Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 7.7.2020 klo 9.00-11.26
135§ LAUSUNTOPYYNTÖ FINN SPRING OY:N TOIMINTAAN JA JÄTEVESIEN JOHTAMISEEN
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää lausuntoa Lestijärvellä sijaitsevan Finn Spring Oy:n toiminnasta ja jätevesien johtamisesta.
Finn Spring Oy hakee ympäristölupaa virvoitusjuomatehtaan toimintaan ja toiminnassa syntyvien jätevesien johtamiseen läheiseen ojaan ja edelleen Änäkkälänpuron ja Pappilanjoen kautta Lestijärveen. Laitoksella on voimassa olevan ympäristöluvan mukaan lupa valmistaa ja pullottaa virvoitusjuomia 72 miljoonaa litraa vuodessa ja 200000 litraa vuorokaudessa.
Toiminnassa syntyy lähinnä laitteistojen huuhtelun seurauksena jätevesiä noin 125 m3 vuorokaudessa. Eniten kuormitusta aiheuttava tekijä jätevesissä on biologinen hapenkulutus (BOD7). Lisäksi niissä on jonkin verran typpeä ja fosforia.
Syntyneet jätevedet johdetaan järjestelmään, jonka jatkuvatoiminen mittausyksikkö mahdollistaa käsittelyä edellyttävien jätevesien ohjaamisen kunnalliseen jätevesiviemäriin sekä vähän kuormittavien jätevesien johtamisen hulevesiviemärin kautta ojaan. Ojaan johdettavan vesimäärän arvioidaan olevan noin 85 m3 vuorokaudessa. Tuotantolaitoksen toimisto- ja sosiaalitilojen jätevedet johdetaan suoraan kunnalliseen jätevesiverkostoon.
Hakemus koskee myös ympäristönsuojelulain 68 §:n mukaista oikeutta jäteveden johtamiseen toisen alueella. Pykälässä sanotaan mm. seuraavaa:
”Ympäristöluvassa voidaan myöntää oikeus jäteveden johtamiseen toisen maalla olevaan ojaan tai vesilain 1 luvun 3 §:n 1 momentin 6 kohdassa tarkoitettuun noroon, jos johtamisesta ei aiheudu kohtuutonta haittaa muille ja johtaminen on teknisesti ja taloudellisesti perusteltua. Jäteveden johtamiseen avo-ojassa tai norossa ei saa myöntää oikeutta, jos oja tai noro on tontin, rakennuspaikan, uimarannan tai muun vastaavan erityiseen käyttöön otetun alueen välittömässä läheisyydessä. ”
Jätevettä johtavan velvollisuudesta pitää uoma kunnossa ja vastuusta jäteveden johtamisesta aiheutuvista kustannuksista säädetään ympäristönsuojelulain 158 §:ssä. Sen mukaan jätevettä johtava on osaltaan velvollinen huolehtimaan jäteveden johtamiseen käytetyn ojan tai noron kunnossapidosta. Jätevettä johtavan on suoritettava uoman suurentamis-, kunnostamis- ja kunnossapitotyöt, jotka aiheutuvat jäteveden johtamisesta, sekä muutoinkin huolehdittava siitä, ettei jäteveden johtamisesta aiheudu kohtuullisin kustannuksin vältettävissä olevaa haittaa. Jätevettä johtavan on lisäksi pidettävä kunnossa toisen alueella oleva viemäriputki sekä jäteveden johtamista varten rakennetut muut putket ja rakenteet.
Jos jäteveden johtamiseen ojaan tai noroon, viemäriputken sijoittamiseen tai ojan tekemiseen on saatu 68 tai 69 §:n nojalla oikeus, jäteveden johtamista ei saa estää tai vaikeuttaa rakentamisen tai muun toimenpiteen vuoksi.
Lausunto pyydetään jättämään 10.7.2020 mennessä Avin lupatietopalveluun.
Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus yhtyy teknisen lautakunnan lausuntoon.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.


Liitteet
Teknisen lautakunnan lausunto