Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > 18.6.2019 klo 19.00-20.35
75§ ELÄINSUOJAILMOITUS YSL 115a §/

Päätösluonnos:

ASIA
Päätös ympäristönsuojelulain 115a §:n mukaisesta ilmoituksesta, joka koskee uuden eläinsuoja rakentamista ja olemassa olevan maatilatoiminnan laajentamista Lestijärven kunnassa

ILMOITTAJAN JA ELÄINSUOJAN YHTEYSTIEDOT

Uusi eläinsuoja sijaitsee ilmoittajan osoitteessa ja koordinaattipisteessä 7039040-386590 (TM35FIN). Käyttöön jäävä nykyinen eläinsuoja sijaitsee ilmoittajan vanhempien osoitteessa Similäntie 7, 69450 Yli-Lesti ja koordinaattipisteessä 7038890-386810.

ILMOITUKSEN KÄSITTELEMISEN PERUSTE
Ilmoitettu eläinmäärä on 160 lypsylehmää, mikä ympäristönsuojelulain (527/2014) 115 a §:n ja liitteen 4 kohdan 5 perusteella kuuluu ilmoituksenvaraisiin toimintoihin. Nykyisen eläinsuojan ympäristölupaan nähden toiminta laajenee eläinyksikköperusteisesti nelinkertaisesti ja kokonaisuus vaatii uuden ilmoituskäsittelyn. YSL 115 a §:n mukaan eläinsuojien ilmoitukset käsittelee kunnan ympäristöviranomainen.
ASIAN VIREILLETULO
Ilmoitus on jätetty Lestijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle18.3.2019.
TIIVISTELMÄ TOIMINNASTA JA SEN LAAJUUDESTA
lmoitus kokonaisuudessaan on tämän päätöksen liitteenä. Ilmoitetun toiminnan pääkohdat ovat seuraavat:
Ilmoitus käsittää karjatalouden, jonka eläinyksikköjen enimmäismäärä on 2340. Uusi 160 lypsylehmän eläinsuoja lietesäiliöineen rakennetaan uuteen paikkaan, missä asetuksen 138/2019 etäisyysvaatimus hajun perusteella häiriintyviin kohteisiin täyttyy (400 m ilmoitetulle lannan varastoinnille). Entinen eläinsuoja jää lähinnä sonnien kasvatustilaksi.

Tilalla tulee olemaan lietteelle, pesuvesille ja maitohuoneen jätevesille varastosäiliötilavuutta neljässä säiliössä yhteensä 6695 m3 ja kuivalantatilavuutta lannalle ja kuivikepohjille kahdessa lantalassa 380 m3. Varastotilavuudet ovat laskennallisesti riittävät 12 kk varastointiin. Lehmiä laidunnetaan kesäaikaan 3 kk. Uuden navetan sosiaalitilojen jätevedet johdetaan 5 m3 umpisäiliöön ja tyhjennetään kunnan viemäriverkkoon.

Ilmoitettu eläinyksikköjen maksimimäärä tarvitsee syntyvälle lannalle 165 ha vuotuista peltolevityspinta-alaa. Ilmoitushetkellä tilalla oli peltoa käytettävissä 75 ha ja jo tekeillä olevien raivioiden valmistuttua 145ha. Loput tarvittava pinta-ala 20 ha ilmoitetaan hankittavan ensisijaisesti ostamalla vapautuvaa peltoa, vuokraamalla sekä levityssopimuksia hyväksi käyttäen. Pohjavesialueelle sijoittuvia peltolohkoja on yhteensä 12 ha. Näillä on nykyisessä ympäristöluvassa lannan levitystä koskevia rajoitusmääräyksiä. Eläinyksikkömäärää on tarkoitus kasvattaa kulloisenkin levityspinta-alan sallimassa rajassa.

Koneiden polttoöljyille tilataan uusi 8000 m3:n säiliö, joka on varustettu nykyvaatimusten mukaisin suojalaittein. Aiemmat säiliöt poistuvat käytöstä. Muiden kemikaalien sekä jätteiden käyttö- ja syntymäärät sekä niiden varastointi- ja käsittelytavat on esitetty ilmoituslomakkeissa.

Eläinsuojat sijoittuvat Lestijärven vahvistetussa osayleiskaavassa (22.2.2000) AM/M merkityille alueille, joilla maatalouteen liittyvä rakentaminen on sallittua. Tilan nykyisellä eläinsuojalla on vuonna 2006 kunnan ympäristöviranomaisen myöntämä ympäristölupa YL0106.

