Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 25.4.2024 klo. 19.00
12§ Valtioneuvoston päätös työllisyysalueesta

Valmistelija: kunnanjohtaja Päivi Rautio

Valtioneuvosto on yleisistunnossaan 22.2.2024 dnro VN/17693/2023 päättänyt Kokkolan ja Kannuksen kaupunkien sekä Halsuan, Lestijärven, Kaustisen, Perhon, Toholammin ja Vetelin kuntien muodostaman työllisyysalueen muodostamisesta työvoimapalvelujen järjestämisestä annetun lain (380/2023) 16 §:n 1 momentin nojalla seuraavasti:

1. Kokkolan kaupunki, Halsuan kunta, Lestijärven kunta, Kannuksen kaupunki, Kaustisen kunta, Perhon kunta, Toholammin kunta ja Vetelin kunta muodostavat työllisyysalueen (Keski-Pohjanmaan työllisyysalue).

Kokkolan kaupunki toimii kuntalain 51 §:n mukaisena vastuukuntana. Muiden kuntien vastuu työvoimapalvelujen järjestämisestä ja muista työvoimaviranomaiselle säädetyistä tehtävistä siirretään Kokkolan kaupungille. Kuntien yhteistoiminnassa noudatetaan yhteistoiminta-sopimuksen mukaisia ehtoja, sellaisena kuin Kokkolan kaupungin, Halsuan kunnan, Kannuksen kaupungin, Perhon kunnan ja Vetelin kunnan valtuustot ovat yhteistoimintasopimuksen (Sopimus Keski-Pohjanmaan kuntien työvoimapalvelujen järjestämiseksi, jäljempänä yhteistoimintasopimus) hyväksyneet, ellei päätöksessä toisin määrätä.

2. Kuntien yhteisenä toimielimenä toimii Kokkolan kaupungin organisaatioon perustettava lautakunta.

Jokaisella työllisyysalueen kunnalla on lautakunnassa vähintään yksi kunnan valitsema jäsen. Kunnalla on oikeus valita jäseniä lautakuntaan siten, että sillä on lautakunnassa yksi jäsen kunnan jokaista alkavaa 5000 työvoimaan laskettavaa henkilöä kohden, kuitenkin siten, ettei yhdelläkään kunnalla voi olla lautakunnan päätöksenteossa määräysvaltaa. Työvoima määräytyy Tilastokeskuksen vuoden 2021 työssäkäyntitilaston mukaisesti.

Edellä oleva tarkoittaa, että perustettavan lautakunnan jäsenmäärä on 12 henkilöä, joista Lestijärven kunta nimeää yhden varsinaisen jänenen ja tälle henkilökohtaisen varajäsenen.

3. Kustannusten jaossa noudatetaan yhteistoimintasopimuksen kohdassa 7 sovittua.

4. Työvoimapalvelujen järjestämisestä annetun lain ja eräiden siihen liittyvien lakien voimaanpanosta annetun lain (383/2023) 6 §:ssä tarkoitettu työ- ja elinkeinotoimistoista, elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksista ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten sekä työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskuksesta siiryvä henkilöstö siirtyy Kokkolan kaupungille.

Valtioneuvoston päätös yhteistoiminnan ehdoista on voimassa, kunnes asianomaiset kunnat toisin sopivat. Asianomaisten kuntien on välittömästi käynnistettävä yhteistoimintasopimuksen muutosmenettelyt sekä muut tarvittavat toimet yhteistoiminnan ehdoista sopimiseksi.

Valtioneuvoston päätöksestä voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Päätös voidaan panna täytäntöön valituksesta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Lestijärven kunnanvaltuusto on päätöksellään 30.10.2023 § 56 hyväksynyt työvoimapalvelun järjestämisen 1.1.2025 alkaen siten, että Kokkolan kaupunki toimii Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen vastuukuntana ja hyväksynyt tähän liittyvän järjestämissuunnitelman. Valtioneuvoston päätöksen täytäntöönpano edellyttää näin ollen Lestijärven kunnan osalta päätöstä aiemman yhteistoimintasopimuksen hyväksymisestä ja jäsenen sekä tälle henkilökohtaisen varajäsenen valitsemista perustettavaan työllisyyslautakuntaan jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi.

Valtioneuvoston päätös työllisyysalueen muodostamisesta on esityslistan oheismateriaalina. Sopimus Keski-Pohjanmaan kuntien työvoimapalvelujen järjestämiseksi, sellaisena kuin Kokkolan kaupungin, Halsuan kunnan, Kannuksen kaupungin, Perhon kunnan ja Vetelin kunnan valtuustot ovat sen aiemmin hyväksyneet, on esityslistan liitteenä.

Esittelijä: kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösesitys:
Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että:

  1. valtuusto hyväksyy liitteenä olevan yhteistoimintasopimuksen Keski-Pohjanmaan kuntien työvoimapalveluiden järjestämiseksi;
  2. valtuusto nimeää jäsenen ja tälle henkilökohtaisen varajäsenen Kokkolan kaupungiin perustettavaan työllisyyslautakuntaan jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi;


Päätös:
Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen1. kohdanesityksen mukaisesti.
Kohdasta 2 todettiin, että nimeämistä ei voida tehdä ennen kuin kunnittain valittavaksi tulevien jäsenten ja varajäsenten puolue- ja sukupuolijakaumat ovat selvillä.


Liitteet:
Liite a Valtioneuvoston päätös
Liite b Sopimus työvoimapalvelujen järjestämiseksi

-------------------------
Päätöehdotus:
Valtuusto hyväksyy liitteenä olevanyhteistoimintasopimuksen Keski-Pohjanmaan kuntien työvoimapalveluiden järjestämiseksi.


Päätös:
Hyväksyttiin.
Puheenjohtajan esityksestä päätettiin, että valtuusto nimeää jäsenen jatälle henkilökohtaisen varajäsenen Kokkolan kaupunkiin perustettavaan työllisyyslautakuntaan jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi
Osmo Haasiomäki esitetti valittavaksi varsinaiseksi jäseneksi keskustasta Jorma Koski-Vähälän ja Susanna Kuorikoski esitti valittavaksi varajäseksi vasemmistoliitosta Pentti Untisen. Valtuusto hyväksyi esityksen yksimielisesti.


Liitteet:
Liite a Valtioneuvoston päätös
Liite b Sopimus työvoimapalvelujen järjestämiseksi