Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Keskiviikko 30.10.2019 klo 18.00-20.16
30§ SIVISTYSTOIMEN TALOUSARVIO VUODELLE 2020 JA TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2020-2022

Valmistelijat Lassi Mäkelä, Paula Jokela ja Markus Runtti

Sivistyslautakunta

Valmistelija Lassi Mäkelä

Kunnanhallitus on vahvistanut ensi vuodelle opetus- ja kulttuuritoimen budjettikehykseksi

1 401 221 €.

Sivistyslautakunta johtaa kunnan sivistystoimen hallintoa. Lestin ala- ja yläkoululla on yhteinen rehtori, jonka toimenkuvaan sisältyy sivistystoimenjohtajan tehtävät. Sivistystoimenjohtajan tehtäviin on laskettu noin 15 % rehtorin työajasta, jonka palkkaosuus on laskettu sivistystoimen hallinnon määrärahoihin.

Lautakunnan nettomenot ovat 14 410 euroa.

Peruskoulut

Valmistelija Lassi Mäkelä

Palkat talousarvioon lasketaan todellisten mukaisina eli niihin on huomioitu tulevat henkilökohtaisen lisän- yms. korotukset. Sosiaaliturvamaksu on 1,35 %, KuEL-maksu on 16,65 %, tapaturmavakuutus 0,9 %, työttömyysvakuutusmaksu 2,00 % ja muut 0,1 % palkkasummasta. Opettajien eläkemaksu on 16,65 %..

Koulussa toimii 4 luokanopettajaa ja 5 aineenopettajaa ja 1 vakituinen koulunkäynninohjaaja ja 2 määräaikaista koulunkäynninohjaajaa. Yläkoulun teknisen työn opettajan palvelu ostetaan Kinnulan kunnalta 4 tuntia/viikko. Koululla työskentelee 2 siivous- ja keittiötyöntekijää.

Esiopetuksesta vastaa ja järjestää koulutoimi ja esiopetuksen opettajana toimii luokanopettaja. Esiopetuksessa on lv. 2019-2020 yhteensä 12 oppilasta ja seuraavana lukuvuonna arviolta 6 oppilasta. Iltapäivätoimintaa järjestetään koulun tiloissa.

Lestin koulun talousarviossa ruokahuolto sisältää keskuskeittiökulut ja tuotot. Keskuskeittiöllä toimii emäntä (50% työajasta) ja 1 kokoaikainen ja 1 osa-aikainen keittäjä sekä yksi tuntityössä oleva keittäjä.

Keskuskeittiön menot on 230 450 euroa. Kulut tulisi kattaa kokonaisuudessaan Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitelta, päivähoidosta ja koululta perittävistä ateriamaksuista. Keskuskeittiön tuotot ovat olleet vähenemässä, johtuen kotipalvelun ja kylälle vietävien aterioiden määrän laskusta ja laskutuksen muututtua asiakkailta suoraan suoriteperusteiseksi hoidettavaksi aiemmasta arviolaskutuksesta Soitelta.

Koulutoimi on mukana opetushallituksen perusopetuksen kehittämisen laatuhankkeissa, kuten kerhotoiminnan kehittämisessä. Kullakin sivistystoimen hallinnoimalla hankkeella on toimintasuunnitelma ja talousarviossa tulee näkyä hankkeen budjetointi omalla tilillään. Peruskoulujen tulosalueen netto on 1 015 494 euroa, Vuoden 20 raami on 913 812 euroa, jolloin TA 20 ylittää raamin 96 932 euroa.

Menoissa lisäystä on työsuhteisten koulunkäynnin ohjaajien palkkaus 8 700 euroa, vakinaisten viranhaltijoiden kuukausipalkat 41 000 euroa.

Uusi opetussuunnitelma edellyttää ajantasaiset av-välineet, johon varaus 5 000 euroa investointimenoissa koulun ICT-hankintoihin.

Kirjasto- ja kulttuuritoimi

valmistelija Paula Jokela

Kirjasto- ja kulttuuritoimen tehtävänä on tarjota laadukkaat kirjastopalvelut, ajantasainen ja uusiutuva kokoelma ja välineistö kuntalaisten käyttöön. Kirjasto järjestää kirjastonkäytön opetusta koululaisille ja tukee aikuisopiskelijoita. Kirjasto osallistuu Anders-kirjastojen yhteistyöhön. Kirjasto- ja kulttuuritoimi pyrkii tukemaan paikallista kulttuurielämää, vahvistamaan ja kehittämään perinteitä ja etsimään uusia virikkeitä ympäristöstä. Juhlia ja tilaisuuksia järjestetään yhdessä kotiseutuyhdistyksen, seurakunnan, koulun ja kansalaisopiston kanssa. Omassa pitäjässä järjestettävien tilaisuuksien lisäksi järjestetään matkoja lähimpiin kulttuurikohteisiin.

Kunnassa on pääkirjasto. Kirjastossa työskentelee kirjastovirkailija (100%), joka hoitaa myös kunnan keskusarkistoa (6 h/viikko). Siivouksen hoitaa koulun siivoojat. Luokanopettaja Paula Jokela toimii sivutoimisena kirjastotoimenjohtajana.

Vapaa-aikaohjaajan työhön on lisätty vuoden 2017 alusta kirjaston asiakaspalvelua sekä kulttuuripuolen tehtäviä kokotyöajan puitteissa. Muut palkat on laskettu normaalimääräisinä vuoden loppuun saakka. Palkkausmenoista on vähennetty keskustoimistolta kirjastovirkailijan arkistonhoitoon tuleva palkka.