ASIAN KÄSITTELY
Ilmoituksesta tiedottaminen

Ilmoituksesta on kuulutettu Lestijärven kunnan nettisivuilla ja ilmoitustaululla 15.4.-12.5.2019. Uudisrakennuskohteesta 600 m etäisyydelle sijoittuville 12 naapurikiinteistöjen omistajille kuulutus on lähetetty tiedoksi kirjeitse 8.4.2019. Hakemusasiakirjat ovat kuulutusaikana olleet nähtävillä Lestijärven kunnan teknisessä toimistossa. Lisäksi asiakirjojen pdf-kopiot on lähetetty pyydettäessä sähköpostitse.

Muistutukset ja mielipiteet
Ilmoituksesta ei jätetty muistutuksia tai mielipiteitä.

Pyydetyt ja annetut lausunnot
Hakemuksesta pyydettiin Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollolta yleislausunto 8.4.2019 ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta pohjavesiasioita koskeva lausunto 27.5.2019.

Ympäristöterveydenhuolto katsoi lausunnossaan 13.5.2019: ”Pohjaveden pilaamiskielto on ehdoton ja tämän vuoksi lannan levitystä pohjaveden muodostumisalueelle ei tule tehdä. Ilmoituksen käsittelyssä ja ilmoituspäätöksen tekemisessä tuleekin kiinnittää erityistä huolellisuutta siihen, että lannan varastoinnista, kuljetuksista ja peltolevityksestä ei aiheudu riskiä pohjaveden laadulle ja siten vedenhankinnalle. Ilmoituksen liitteenä olevista asiakirjoista ei ilmene, onko toiminnanharjoittaja tietoinen, jos käytössään olevien (tai tulevien ja vuokra— tai sopimuskäytössään olevien tai niiksi tulevien) peltolohkojen sijainnit ovat pohjavesimuodostumien kannalta kriittisiä. Tämä tulisi ennen toiminnan aloittamista ympäristönsuojeluviranomaisten kesken tehdä selväksi. Mikäli lannan levittämistä pohjavesialueille riskeistä huolimatta tehdään, on toiminnanharjoittajan vastattava riittävästä tarkkailusta.”

Etelä-Pohjanmaan Ely keskus katsoi lausunnossaan 29.5.2019: ” Kaikkia pohjavesialueella ja pohjaveden varsinaisella muodostumisalueella sijaitsevien peltolohkojen osalta tulee noudattaa seuraavia määräyksiä: Pohjavesialueella sijaitseville peltolohkoille ei tule levittää lietelantaa, virtsaa, pesuvesiä, jätevesiä, puhdistamo- tai sakokaivolietettä, puristenestettä tai muutakaan nestemäistä orgaanista lannoitetta, koska toiminnan katsotaan voivan aiheuttaa pohjaveden pilaantumista (YSL 17 §). Muita kuin orgaanisia lannoitteita voidaan käyttää pohjavesialueella kasvin ravinnetarpeen edellyttämiä määriä. Talousveden hankintaan käytettävien kaivojen ja lähteiden ympärille on jätettävä maaston korkeussuhteista, kaivon rakenteesta ja maalajista riippuen vähintään 30–100 metrin levyinen vyöhyke, jota ei lannoiteta lannalla ja orgaanisilla lannoitevalmisteilla. Kasvinsuojeluaineita käytettäessä tulee varmistaa, että tuotteet soveltuvat pohjavesialueella viljelyyn.

Kuivalantaa ei saa levittää pohjaveden varsinaiselle muodostumisalueelle, koska toiminnan katsotaan voivan aiheuttaa pohjaveden pilaantumista (YSL 17 §). Kuivalannan levitys on mahdollista pohjavesialueen ulkorajan ja pohjavesialueen varsinaisen muodostumisalueen väliselle alueelle, kun levitys tapahtuu keväällä. Tällöin lanta on mullattava mahdollisimman nopeasti ja kerralla käytettävä lantamäärä ei saa ylittää kasvin yhden kasvukauden aikana tarvitsemaa ravinnemäärää.

Peltolohkokohtaisten maaperäselvitysten perusteella on mahdollisuus tarkentaa yksittäisten pohjaveden varsinaisen muodostumisalueen ulkopuolella olevien peltolohkojen lannoitustapoja. Se edellyttää esimerkiksi lietelannan ja virtsan levitysten suhteen tiiviin maalajiin (esim. savisiltti) esiintymistä yli kolmen metrin paksuisena kerroksena. Tällainen maakerros täytyy määrittää ulkopuolisen asiantuntijan suorittaman tutkimusten avulla, kairauksilla tai koekuopilla. Tutkimusten tulosten perusteella Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus voi sallia lannan levittämisen myös alueella, jolla se ei ilman selvityksiä ole mahdollista. Selvityksen mukaan on liitettävä peltolohkokartta, josta ilmenee koekuoppien sijainti ja pintaveden virtaussuunta sekä tarvittaessa valokuvia. Mikäli maaperäselvityksiä suunnitellaan alueelle, olisi hyvä olla yhteydessä ELY-keskukseen jo suunnitteluvaiheessa. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vesihuoltoryhmä muistuttaa, että vaikka etukäteen arvioiden ei pinta- eikä pohjaveteen kohdistuvia haittoja tulisikaan, on toiminnanharjoittaja vesilain mukaisessa vastuussa mahdollisista vesiin kohdistuvista haitoista ja siten velvollinen muun muassa tarvittaviin korjaus- ja korvaustoimenpiteisiin.”

