestelmä tukee toimintastrategiaa, vaikuttaa myönteisesti organisaation tavoitteisiin ja on kiinteä osa johtamista. Tavoitteeseen pyritään oikeudenmukaisella palkalla, jonka perusteena on

1.tehtävät ja niiden vaativuus (tehtäväkohtainen palkka)
2.ammatinhallinta ja työssä suoriutuminen (henkilökohtainen lisä)
3. palvelusaika (työkokemuslisä)
4.tuloksellinen toiminta (tulospalkkio)

Lisäksi voidaan maksaa muita tässä sopimuksessa erikseen mainittuja lisiä, palkkioita tai korvauksia. (Kvtes 6 § Palkkausjärjestelmä).

Viranhaltijan/työntekijän tehtäväkohtaista palkkaa määrättäessä tai siitä sovittaessa tehtäväkohtaisen palkan määräytymisperusteena on ensisijaisesti viranhaltijan/työntekijän tehtävien vaativuus. Tehtävän vaativuus yleensä lisääntyy, jos tehtävän hoito edellyttää lisää osaamista, erityiskoulutusta, tehtävissä vaaditaan laajempia tai monipuolisempia yhteistyötaitoja, vastuu ja vaikuttavuus lisääntyvät tai työolosuhteet ja työn ominaisuudet tulevat entistä haasteellisimmiksi. Tehtävän vaativuuden muutos voi tarkoittaa esim. lisätehtävää tai, että työtehtävä muuttuu aikaisempaa laaja-alaisemmaksi, vastuullisemmaksi tai vaikuttavammaksi (Kvtes 9 § Tehtäväkohtainen palkka).

Viranhaltijalle tai työntekijälle voidaan määrätä hänen tavanomaisten tehtäviensä lisäksi lisätehtäviä ja -vastuita, mikä osaltaan vaikuttaa tehtävien vaativuuteen ja sitä kautta tehtäväkohtaisen palkan määrään. Mikäli lisätehtävä tai -vastuu on määräaikainen, voidaan tästä aiheutuva tehtäväkohtaisen palkan korotustarve tarvittaessa määritellä määräaikaisena korotuksena (10 §:ssä ovat määräykset olennaisen tehtävämuutoksen vaikutuksesta tehtäväkohtaiseen palkkaan). Esimerkkinä tällaisista lisätehtävistä ja vastuista voidaan mainita jonkin yksikön tai vastuualueen määräaikainen päällikkyys, jonkin yksikön tai ryhmän vetovastuu, johtajan tai esimiehen varamiehenä toimiminen tai vastuu vaativasta tehtäväkokonaisuudesta, jota muilla samaan palkkahinnoittelukohtaan kuuluvilla ei ole (Kvtes 9 § Tehtäväkohtainen palkka, 3.2 Lisätehtävä ja -vastuu)

Jos viranhaltijan/työntekijän tehtävien vaativuus olennaisesti muuttuu vähintään kahden viikon ajaksi toiseen virkaan tai tehtävään siirtymisen tai tehtävien uudelleenjärjestelyn vuoksi, tehtäväkohtaista palkkaa tarkistetaan, jos se ei vastaa muuttuneita tehtäviä.

Tehtäväkohtaisen palkan tarkistamisajankohdat ovat:
1.tehtävien muutosajankohdasta lukien, jos uusi tehtäväkohtainen palkka on korkeampi
2.kahdeksan viikon kuluttua tehtävien muutoksesta, jos uusi tehtäväkohtainen palkka on alempi
3.tehtävien muutosajankohdasta lukien, jos työntekijä hakeutuu omasta pyynnöstään vähemmän vaativaan tehtävään tai toisiin tehtäviin siirtämistä on tarjottu lomauttamisen vaihtoehtona tai
4.toiseen virkaan siirtymishetki.
(Kvtes 9 § Tehtäväkohtainen palkka, 3.2 Lisätehtävä ja -vastuu)

Tehtäväkohtaisen palkan muuttamisen sijaan viranhaltijalle/työntekijälle voidaan maksaa varsinaiseen palkkaan kuuluvaa euromääräistä henkilökohtaista lisää. Toimivaltainen viranomainen päättää henkilökohtaisesta lisästä. Henkilökohtainen lisä myönnetään pääsääntöisesti toistaiseksi, mutta myös määräaikainen lisä voi olla mahdollinen. (Kvtes 11 § Henkilökohtainen lisä)

Maaseutulautakunnan puheenjohtaja:
Maaseutulautakunta päättää lisätehtävästä ja vastuusta maksettavasta määräaikaisesta palkanlisästä. Ehdotus annetaan kokouksessa. Pöytäkirjanpitäjänä tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon aikana toimi Eveliina Jussila.

Maaseutulautakunta:
Toholammin maaseutupalveluiden hoidosta aiheutuvasta lisätehtävästä ja vastuusta maksetaan määräaikaista henkilökohtaista lisää palkkaan Mervi Vähäsöyringille 300 €/kk ja Jukka Hautamäelle 150 €/kk niin että kokonaispalkka nousee enintään em. verran. Palkanlisä maksetaan 1.4.2019 lähtien. Palkanlisää maksetaan enintään siihen saakka, kunnes kyseiset henkilöt hoitavat Toholammin maaseutupalveluita.

Johtava maaseutuasiamies Jukka Hautamäki poistui kokouksesta esteellisenä tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (osallisuusjäävi, hallintolaki 28.1. § 1)