Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 27.08.2019 klo 09.00-12.14
110§ LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEN LUONNOKSESTA LAIKSI KUNTALAIN 142 ja 144 §:N MUUTTAMISESTA
Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi kuntalain 142 ja 144 §:n muuttamisesta. Muutosehdotus on valmisteltu hallituksen esityksen muotoon virkatyönä valtiovarainministeriössä.Kesällä 2019 nimitettävä uusi hallitus päättääesityksen antamisesta. Laki on tarkoitettu tulevan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2020 samanaikaisesti kuin laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa.

Muutoksenhakua koskevaa sääntelyä ehdotetaan uudistettavaksi siten, että muutoksenhaku hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttäisi valituslupaa. Esityksessä otettaisiin huomioon muussa lainsäädännössä tapahtunut valituslupamenettelyä koskeva kehitys sekä muut uudistustarpeet.
Muutos johtuu hallintolainkäyttöä koskevasta kehityksestä. Valituslupamenettely on tullut pääsäännöksi lain oikeudenkäynnistä hallintoasioissa säätämisen myötä. Muutoksenhakujärjestelmä on jo kehittynyt siten, että nykyisin suureen osaan kunnan päätöksistä sovelletaan myös erityislakien johdosta valituslupamenettelyä.
Valituslupasääntely on tarpeen ottaa kuntalakiin muutoksenhakujärjestelmän selkeyden takia. Kuntalakiin edotetaan otettavaksi myös oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettua lakia täydentävä säännös kunnan viranomaisen jatkovalitusoikeudesta.Kuntalakiin ehdotetaan kunnan jatkovalitusoikeuden osalta otettavaksi viittaus edellä mainittuun sääntelyyn sekä kuntalain 39 §:ään. Kunnan jatkovalituksesta päättäisi siten kunnanhallitus tai kunnan hallintosäännössä määrätty viranomainen.
Lausuntoaika on 5.6.-6.9.2019.
Kunnanjohtaja
Lestijärven kunnanhallitus ilmoittaa lausuntonaan, että esitetyt muutokset kuntalain 142 ja 144 §:ien muuttamisesta ovat perusteltuja ja selkiinnyttävät muutoksenhakuprosessia. Valituslupamenettely todennäköisesti karsii valitusten määrää ja tuomioistuimien jutturuuhka helpottuu, jolloin valitusprosessit saadaan päätökseen nykyistä nopeammalla aikataululla.
Lakimuutoksen tavoitteena ei tule kuitenkaan olla, että korkein hallinto-oikeus tiukentaa valituslupaperusteita kohtuuttomasti. Valituslupaperusteiden tavoitteena tulee turvata asianosaisten oikeussuoja silloin, kun asiassa on tarpeen saada ylimmän oikeusasteen ratkaisu.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.