Ilmoittajan kuuleminen lausunnoista
Lausunnot annettiin ilmoittajalle tiedoksi 3.6.2019 ja samalla annettiin mahdollisuus antaa näiden perusteella vastine 10.6.2019 mennessä. Ilmoittaja kertoi suullisesti 3.6.2019, että pohjavesialuelohkoilla voidaan toimia Ely:n ohjeistuksen mukaisesti, eikä vastineelle ole siten tarvetta.

Tarkastuskäynti
Asiassa pidettiin neuvottelu- ja tarkastuskäynti 11.3.2019.

TEKNISEN LAUTAKUNNAN RATKAISU
Tekninen lautakunta hyväksyy ilmoittaman eläinsuojien toiminnan seuraavin määräyksin.
Tämä päätös korvaa toiminnan aiemman ympäristöluvan YL0106. Myös tuon luvan määrittelemän eläinsuojan toiminnassa tulee jatkossa noudattaa tämän päätöksen määräyksiä.

Ilmoitusmenettelyä koskevat yleiset määräykset

  1. Ilmoitusasiakirjat ovat lupapäätöksen osa ja toiminnan on oltava tehdyn ilmoituksen mukaista, ellei jäljempänä lupamääräyksissä toisin määrätä. Ilmoitusasiakirjat ovat tämän päätöksen liitteinä

  2. Toiminnan tulee olla eläinsuojan ilmoitusmenettelyä koskevan Valtioneuvoston asetuksen 138/2019 mukaista. Muun muassa asetuksen 4 - 9 §:ssä on annettu toiminnan sisältöä ja vuotuista seurantaa ja raportointia koskevia määräyksiä, joita ilmoittajan tulee noudattaa.

Pohjavesialueiden suojaamiseksi annettavat määräykset, jotka koskevat sekä ilmoittajan nykyisiä että mahdollisesti tulevia peltolohkoja:

  1. Pohjaveden muodostumisalueella oleville peltolohkoille tai näiden osille ei saa levittää orgaanisia lannoitteita. Pohjaveden muodostumisalueen ja ulkorajan väliselle vyöhykkeelle voidaan levittää kuivalantaa kevätlevityksenä, mutta ei nestemäisiä orgaanisia lannoitteita. Välivyöhykkeen lannoitusrajoituksia voidaan lieventää erillisellä viranomaispäätöksellä, mikäli maaperätutkimuksin osoitetaan alueelta löytyvän vähintään 3 m vahvuudelta tiivistä maalajia.

  2. Ilmoittajan on varmistuttava torjunta-aineiden tuoteselosteista, voidaanko niitä käyttää pohjavesialueella.

Pintavesien ja maaperän suojaamiseksi annettavat määräykset

  1. Pidettävän eläinyksikkömäärän ja levityskelpoisen peltopinta-alan suhde ei saa ylittää lukemaa 14.18 eli esimerkiksi 100 hehtaaria kohden voidaan pitää enintään 1418 lannantuotollista eläinyksikköä. Lannantuotollinen eläinyksikkömäärä lasketaan VNa 138/2019 liitteen 2 perusteella.

  2. Uusien lantavarastojen rakenteiden tulee täyttää maa- ja metsätalousministeriön voimassa olevien rakentamismääräysten vaatimukset (Maa- ja metsätalousministeriön määräys MMM-RMO C 4: Kotieläinrakennusten ympäristönhuolto). Toiminnanharjoittajan tulee korjata viivytyksettä sellaiset lannan varastointitilojen tai muiden rakenteiden puutteet tai vauriot, jotka voisivat aiheuttaa pilaantumisriskin ympäristölle.

  3. Ilmoittajan tulee lannan käsittelyssä ja peltolevityksessä noudattaa Valtioneuvoston asetusta eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (18.12.2014/1250). Asetuksessa on säädetty mm. lannan sallituista levitysajoista sekä levitystä koskevista suojavyöhykkeistä vesistöjen suhteen.

