Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 21.8.2024 klo. 9.00
111§ Vehkanevan tuuli- ja aurinkovoimaosayleiskaavan osallstumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville asettaminen ja vireille tulosta tiedottaminen

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka

WestWind Vehkaneva Oy suunnittelee Vehkanevan alueelle tuuli- ja aurinkovoimapuistoa. WestWind Vehkaneva Oy jätti Kinnulan ja Lestijärven kunnille aloitteen tuulivoimapuiston osayleiskaavan laatimisesta keväällä 2023. Lestijärven kunnanhallitus hyväksyi kaavoitusaloitteen 13.12.2023 § 175. Kunnat vastaavat yleiskaavoituksesta ja ohjaavat sekä valvovat kaavakonsultin kaavan laadintaa sekä toimintaa.

Kaavoitettavan tuuli- ja aurinkovoima-alueen koko on yhteensä noin 2 650 ha. Alustavasta kaava-alueesta Lestijärven puolella on noin 370 ha, ja Kinnulan puolella 2 280 ha. Kinnulan kunta ja Lestijärven kunta laativat erilliset yleiskaavat ko. hankealueelle (kyseessä ei ole kuntien yhteinen yleiskaavahanke). Osayleiskaavat laaditaan oikeusvaikutteisena, rakentamista ohjaavana, MRL 77a §:n mukaisesti, jolloin rakennusluvat tuulivoimalatoimintaan voidaan myöntää yleiskaavojen pohjalta. Kaavan hyväksymisestä päättää kunnanvaltuusto kummassakin kunnassa erikseen.

Kaavoitettavan alueen sijainti

Kaavoitettava tuuli- ja aurinkovoima-alue sijoittuu Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen maakuntien rajalle, Kinnulan keskustasta 4,3 km lounaaseen sijaitsevalle Vehkanevan käytöstä poistetulle turvetuotantoalueelle ja sen ympäristöön Nielujärven ja Iso-Ruonasen väliin sijoittuvalle alueelle.

Vaikutusalue (35 km) ylettyy lisäksi Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan puolelle.

Kaava-aluetta ympäröi järvet ja lammet. Isompia järviä ovat Lestijärvi pohjoisessa, Lehtosenjärvi ja Salamajärvi lännessä sekä Ylä-Jäppi idässä.

Ympäristövaikutusten arviointimenettely

Tuulivoimahanke edellyttää kokonsa johdosta YVA-lain mukaista ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA). Osayleiskaavoitus ja ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) toteutetaan erillisinä prosesseina.

YVA:n tavoitteena on tuottaa lisätietoa suunnitellusta hankkeesta kansalaisille, hankkeesta vastaaville ja viranomaisille. YVA ei ole lupamenettely, mutta sen pohjalta arvioidaan, voidaanko hanke toteuttaa ilman merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia. YVA-lain (252/2017) mukainen ennakkoneuvottelu on järjestetty 6.3.2024.

YVA-menettelyssä ensimmäiseksi asetetaan nähtäville YVA-ohjelma. YVA-ohjelmasta saadaan Keski-Suomen ELY-keskuksen YVA-yhteysviranomainen lausunto. YVA-ohjelman nähtävillä olo ajoitetaan yhteen kaavoituksen OAS:n nähtävilläolon kanssa.

YVA-menettelyssä Vehkanevan tuuli- ja aurinkovoimahankealuetta tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena vaikutuksiltaan, vaikka hankealue sijoittuu kahden eri kunnan alueelle. Kinnulan tai Lestijärven kunnat eivät vastaa YVA-menettelystä, YVA-aineistojen laadinnasta eivätkä YVA-prosessin viranomaisohjauksesta. YVA-menettelyä ohjaa Vehkanevan tuuli- ja aurinkovoimahankkeen osalta Keski-Suomen ELY-keskus. YVA-menettelystä saatava perusteltu päätelmä tulee huomioitavaksi kaavanlaadinnassa (erityisesti pääsääntöisesti kaavaehdotuksen laadintavaiheessa).

Maanomistus

Kaavoitettava alue on osin yksityisessä, ja osin metsä- ja muiden yhtiöiden, sekä valtion omistuksessa ja WestWind Vehkaneva Oy vastaa tarvittavien maanvuokrasopimusten laadinnasta. Kaava-alueelle sijoittuvien kiinteistöjen maanomistajiin on oltu yhteydessä hanketoimijan toimesta.

Hankealueen etäisyys asutukseen

Tuuli- ja aurinkovoima-aluetta lähimmät yksittäiset vakituisesti asutut kiinteistöt sijaitsevat noin 400–500 metrin etäisyydellä tuulivoima-alueen rajauksesta. Tuuli- ja aurinkovoima-aluetta lähimmät vapaa-ajan asunnot sijaitsevat 300–500 metrin etäisyydellä tuulivoima-alueen rajauksesta pääasiassa kaava-aluetta ympäröivien vesistöjen rannoilla. Tuulivoimalat suunnitellaan sijoitettavaksi kaava-alueelle siten, että lähimmät yksittäiset vakituisesti asutut kiinteistöt sekä vapaa-ajan kiinteistöt sijaitsevat vähintään 1,2 kilometrin etäisyydellä lähimmistä tuulivoimaloista.

