Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 21.05.2019 klo 09.00-10.28
75§ VETOOMUS SOITELLE PALVELUSETELIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA
Lestijärven kunta ja Toholammin kunta vetoavat, että Soite toteuttaa Les­ti­jär­ven kunnassa ja Toholammin kunnassa kokeilun palvelusetelin käy­tös­tä sosiaali- ja terveyspalveluissa kolmen vuoden ajalle. Palvelusetelin käyt­töön­ot­to mahdollisimman pian.
Palvelusetelikokeilun avulla selvitetään asiakkaan valinnanvapauden vai­ku­tuk­sia sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen ja laatuun sekä miten pal­ve­lu­jen hinnoittelu- ja korvausmallit vaikuttavat sosiaali- ja ter­veys­pal­ve­lu­jen kokonaiskustannuksiin.
Palvelusetelikokeilun avulla on tarkoitus saada tietoa vaikutuksista asiak­kai­siin, palvelujen järjestäjän rooliin sekä palveluntuottajiin ja pal­ve­lu­mark­ki­noi­den muutoksiin, ja lisäksi palvelujen integrointiin.
Kokeilun myötä käyttäjä voi itse valita palvelujen julkisen, yksityisen tai kol­man­nen sektorin tuottajan. Tavoitteena on löytää kokonaistaloudellisesti tar­koi­tuk­sen­mu­kai­nen, yhdenvertaisen hoitoon ja palveluun pääsyn mah­dol­lis­ta­va, asiakkaiden osallistumiseen ja palvelutuotannon kehittämiseen kan­nus­ta­va malli.
Palvelusetelikokeilussa sovelletaan lakia sosiaali- ja terveydenhuollon pal­ve­lusete­lis­tä (569/2009) ja lakia sosiaali- ja terveydenhuollon asia­kas­mak­suis­ta (734/1992).
Palveluseteli on jo tälläkin hetkellä laajasta käytössä muutamilla alueilla (Es­so­te, Siun Sote, PHHYKY ja Kainuun sote). Edellä mainituista PHHY­KY on myös julkisessa monituottajuus-strategiassaan ilmoittanut huo­leh­ti­van­sa siitä, että alueen asukkailla on aitoa valinnanvaraa.
Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus päättää esittää Soitelle, että
1. Lestijärven kunnassa ja Toholammin kunnassa toteutetaan pal­ve­lusete­lin käyttöönotto sosiaali- ja terveyspalveluissa kolmen vuoden pituisena pi­lot­ti­hank­kee­na.
2. Neuvottelut asiasta käydään Lestijärven kunnan ja Toholammin kunnan edus­ta­jien kanssa toukokuun aikana.
3. Pilottihankkeella tarkoitetaan perusterveydenhuollon palveluita.

Kunnanjohtajan muutettu päätöesitys
Kunnanhallitus siirtää asian käsittelyä.

Kunnanhallitus
Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti kunnanjohtajan muutetun päätösesityksen.