  4. Nykyinen ja käyttöön jäävä eläinsuoja sijaitsee lähellä Lehtosenjokea ja sitä koskevat seuraavat määräykset. Eläinsuojan eteläpuolelta tulevat pintavesivalumat on ohjattava eläinsuojan ja sen piha-alueen rakenteiden ohi ravinnehuuhtoumien ehkäisemiseksi. Eläinsuojan lantaloiden ja Lehtosenjoen välinen alue on lastauspaikkojen ja koneiden kulkureittien osalta säilytettävä kantavana ja kovapohjaisena ja alue on ajoittain puhdistettava lantajäämistä. Joen rantavyöhykkeen on eläinsuojan kohdalla säilyttävä monivuotisen kasvillisuuden peittämänä muilta kuin kovapohjaiseksi perustetuilta kulkureiteiltään. Kasvustoa voidaan niittää ja korjata normaalisti. Karjasuojan ja rehuvaraston katolta valuva vesi on ohjattava kouruihin ja johdettava piha-alueen ulkopuolelle.

  5. Lannan ajo ei saa aiheuttaa yleisten teiden likaantumista lannalla. Tämä edellyttää mm. lannan kuljetuskaluston, kuormausalueiden ja kuormauskäytännön asianmukaisuutta.

  6. Jätteiden käsittelyssä ja niiden lajittelussa tulee noudattaa alueellisia jätehuoltomääräyksiä. Päätöksen hetkellä voimassa olevat määräykset löytyvät: https://www.millespakka.fi/images/pdf/jatehuoltomaaraykset2016.pdf

RATKAISUN PERUSTELUT
Tekninen lautakunta katsoo, että toimittaessa saadun ilmoituksen, toimintaa koskevan yleisen lainsäädännön (määräykset 2 ja 7) sekä tämän päätöksen muiden määräysten mukaisesti, eläinsuoja ja eläinten pito ei aiheuta ympäristönsuojelulain 115 d §:ssä mainittuja haittoja terveydelle tai ympäristölle. Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon ja Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen lausunnot on otettu huomioon pohjavesialueiden suojaamiseksi annetuilla määräyksillä 3 ja 4 sekä yleismääräyksellä 7.

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) muutoksineen 2, 5-12, 14-17,20, 22-23, 27, 34-35, 39, 41-44, 53,70, 84-85, 96, 115 a – e, 123, 134, 154-156, 170, 172, 174, 189-191, 198, 200, 205 § ja liite 4
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 3-4, 11-14, 15 a §
Valtioneuvoston asetus ilmoituksenvaraisista eläinsuojista (138/2019) ja liitteet 1 ja 2
Jätelaki (646/2011) muutoksineen 2, 5-6, 8, 12-17, 24,28-29,72-73,91,121-123 §
Valtioneuvoston asetus jätteistä (179/2012) 2, 11-12 ja liite 4
Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §.
Eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta annettu valtioneuvoston asetus (1250/2014)
Järviseudun jätelautakunnan jätehuoltomääräykset

PÄÄTÖKSEN VOIMASSAOLO JA MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi ja sitä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla tämän ilmoituspäätöksen määräyksiä ankarampia säännöksiä tai päätöksestä poikkeavia säännöksiä ilmoituspäätöksen voimassa olosta tai tarkistamisesta, on asetusta ilmoituspäätöksen estämättä noudatettava (YSL 70 §). Jos toiminta muuttuu oleellisesti suhteessa ympäristöriskeihin, on toiminnasta tehtävä uusi ilmoitus tai ympäristölupahakemus.

KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN
Käsittelymaksua peritään 750 euroa. Kyseessä on arvonlisäveroton myynti. Maksu on eläinsuojan ympäristöluvan käsittelymaksun suuruinen ja perustuu Lestijärven kunnanvaltuuston 29 päivänä toukokuuta 2015 § 13 hyväksymän kunnan ympäristöviranomaisen taksa kohdan ”Muiden ympäristönsuojelulain mukaisten asioiden käsittelyn” mukaiseen tuntilaskutukseen 15h x 50€.

PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN
Päätöksestä tiedotetaan ympäristönsuojelulain 85 §:n mukaisesti.

MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen ja siitä määrättyyn maksuun saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa päätöksen antamisesta antopäivää lukuun ottamatta. Valitusosoitus on päätöksenannon liitteenä.

Rakennustarkastaja

Hyväksytään ilmoitus ja sen käsittelymaksu päätösluonnoksen mukaisesti

Tekninen lautakunta

Merkittiin, että Jonna Kumpulainenilmoitti olevansa jäävi ja poistui kokouksesta tämän käsittelyn ajaksi.
Peruste: Hallintolaki 28 § 1. mom. kohta 1

Tekninen lautakunta hyväksyi vt. rakennustarkastajan päätösehdotuksen.

Arto Hautala poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen kokouspaikalta.