Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 18.8.2020 klo. 9.00-13.25
148§ LAUSUNTOPYYNTÖ HALSUAN HONKAKANKAAN JA KANNISTON TUULIPUISTOJEN YLEISKAAVOJEN EHDOTUSVAIHEESEEN

Halsuan Tuulivoima Oy suunnittelee Halsuan itä- ja keskiosiin tuulivoimahanketta, jossa on yhteensä enintään 49 tuulivoimalaa. Hanke jakaantuu kahteen erilliseen yleiskaava-alueeseen, Honkakankaaseen ja Kannistoon (Liite XX).

Honkakankaan yleiskaava-alue sijaitsee noin 12 kilometriä Halsuan keskustaajamasta itään. Muut lähialueen keskustaajamat ovat Lestijärvi (noin 5 km itään), Perho (noin 20 km etelään), Reisjärvi (noin 20 km itään), Toholampi (noin 28 km pohjoiseen), Veteli (noin 29 km länteen) ja Kaustinen (noin 34 km itä-luoteeseen). Suunnittelualueen läpi kulkee seututie 751 (Lestijärventie). Suunnittelualueen raja noudattaa idässä Lestijärven kunnanrajaa ja pohjoisessa Kokkolan kaupunginrajaa.

Kaava-alueen pinta-ala on noin 3 500 hehtaaria. Alueelle sijoittuu pääosin karuja talousmetsäalueen metsäluontotyyppejä, ojitettuja turvemaita sekä suoalueita ja lampia. Kaava-alueelle sijoittuu useita muinaisjäännöksiä. Kaava-alueelle ei sijoitu arvokkaita maisema-alueita tai merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä. Kaava-alueella ei sijaitse luonnonsuojelualueita eikä kaava-alueelle sijoitu pohjavesialueita.

Honkakankaan yleiskaava-alueelle sijoittuu enimmillään 28 tuulivoimalaa. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on enimmillään noin 300 metriä.

Kanniston yleiskaava-alue sijaitsee noin 7 kilometriä Halsuan keskustaajamasta kaakkoon. Muut lähialueen keskustaajamat ovat Lestijärvi (noin 15 km koilliseen), Perho (noin 16 km etelään), Veteli (noin 25 km länteen), Kaustinen (noin 32 km itä-kaakkoon) ja Toholampi (noin 35 km pohjoiseen).

Kaava-alueen pinta-ala on noin 2 700 hehtaaria. Yleiskaava-alue on pääosin metsätalouskäytössä. Kaava-alueella on kattava metsäautotieverkosto. Alueelle sijoittuu pääosin karuja talousmetsäalueen metsäluontotyyppejä, ojitettuja turvemaita sekä suoalueita. Kaava-alueelle sijoittuu useita muinaisjäännöksiä. Kaava-alueelle ei sijoitu valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita tai valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä. Kaava-alueen välittömään läheisyyteen sijoittuu kolme pohjavesialuetta, Kannisto, Ylikylä A ja Kanala. Kaikki kolme ovat I-luokan pohjavesialueita.

Kanniston yleiskaava-aluetta, jonne sijoittuu enimmillään 21 tuulivoimalaa. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on enimmillään noin 300 metriä.

YVA-asetuksen mukaan ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa tulee esitellä hankkeen vaihtoehdot, joista yhtenä vaihtoehtona on hankkeen toteuttamatta jättäminen, jollei tällainen vaihtoehto erityisestä syystä ole tarpeeton. Hankkeen YVA-vaihtoehdot ovat seuraavat:

VE0: hanketta ei toteuteta

VE1: enintään 54 voimalaa, voimaloiden korkeus enintään 300 m ja teho 6–10 MW.

VE2: enintään 33 voimalaa, voimaloiden korkeus enintään 300 m ja teho 6–10 MW. (Liite XX)

Halsuan tuulivoimapuistohanke on suunniteltu liitettävän YIT Rakennus Oy:n suunnittelemaan Lestijärvi-Alajärvi 400 kV voimajohtoon.

Halsuan kunta on kunnanhallituksen kokouksessaan 29.6.2020 §65 ja §66 päättänyt asettaa Honkakankaan ja Kanniston tuulivoimapuistojen yleiskaavan ehdotusvaiheen aineiston nähtäville ja pyytää Lestijärven kunnalta lausuntoa yleiskaavojen ehdotusvaiheeseen.

Kunnanjohtaja
Lestijärven kunnalla ei ole huomautettavaa Honkakankaan ja Kanniston tuulipuistojen yleiskaavojen ehdotusvaiheeseen.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.



Liitteet
Yleiskaava-alue