Kirjastorakennus otettiin käyttöön v. 1984. Kirjaston vesikatto on uusittu v. 2017. Kirjaston käyttötalouspuolelle on varattava määrärahoja rakennuksen vuosittaista korjaamista ja ylläpitoa varten. Investointipuolella on määräraha kirjaston ulkomaalausta ja ulkolaudoituksen osittaista uusimista varten.

Kirjasto- ja kulttuuritoimen nettomenot ovat 73 479 euroa. Raamin ylitys on 4378 euroa. -2,22%

Nuoriso- ja liikuntatoimi

Valmistelija Lassi Mäkelä

Vapaa-aikatoimen vastuualueeseen kuuluvat nuoriso- ja liikuntatoimet. Vapaa-aikaohjaajan toimi on täytetty kokoaikaisena, jolloin vapaa-aikatoimi kattaa 65,3 % ja kirjasto- ja kulttuuritoimi 34,7 % kokotyöajasta.

Liikuntatoimen tehtävänä on edellytysten luominen liikuntatoiminnan järjestämiseen sekä terveysliikunnan mahdollisuuksien ylläpitäminen kuntalaisille. Tehtävänä on myös yhteistyössä järjestöjen kanssa järjestää lapsille ja nuorille ja myös aikuisväestölle erilaisia liikuntatoimintoja.

Kunnan urheilualueet pyritään pitämään kunnossa. Kunnan tulee varautua urheilukentän rakentamiseen uuteen paikkaan lähivuosien aikana. Liikuntatoimen toimintaa pyritään ylläpitämään mm. hakemalla mahdollisia hankeavustuksia eri ikäiselle väestölle liikunnallisen elämäntavan lisäämiseksi.

Nuorisotoimen tavoitteena on tukea nuorten kasvua ja kehitystä ja ennaltaehkäistä nuorten syrjäytymistä. Kunta on mukana Toholammin kunnan hallinnoimassa etsivä nuorisotyöhankkeessa johon on varattava kunnan omarahoitusosuus.

Nuoriso- ja liikuntatoimen talousarvion netto on 53 135 euroa.

Raamin ylitystä on 9 367 euroa. Ylitys johtuu etsivänuorisotyön kuntaosuudesta 2000 euroa ja nuorisovaltuustolle varatusta kokous- ja toimintamäärärahasta 1000 euroa ja vapaa-aikaohjaajan palkkaosuuden kohdentamisesta kokonaan liikuntatoimen momentille, lisäys 3 300 euroa. Sisäinen keskitetty kiinteistön hoito 2000 euroa. Talousarviossa varaudutaan myös vapaa-aikaohjaajan läppärin hankintaan 500€ ja työsuhteisten työntekijöiden käyttämiseen latujen tekoon ja kerho-ohjaajan tehtäviin tuntitöinä. 1500 €.

Varhaiskasvatus

Valmistelija Markus Runtti

Uusi varhaiskasvatuslaki (540/2019) tuli voimaan 1.9.2018. Lakimuutos edellyttää päiväkotiin riittävän ammatillisen koulutuksen omaavia hoitajia, joten lähitulevaisuudessa erityisesti lähihoitajia ja lastentarhanopettajien pätevyydellä omaavaa henkilökuntaa tulee olla tarpeeksi. Varhaiskasvatuksen tulosalueeseen kuuluvat päiväkotihoito, perhepäivähoito, lasten kotihoidon tuki ja kunnan lapsiraha.

Varhaiskasvatusta järjestetään Kissankellon ryhmäperhepäiväkodissa ja päiväkodissa. Kissankellon päiväkodissa työskentelee vakituisina päivähoidon ohjaaja ja päivähoitaja sekä lähihoitaja hankerahoituksella 1.1.-31.12.2020. Määräaikaisena työskentelee lastenohjaaja oppisopimusopiskelija ja perhepäivähoitaja (77,42%) 1.1.-31.5.2020 sekä syksyllä 2020. Kissankellon ryhmäperhepäiväkodissa työskentelee kaksi perhepäivähoitajaa, joista toinen 75% kokoaikaisen työajasta. Lisäksi Kissankellossa työskentelee osa-aikainen (65,52%) keittiötyöntekijä. Päiväkodin fyysinen toimintaympäristö on ollut syksystä 2017 lähtien väistötiloissa Yli-Lestillä Tuikkulan kiinteistössä.

Vuonna 2020 kunnan lapsirahaa ja lasten kotihoidontukea maksetaan arviolta noin 89 000 euroa.

Varhaiskasvatuksen, kotihoidon tuen ja kunnan lapsirahan nettomenot ovat yhteensä 379 090 euroa. Raamin ylitys on 36 039 euroa. Verrattuna vuoden 2019 talousarvioon kasvua on 3,19% eli 10980 euroa. Budjetin muutos johtuu pääasiassa henkilöstön palkkamenojen kasvusta, joita on 15 600 euroa enemmän kuin edellisen vuoden talousarviossa. Henkilöstön palkkakuluihin on lisätty määräaikainen osa-aikaisen perhepäivähoitajan palkkaus. Osa-aikaisen perhepäivähoitajan tehtävän myötä pystytään vastaamaan erityistä tukea tarvitsevien lasten hoidon ja ohjauksen tarpeeseen.


Perusopetuksen rehtori:

Lautakunta käy läpi vuoden 2020talousarvioesityksen ja toimintasuunnitelman ja lähettää sen kunnanhallituksen ja valtuustonkäsittelyyn.

Sivistyslautakunta:

Hyväksyttiin ja lähetetään kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyn.


.