Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Torstaina 21.12.2017 klo 9.00
97§ YKSITYISTEIDEN AURAUS, KRITEERIT
Tekninen toimi pyysi tuntihintaan (alv. 0%) perustuvat tarjoukset Lestijärven kunnan alueella olevien yksityisteiden aurauksesta marraskuussa 2017. Hyväksytyn tarjouksen jättäneiden yrittäjien kanssa tehtiin sopimukset, jotka on voimassa vuodet 2018-2019.
Yksityisteiden ja kaavateiden yhdenmukaisen talvihoidon ja kustannusseurannan takia tekninen toimi on nähnyt tarpeelliseksi määritellä kriteerit, joiden perusteella kunnan kanssa tehtyjen sopimusten mukaiseen lumenpoistotyöhön voidaan ryhtyä. Kriteerien määrittelyn lähtökohtana on käytetty ohjetta Yksityisten teiden kunnossapidosta (TIEHALLINTO, Tie- ja liikenneolojen suunnittelu, Helsinki 1999) sekä julkaisua Talvihoidon toimintalinjat (Tiehallinto, Helsinki 2008). Ohjeiden mukaisesti yleisillä teillä suurin lumisyvyys lumisateen aikana alimmassa talvihoitoluokassa on 10 cm ja sohjon syvyys siitä puolet eli 5 cm. Tiet tulee olla puhtaana kuusi tuntia lumisateen päättymisen jälkeen. Näitä samoja kriteereitä sovelletaan yksityisteiden auraamisessa.

Auraustarpeeseen ja lumenpoiston tiheyteen vaikuttavat sääolosuhteet sekä kinostumisalttius ja liikenne.Yksityinen tie ja kaavatie aurataan pääsääntöisesti lumisateen tai pyryn jälkeen. Lumisateen tai -pyryn aikana yksityistiet aurataan vain, jos liikenne niillä muutoin estyisi. Vähäisen lumisateen tai -pyryn jälkeen yksityinen tie aurataan sen mukaan, millaista säätä on odotettavissa. Mikäli lähivuorokauden aikana on odotettavissa uusia lumisateita, ei auraustyöhön tällöin ole syytä ryhtyä. Aurauksen toimenpideraja on sataneen lumen osalta kevyen liikenteen väylillä ja kaavateillä on 8 cm ja yksityisillä teillä 10 cm.

Päivystävä kiinteistönhoitaja määrittelee auraustarpeen ja antaa luvan auraukseen epäselvissä tilanteissa.

rakennustarkastaja
Tekninen lautakunta hyväksyy tulevaa sopimuskautta koskevataurauskriteerit esityksen mukaisesti.

tekninen lautakunta
Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.