Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Maanantai 29.04.2019 klo 19.00-21.17
22§ PÄIVÄRANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAAVAN HYVÄKSYMINEN
Tilojen 7:38 ja 7:37 omistajat Esa ja Pirjo Kiiskilä hakevat ranta-asemakaavan muuttamista omistamiensa tilojen osalta, että ranta-asemakaavalla muodostetaan lomakylän RM-rakennuspaikkoja yhteisrantaisina.
Tällä ranta-asemakaavan muutoksella mahdollistetaan uuden, luontoarvoja kunnioittavan lomakylän rakennuspaikkojen rakentuminen. Ranta-asemakaavalla toteutetaan osaltaan monimuotoisen lomailun ja työmatkailun majoitustarpeisiin kapasiteettia.
Kaava-alue sijoittuu Lestijärven koillisrantaan Taivallahden ja Möttösen peltokedon kohdilla. Kaava-alueelle ei ole kantatilaselvityksen perusteella omarantaisten loma-asuntojen rakennuspaikoille yhtään osoitettavaa rakennusoikeutta. Voimassa oleva ranta-asemakaava on 1970-80 -lukujen taitteesta ja on täyteen rakennettu. Jo aikaisemmin oli Taivalsaari rakennettu täyteen loma-asuntoja ja nykyisessä kaavassa nuo rakennuspaikat on huomioitu. Alue on pääosin rakentamatonta ranta-aluetta, metsää ja ojitettua suota. Alueelle johtaa hyväkuntoisia metsäautoteitä, joiden hallinta ja hoito voidaan selvittää kaavatyön rinnalla. Kaava-alueet ovat yksityisomistuksessa. Lomakylän kooksi on alustavasti ajateltu 30...50 majoituspaikkaa / 8...10 erillisrakennusta.
Kaavoitusprosessin aikana arvioidaan niitä tulevia vaikutuksia, joita kaava aiheuttaa maisemarakenteeseen, ympäristön kantokykyyn, liikennöintiin alueella, teknisen huollon
järjestämiseen sekä luontoon yleensä ja luontoarvojen hyödyntämiseen erä- ja turistimatkailussa. Sosiaalisia ja kulttuurisia sekä yhdyskuntataloudellisia vaikutuksia arvioidaan myös.
Hakijat ovat antaneet sitoumuksen muutoksesta aiheutuvien kustannuksista vastaamisesta, kaavan laatija on arkkitehti Esa Säkkinen.
Kunnanhallitus merkitsi kokouksessaan 16.6.2015 § 93 osallistumis- ja arviointisuunnitelman Päivärannan ranta-asemakaavan muutoksista tiedoksi. Kunnanhallitus päätti, että osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta järjestetään maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:n mukainen tilaisuus mielipiteen esittämiseen asettamalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtäville (14 vrk:n ajaksi)18.6.-2.7.2015 ja samalla kuulutettiin kaavoittaja ja aluerajaus.
Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 22.1.2019 § 13 asettaa kaavan laajennusehdotuksen uudelleen nähtäville 30 päivän ajaksi ja pyytää lausunnot Keski-Pohjanmaan liitolta, Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukselta, Lestijärven kunnan tekniseltä lautakunnalta, Lestin osakaskunnalta sekä naapureilta.
Lausunnot saatiin tekniseltä lautakunnalta, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta, Museovirastolta ja tekniseltä lautakunnalta.
Tekninen lautakunta toteaa lausuntonaan kunnanhallitukselle, että ko ranta-asemakaava tulisi käsitellä omana kaavana ja osa Päivärannan kaavaa, jota ko kaava koskettaa, tulisi kumota. Kaava-alueelle ollaan myöntämässä normaalia lomarakennusaluetta enemmän rakennusoikeutta matkailua edistävällä liiketaloudellisella perusteella. Jotta alue säilyy matkailukäytössä, kaavaan tulee sisällyttää määräys rakennuspaikkojen lohkomiskiellosta itsenäisiksi lomarakennuspaikoiksi.


Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus esittää valtuustolle hyväksyttäväksi Päivärannan (Päiväranta 2) ranta-asemakaavan laajennuksen tilojen 7:38 ja 7:37 osalta. Kaava käsitellään teknisen lautakunnan esityksen mukaisesti omana kaavanaan ja osa Päivärannan kaavaa, jota ko kaava koskettaa, kumotaan, kaavaan sisällytetään määräys rakennuspaikkojen lohkomiskiellosta itsenäisiksi lomarakennuspaikoiksi.

Susanna Kuorikoski esitti, että päätöksestä poistetaan rakennuspaikkojen lohkomiskielto, esitystä ei kannatettu.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.


-------------------------

Valtuusto

Vs. rakennustarkastaja Jari Kangasvieri esitteli kaavaa valtuustolle.

Pentti Untisen ehdotti, että kunnanvaltuusto ei hyväksy kunnanhallituksen ehdottamaa lohkomiskieltoa kaavaehdotuksen kaavamääräykseksi ja poistaa sen kaavamääräyksistä.

Perustelut:
Ranta-asemakaavalla ohjataan ja määrätään maankäyttöä ja rakentamista, ei maan omistusta eikä lohkomista, mikä liittyy maan omistusoikeuteen. Omistusoikeutta voidaan rajoittaa vain lailla, ei kaavamäääryksellä. Vain yhteen ranta-asemakaavaan kohdennettu lohkomiskielto eriarvoistaa Päivärinta II:n maanomistajan muihin Lestijärven ranta-asemakaavojen RM-alueiden samankltaisessa asemassa oleviin maaonomistajiin ja kiinteistöihin nähden. Ehdotettu lohkomiskileto on sellainen rasitus maaonmistajalle, että se voi kohtuuttomana aiheuttaa kunnalle korvausvelvollisuuden.

Kunta myi 7. marraskuuta 2018 Valkeiselta kaavoitetulta RM-alueelta Hillukka-nimisen tilan sekä määräalan lohkottavaksi erilliseksi tilaksi. Kunnan myydessä Hillukka-tilan lohkottavaksi teki sen, mitä kunta nyt ehdotetun kaavamääyksen mukaan on kieltämässä Päivärinta II:n maanomistajalta. Omistuksen muuttuessa lohkottavat tontit kuuluvat edelleen rana-asemakaavan RM- eli matkailupalveluiden alueeseen ja kaava ja kaavamerkintä sitovat myös kaava-alueen uusia omistajia niin Valkeisen kuin Päivärinnan kaavassa. Susanna Kuorikoski kannatti Pentti Untisen esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että koska on jätetty kunnanhallituksen esityksestä poikkeava esitys on suoritettava huutoäänestys, jossa kunnanhallituksen esityksen kannalla olevat äänestävät JAA ja Pentti Untisen kannatetun esityksen kannalla olevat EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 10 JAA ääntä ja 3 EI ääntä,tyhjiä 2. Puheenjohtaja totesi, että äänin 10-3 kunnanhallituksen päätösesitys hyväksyttiin eli valtuusto hyväksyi Päivärannan (Päiväranta 2) ranta-asemakaavan laajennuksen tilojen 7:38 ja 7:37 osalta. Kaava käsitellään kunnanhallituksen/teknisen lautakunnan esityksen mukaisesti omana kaavanaan ja osa Päivärannan kaavaa, jota ko kaava koskettaa, kumotaan, kaavaan sisällytetään määräys rakennuspaikkojen lohkomiskiellosta itsenäisiksi lomarakennuspaikoiksi.



Liitteet
Kaavaselostus
Kaavakartta