Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 19.6.2024 klo. 9.00
92§ Keskipohjanmaan hyvinvointialueen esitys sotekiinteistöjen vuokratason jäädytyksestä

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka ja kunnanjohtaja Päivi Rautio

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite on lähettänyt kunnalle 30.5.2024 päivätyn kirjeen, jossa se esittää kunnalle seuraavaa:

  1. Vuokrataso jäädytetään vuoden 2023 tasolle. Mikäli vuokria on korotettu vuodelle 2024, niissä palataan vuoden 2023 tasolle.
  2. Vuokria voidaan korottaa sopimusten mukaisesti seuraavan kerran vuodelle 2028.
  3. Vuonna 2028 vuokria ei voida korottaa takautuvasti. Seuraava takautuvasti tehtävä korotusmahdollisuus on vuonna 2031.
  4. Terveyskeskuksen vuokrasopimukseen sisältyvistä tiloista käynnistetään neuvottelut.

Perusteluiksi vuokratason jäädyttämiselle Soite esittää vaikean taloustilanteen sekä Maakuntien tilakeskuksen asettamat valtakunnalliset tavoitteet SOTEPE-toimitilakustannusten alentamiseksi.

Vuonna 2023 Lestijärven kunnan vuokratulo SOTEPE-toimitiloista oli yhteensä 203524 euroa ja toimintakulut 159298 euroa. Kiinteistöjen toimintakate oli 47233 euroa. Molemmilla kiinteistöillä on mittavat korjausvelat aiemmasta, alihintaisesta vuokratasosta johtuen. Vuodelle 2024 investointisuunnitelmaan on kirjattu määräraha sotekeskuksen spriklerijärjestelmän huoltoon ja Kotipirtin ulkomaalaukseen. Myös vesikatto ja sadevesijärjestelmät olisi paikoin kunnostustarpeessa ja piha-alue sekä lääkevarastovaatisi kiireellisiä kunnostustoimia asukkaiden turvallisuuden varmistamiseksi. Sisätilojen remontti olisimyös ajankohtaisia asukkaiden ja työntekijöiden viihtyvyyden lisäämiseksi.

Sote-voimaanpanolain mukaan, mikäli kunta jatkossa, siirtymäajan päätyttyä (31.12.2025),vuokraa SotePe-toimitiloja hyvinvointialueelle, tulee vuokraustoiminta yhtiöittää. Yhtiöittämisvelvoitteen tavoitteena on varmistaa, että hyvinvointialueelle vuokratun rakennuksen vuokrataso kattaa jatkossa rakennuksen kaikki kulut. Tämä on myös perustettavan yhtiön toiminta edellytys.

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen esitys vuokrien jäädyttämisestä oheismateriaalina.

Esittelijä: kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösehdotus: Kunnanhallitus
1) merkitsee Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen lähettämän esityksen tiedoksi
2) toteaa, että esityksen mukainen vuokrien jäädytys ei ole voimaanpanolain edellyttämän yhtiöittämisvelvoitteen, eikä kuntalain 126 §:n perusteella mahdollista
3) esittää, että Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite kutsuu kaikki alueen kunnat yhteiseen neuvotteluun toimitilakysymysten ratkaisemiseksi


Päätös:
Hyväksyttiin.