Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 18.8.2020 klo. 9.00-13.25
151§ TYÖLLISYYDEN KUNTAKOKEILU VV. 2020-2022
Keväällä 2020 on käynnistelty työllisyyden kuntakokeiluja, joissa jatketaan ja laajennetaan vuoden 2018 lopussa päättyneiden alueellisten työllisyyskokeilujen toimintamallia. Kokeilun kuntarajaukseen on tehty tarkennuksia ja nyt kokeiluun voi hakea ELY-alueella yksittäinen kunta tai useampi kunta yhdessä siten, että kokeiluun mukaan tulevien kuntien asukasmäärä yhteensä on vähintään 30000.
Kokeilujen piiriin ohjataan kokeilualueilla ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat ja kaikki maahanmuuttajat, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluissa hanke-alueiden TE-toimistoissa. Kokeilukunta vastaa näiden asiakasryhmien julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden (TE-palveluiden) tarjoamisesta.
Työllisyyskokeilun tavoitteena on nykyistä tehokkaammin edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista ja tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Kokeilujen tarkoituksena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille. Kokeilussa kehitetään työnhakijoille tarjottavia työllistymistä tukevia palveluja ja palvelumalleja, joiden avulla voidaan nykyistä paremmin tunnistaa ja ratkaista asiakkaiden yksilölliset palvelutarpeet, työllistymisen esteet sekä osaamisen kehittämistarpeet.
Kokeilua seurataan jatkuvan tilastoseurannan ja erillisen tutkimusperusteisen vaikuttavuusarvioinnin avulla. TEM valmistelee yhteistyössä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa kokeilujen valtakunnalliset seurantamittarit ja kokeilualueelle tuotetaan seurantatietoa kokeilun edistymisestä kuukausittain.
Keski-Pohjanmaalla työllisyyskokeiluun hakeutumisesta on neuvoteltu Kokkolan ja Kannuksen kaupunkien, Kaustisen seutukunnan kuntien ja Perhon kunnan kesken. Neuvottelujen perusteella Kokkolan kaupunki on jättämässä hakemusta ja siihen voivat osallistua maakunnan muut kunnat niin halutessaan.
Kokeiluun hakeutumisen hyötyinä nähdään mm. mahdollisuus valmistautua ennakoivasti kuntien lähitulevaisuudessa lisääntyvään vastuuseen työllisyydenhoidosta. Kokeilussa voidaan hakea myös uusia toimintamalleja kuntien järjestämiin yrityspalveluihin, esim. rekrytointipalvelujen ja starttirahaprosessin näkökulmista.
Kaustisen seutukunnan kuntien osalta kokeilun kohderyhmä olisi TEM:n laskelman mukaan 362 henkilöä. TE-toimiston laskennallista päätöksenteko-oikeutta siirtyisi noin 60000 euroa ja koulutus- ja valmennushankintoihin varattavaa määrärahaa noin 161000 euroa. TE-toimistosta siirtyisi kunnille 1 henkilötyövuosi. Seutukunnan kuntien oma resurssointi tulee olla vähintään 15 % kuntien osarahoituksesta työmarkkinatukiin vuonna 2018 eli yhteensä 38587,95 euroa.
Kaustisen seutukunnan osalta kuntajohtajien kanssa on keskusteltu siitä, että kunnat voisivat osallistua kokeiluun, mikäli seutukunta hakee ja toimii kokeilun osapuolena. Käytännössä kuntien osuudet katettaisiin seutukunnan henkilöstön osa-aikaisella työpanoksella ja matkakuluilla, tilojen ja laitteiden käytön kustannuksilla sekä muuhun toimintaan varatuilla määrärahoilla. Kokeilun vastuuhenkilönä olisi vuoden 2020 toiminta- ja taloussuunnitelmaan uutena resurssina lisätty työllisyyskoordinaattori, joka käyttäisi työaikaansa kokeiluun noin 70 %.
Kaustisen seutukunnan johtoryhmä on kokouksessaan 23.6.2020 § 59 päättänyt esittää Kaustisen seutukunnan kunnille, että ne päättävät hakeutua työllisyyden kuntakokeiluun yhdessä maakunnan muiden kuntien kanssa.
Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus päättää, että Lestijärven kunta osallistuu työllisyyden kuntakokeiluun v. 2020-2022 sillä edellytyksellä, että kaikki seutukunnan kunnat osallistuvat siihen.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.