Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 25.9.2024 klo. 9.00
134§ Valtuustoaloite

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka

Valtuutettu Tapio Tuikka jätti valtuuston kokouksessa 28.8.2024 valtuustoaloitteen koskien Lestijärven valuma-alueilla viime vuosina tapahtuneita soiden ennallistamisia.

Valtuustoaloitteessa vaaditaan, että kunnan tulee

  1. Selvittää kuka on vastuussa tapahtuneista ennallistamisista ja onko ennallistamisessa noudatettu etukäteen laadittua suunnitelmaa. Jos suunnitelmasta on poikettu, kunnan tulee edellyttää ennallistamistyön suorittanutta tahoa korjaamaan aiheuttamansa päästö- ym. vahingot.
  2. Selvittää, onko kunnan tekninen lautakunta ympäristövalvontaviranomaisena saanut riittävät tiedot Joutennevalla ja Tummunnevalla tapahtuneista ennallistamistoimista, jotta se olisi voinut toteuttaa vesilain mukaista vesitaloushankkeen valvontaa kunnan alueella tapahtuneissa ennallistamisissa.
  3. Ennallistamisalueille on kaivettu sattumanvaraisesti monttuja, joista on otettu huuhtoutuvia aineksia jälkien tasaamiseksi. Luonnontilaisilla soilla ei ole sellaisia vaaranpaikkoja. Talven tullet montut jäätyvät ja niissä alkaa hapeton käymisprosessi muodostaen rautayhdisteitä, kevään tullen tulvat huuhtovat montut ja syntyneet yhdisteet kulkeutuvat alapuoliseen vesistöön likaamaan vettä. Lestijärven kunnan tulee valvoa, että kaivetut montut tasataan ennallistamistyöstä vastuussa olevan tahon toimesta, jotta alueiden virkistyskäyttö on jatkossakin turvallista.
  4. Huolehtia, että Jokelan- ja kuivaniemenlahdelta poistetaan sinne kulkeutunut humus- ja kiintoaines.
  5. Lisäksi huolehtia, että kalojen kutualueet koskissa tulee kunnostettua ennallistamistyön suorittaneen tahon toimesta.
  6. Kunnan on varmistettava jatkossa, että ei Lestijärven- eikä sen yläpuolisilla- eikä Lestijoen valuma-alueilla toteuteta soiden ennallistamisia.

Esittelijä: kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösehdotus:
Kunnanhallitus merkitsee asian tietoonsa ja pyytää tekniseltä toimelta vastausta valtuustoaloitteeseen.

Päätös:
Hyväksyttiin.

Tapio Tuikka ilmoitti esteellisyytensä ja poistui asian käsittelyn ajaksi. Peruste hallintolaki 28 § mom. 1.

Liitteet:

Liite a Valtuustoaloite liitteineen



Liitteet
Valtuustoaloitteen liite 3
Valtuustoaloitteen liite 2
Valtuustoaloitteen liite 1
Valtuustoaloite