Lestijärven kunnan päätökset > Maaseutulautakunta > Keskiviikko 13.3.2024 klo 10.15-11.22
4§ LYPSYKARJOJEN VAIHTOEHTOISET KUIVIKERATKAISUT HANKE
Valmistelija Jukka Hautamäki, puh. 050-579 0111

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä hakee Kaustisen seutukunnalta kuntarahoitusta Lypsykarjojen vaihtoehtoiset kuivikeratkaisut -hankkeelle yhteensä 3.301 euroa vuosille 2023-2025. Kpedu toimii hankkeessa osatoteuttajana. Päähallinnoija on Savonia-ammattikorkeakoulu ja muut osatoteuttajat ovat Oulun Ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus (Maaninka), Oulun Yliopisto- Kajaanin Mittaustekniikan yksikkö (MITY), Työterveyslaitos ja Työtehoseura. Hanke toteutetaan neljän eri maakunnan yhteistyönä ja mukana ovat Pohjois-Savo, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuu.

Hankkeen tavoitteena on löytää vaaditut kriteerit täyttäviä kuivikevaihtoehtoja ja tuottaa monipuolinen, puolueeton tietopaketti lypsykarjojen kuivikevalintojen tueksi. Tavoitteena on koota hajallaan oleva tutkimustieto ja yhdistää se lypsykarjatiloilta saatavaan kokemusperäiseen tietoon ja osaamiseen eri kuivikkeista ja niiden käytettävyydestä. Kuivitus on lypsykarjoissa merkittävä eläinten hyvinvointi- ja elintarviketurvallisuustekijä ja kuiviketta tarvitaan tiloilla päivittäin. Kuivikevalinnoissa on huomioitava kuivikkeen imukyky, vaikutukset eläinten terveyteen, hyvinvointiin, elintarviketurvallisuuteen ja navetassa työskentelevien ihmisten terveyteen sekä kuivikkeiden sopivuus ja käytettävyys navetoissa. Lisäksi kuivikkeen on oltava taloudellista ja ympäristön kannalta kestävää käyttää. Hankkeen tuottama tieto auttaa tilojen ohella navettasuunnittelijoita, neuvojia, opettajia ja muita alan asiantuntijoita ohjaamaan kuivituksessa kestäviin ja taloudellisiin ratkaisuihin.

Hankkeen yleisenä tavoitteena on tukea turpeen käytöstä luopumista lypsykarjatiloilla. Hanke edistää myös kierrätettävien, terveysturvallisten ja ympäristöystävällisten kuivikeratkaisujen löytämistä.

Hankkeen tavoitteena on:
1. Kartoittaa terveellisiä, turvallisia ja kestävästi tuotettuja kuivikkeita turpeen tilalle. Hankkeessa keskitytään lypsykarjojen kuivikevaihtoehtoihin.
2. Selvittää eri kuivikkeiden ominaisuuksia monialaisesti eläinten, ihmisten ja ympäristön näkökulmasta.
3. Huomioida kartoitustyössä kuivikkeiden talous- ja ympäristövaikutukset.
4. Selvittää, miten kuivitus pitää huomioida rakennusten suunnittelussa ja toiminnallisuudessa sekä navetan päivittäisissä työtehtävissä.

Varsinainen kohderyhmä: lypsykarjatilojen yrittäjät, karjatilojen työntekijät, alan neuvojat, opettajat ja tutkijat sekä eläinlääkärit ja maatalouden rakennussuunnittelijat.

Välillinen kohderyhmä: oppilaitokset, maatalouslomittajat, maataloustoimijoiden työterveyshuollot sekä alkutuotannon parissa toimivat yritykset ja organisaatiot. Hankkeessa tuotettua tietoa voidaan osin soveltaa myös muiden eläinlajien kuivitukseen.