Tuulivoimahankealueen voimalamäärä

Vehkanevan kaava-alueelle suunnitellaan enintään 16 tuulivoimalaa (YVA-menettelyssä on pääsääntöisesti vaihtoehtoisia hankekokoja). Näistä Lestijärven kunnan puolelle sijoittuu enimmillään 2 tuulivoimalaa. Tuulivoimaloiden yksikköteho on noin 7–10 MW. Tuulivoimapuiston yhteyteen varataan myös noin 250–300 hehtaarin alue mahdolliselle noin 160–200 MW aurinkopaneelialueelle. Kaavamenettelyssä tullaan selvittämään eri vaihtoehtoja esimerkiksi voimaloiden sijoituspaikkojen ja niiden lukumäärän, tuulivoimapuiston sähköverkkoon liittämisen sekä tuulivoima-alueen lopullisen koon osalta.

Sähköverkkoyhteydet

Alueelle rakennetaan vähintään yksi sähköasema, jonka kautta tuotettu sähkö siirretään valtakunnan verkkoon maakaapelilla tai ilmajohdolla, sekä mahdollisesti huoltorakennus. Tuulivoimapuiston sähköverkkoliitynnälle on kaksi päävaihtoehtoa. Sähköverkkoliittymä on suunniteltu toteutettavan joko Kinnulan kuntakeskuksen itäpuolelle, Metsälinja 2:n varrelle rakennettavaan sähköasemaan tai OX2:n Lestijärvelle rakennettavaan sähköverkkoon. Tarkoituksena on tehdä sähkönsiirron osalta yhteistyötä alueen muiden hankekehittäjien kanssa. Tuulivoimapuiston sisäinen verkosto toteutetaan maakaapeloinnilla.

Maakuntakaava

Keski-Suomen liitto on laatinut maakuntakaavan päivityksen eli maakuntakaavan 2040. Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi kokouksessaan 8.12.2023 (§ 21) Keski-Suomen maakuntakaavan 2040. Maakuntahallitus päätti kokouksessaan 23.2.2024 (§ 11) määrätä maakuntakaavan tulemaan voimaan maankäyttö- ja rakennuslain 201 §:n nojalla ennen kuin se on saanut lainvoiman. Keski-Suomen maakuntakaava 2040 muuttaa ja täydentää voimassa olevaa maakuntakaavaa seudullisesti merkittävän tuulivoimatuotannon ja liikenteen osalta. Lisäksi kaavaprosessin aikana on tarkasteltu hyvinvoinnin aluerakennetta.

Keski-Pohjanmaan maakunnassa on voimassa viisi lainvoimaista vaihemaakuntakaavaa ja 6. vaihemaakuntakaavan laatiminen on käynnistetty ja se laaditaan vuosien 2022-2025 aikana. Maakuntakaavojen 5. vaihemaakuntakaavassa ei ole kaavamerkintöjä osayleiskaavoitettavalla alueella tai sen läheisyydessä. Vaihemaakuntakaavojen 1.-4. yhdistelmäkartassa osayleiskaava-alueella ja sen läheisyydessä on seuraavat kaavamerkinnät: maakunnallisesti ja seudullisesti arvokas maisema-alue, matkailun vetovoima-alue, arvokas harjualue tai muu geologinen muodostuma, suojelualue, tärkeä tai vedenhankintaan soveltuva pohjavesialue, tuulivoimaloiden alue, turvetuotantovyöhyke I, Natura 2000- alue, moottorikelkkailun runkoreitin yhteystarve sekä muinaismuistokohde ja virkistyskohde.


Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Vehkanevan aurinko- ja tuulivoimahankkeessa Lestijärven kunta vastaa tuulivoimayleiskaavoituksesta YVA-menettelystä erillisenä prosessina Lestijärven kunnan alueella.

Vehkanevan tuuli- ja aurinkovoimayleiskaavoituksesta on laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma, joka tulee asettaa nähtäville vireilletulo vaiheeseen liittyen. Kaavahankkeen vireilletulosta ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville asettamisesta on tarkoitus kuuluttaa kunnan kotisivuilla sekä lisäksi maanomistajia tiedotetaan kirjeitse (vaikka maanomistajien kirjetiedottaminen ei ole lakisääteistä).

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa on käsitelty kaavahankkeen aloitusvaiheen viranomaisneuvottelussa 22.4.2024 (MRL 66 §). Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan mm. mikä on suunnittelualue, mitkä ovat suunnittelun tavoitteet ja suunnittelun lähtökohdat, mitä selvityksiä hankkeessa laaditaan ja mitä vaikutuksia arvioidaan. Lisäksi osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kuvataan, miten hankkeesta tiedotetaan ja miten kaavahankkeeseen voi osallistua ja mitkä tahot ovat osallisia sekä mikä on hankkeen tavoiteaikataulu ja -prosessi. Kaavahankkeen yhteystiedot ovat osallistumis- ja arviointisuunnitelman lopussa.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville asettamisen vähimmäispituutta ei ole säännelty maankäyttö- ja rakennuslaissa; hankkeen merkittävyyden vuoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetetaan nähtäville vähintään 30 päivän ajaksi.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville asettamisen yhteydessä ei ole vielä nähtävillä kaavaluonnosaineistoja, selvityksiä tai vaikutusarviointeja. Kyseiset aineistot tulevat nähtäville ns. valmisteluvaiheen kuulemisen yhteydessä (kaavaluonnosvaihe).

Lakisäännösviitteet aineiston nähtäville asettamista koskien: MRL 63 §, MRA 30 § 3.mom ja MRA 32 a §:n 1. mom.

Esittelijä: kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösehdotus:

Lestijärven kunnanhallitus päättää asettaa nähtäville liitteenä olevan Vehkanevan tuuli- ja aurinkovoimaosayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman vähintään 30 päivän ajaksi.

Päätös:
Hyväksyttiin.

Liitteet:

Liite a Vehkanevan tuuli- ja aurinkovoimaosayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma



Liitteet
Vehkanevan tuuli- ja aurinkovoimaosayleiskaavan OAS