Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 31.03.2020 klo. 9.00-13.23
57§ LAUSUNTOPYYNTÖ ISO-VALVATIN KESKIVEDENKORKEUDEN NOSTAMISESTA

Metsähallituksen luontopalvelut hakee vesilain (587/2011) 6. luvussa tarkoitettua lupaa Lestijärven ja Perhon kunnissa, Linjasalmennevan Natura-alueella (FI1001012) sijaitsevan Iso-Valvatin järven vedenpinnan pysyvään nostamiseen niin että keski-määräinen vedenkorkeus tulisi olemaan lähellä vuosina 1927 ‒ 30 tapahtunutta pinnanlaskua edeltänyttä vedenkorkeutta.

Iso-Valvatin vedenpinnan nosto sisältyy hyväksyttyyn Salamajärven suojelukokonaisuuden hoito- ja käyttösuunnitelmaan (Metsähallitus 2007). Hankealue ympäristöineen on Metsähallituksen omistuksessa. Vedenpinnan noston tavoitteena on lisätä alueen arvoa lintuvetenä palauttamalla keinotekoisesti alennettu vedenpinta ja sen vuotuinen vaihtelu luonnolliselle tasolle. Myös hyönteislajisto tulee monipuolistumaan.

Hakemuksen mukaan vedenpinnan noston jälkeen keskivedenkorkeus on 167,95 m (N2000), jolloin veden alle jäävän alueen pinta-ala on 88 ha. Natura-alueen ulkopuolista, Metsähallitus Metsätalous Oy:n hallinnassa olevaa maata jää osittain vedenpinnan alle keskivedenkorkeudella noin 0,2 ha:n alue.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Lestijärven kunnan lausuntoa asiasta 16.4.2020 mennessä.

Kunnanjohtaja

Iso-Valvatin järvikuivion kunnostaminen vedennostolla on ollut suunnitelmissa jo ainakin 1970- luvulta lähtien. 1980-luvulla vedennostosta tehtiin ensimmäinen yksityiskohtaisempi suunnitelma, jossa keskivesikorkeuden nosto olisi ollut 77 cm:llä eli käytännössä sama kuin metsähallituksen nyt suunnittelema korotus. Lestijärven ja Perhon kunnat, joiden alueilla järvi sijaitsee, pyrkivät jo tuolloin edistämään hankkeen toteutumista. Valtion ohella alueella oli tuolloin vielä 13 yksityismaanomistajaa ja nostohanke kariutui korvausmenettelyn vaikeuksiin. Nyt alue on kokonaisuudessaan valtion omistuksessa ja nostamisen toteutettavuudelle ei ole estettä. Lestijärven kunta kannattaa lämpimästi hankkeen toteuttamista ja puoltaa luvan myöntämistä. Veden nostaminen lisää merkittävästi alueen luonto- ja virkistyskäyttöarvoja. Järven kautta kulkee mm. maakunnallisesti merkittävä Peuran Polun retkeilyreitti, jolle kunnostus tuo selkeää lisäarvoa. Hankesuunnitelman ja sen täydennysten perusteella hankkeesta ei ole ennakkoon nähtävissä haittaa yksityisille maanomistajille.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

Pekka Tuikkanen liittyi mukaan kokoukseen.



Liitteet
Suunnittelualue
Suunnittelualueen sijainti