Mittarit yksilöitynä Kpedun vastuualueiden osalta:
1. Käyttöohje kuivajakeen kuiva-ainepitoisuuden määrittämiseen eri tavoilla ja tieto kuiva-aine-% optimialueesta
2. Tieto, miten vuodenajat ja erilaiset olosuhteet vaikuttavat kuivikkeen käyttöön ja vaikutuksiin ihmisille ja eläimille
3. Tarkistuslista rakennussuunnittelijoille ja investoiville tiloille kuivikevalinnan vaikutuksista toiminnallisiin ja rakennusteknisiin ratkaisuihin
4. Luonnoskuvia rakennusteknisistä yksityiskohdista
5. Löytyy kotimainen yritys, joka on kiinnostunut/aloittaa tuotekehityksen hiekan kierrätysjärjestelmän kaupallisesta tuotteesta
6. Matkaraportti ulkomaan matkasta

Kpedun osalta: Hankkeen tulokset ovat alueelliset saatavilla www.kpedu.fi/navetta kotisivuilla, jossa tiedotetaan opetusnavettaan liittyvästä toiminnasta ja hankkeista. Tuloksia pidetään esillä alueellisesti myös erilaisten tapahtumien ja koulutuspäivien yhteydessä sekä huolehditaan kattavasta tiedottamisesta. Keski-Pohjanmaan maitotilayrittäjät ja kaikki rakennussuunnittelijat saavat tästä tietopaketista sellaista tieto, että voidaan valita kestäviä ja kannattavia kuivikeratkaisuja, jotka osaltaan lisäävät yritysten elinvoimaisuutta.

Hankkeen toteutusaika 1.10.2023-30.9.2025.
Rahoitus 2023 2024 2025 Yhteensä Os %
Pohjois-Savon liitto/JTF 8 574 47 965 36 002 92 541 80
Kuntarahoitus 1 310 7 326 5 499 14 135 12
- omarahoitus, KPedu 656 3 663 2 749 7 068 50
- Kase 306 1 711 1 284 3 301 23
- Kannus 63 355 267 685 5
- Kokkola 224 1 253 940 2 417 17
- Perho 61 344 259 664 5
Yksityinen rahoitus, ulkop 834 4 665 3 501 9 000 8
Yhteensä 10 718 59 956 45 002 115 676 100

Hakijan esitys kuntarahan jakoperusteeksi kuntarahoittajien välillä on maitotilojen määrä kunnittain 2022.

Hankkeen mittauksiin on rahoituksen hakuvaiheessa sitoutunutjokaisesta maakunnasta lypsykarjatiloja, yhteensä 15 kpl. Tiloja tullaan hakemaan lisää, huomioiden eri kuiviketyypit.

Yhteistyöhön sitoutuneita yrityksiä ja sidosryhmiä on jokaisessa maakunnassa. Kpedulle kiinnostuksen hankeyhteistyöhön ovat ilmaisseet kirjallisesti MTK Keski-Pohjanmaa, ProaAgria Keski-Pohjanmaa, 4dBarn ja Rakennussuunnittelu E.Löf. Taloudellisesti hankkeeseen osallistuu NHK-keskus Oy, 9000 euro yksityisrahoituksella, joka kohdistuu Kpedulle. Muut yksityisrahoittajat ovat Valio Oy, Arla Oy, Maitomaa Oy ja MTK Pohjois-Savo.

Kaustisen seutukunnan johtoryhmä on kokouksessaan 20.12.2023 126§:n mukaan suhtautunut hankkeeseen myönteisesti. Johtoryhmä on esittänyt hakijalle, että se osoittaa kuntarahahoitushakemuksen maaseutuyksikkö KaseKa:lle perusteluna KaseKan toimiala. Johtoryhmässä koetaan, että maaseutuyksiköllä on paras osaaminen maataloutta koskevissa hankkeissa.

Johtava maaseutuasiamies:
Maaseutulautakunnalla, jonka alaisena KaseKa toimii ei ole kuluvan vuoden talousarviossa varattu erikseen määrärahaa hankkeille. Talousarviossa kuluvalle vuodelle on varaus yllättäville kuluille, joten mahdollisuus kattaa kustannukset maaseutulautakunnan talousarviosta on olemassa. Johtava maaseutuasiamies on keskustellut asiasta seutukunnan kehittämisjohtajan kanssa ja maaseutuyksikön maaseutuasiamiesten kesken ja todennut että hanke on tässä tilanteessa tarpeellinen.

Esitän että hankkeen Kaustisen seutukunnan kuntien kuntarahoitusosuus katetaan maaseutulautakunnan talousarviosta.
Tämän päätöksen kuntarahoitusosuudet kohdentuvat Kaustisen seutukunnan kuntiin, koska Kannus ja Perho ovat erikseen tehneet päätöksen osallistumisesta hankkeeseen.

Maaseutulautakunta
Hyväksyttiin.