Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Torstai 10.9.2020 klo. 17.00-18.24
164§ SOITEN VUODEN 2021 TALOUSARVION RAAMI

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän kanssa tehdyssä sopimuksessa. on määritelty Soiten tehtäviä ja toimintojen sekä investointien rahoittamista. Sopimuksen 2§ sanotaan, että kuntayhtymän tehtävänä on järjestää jäsenkuntiensa puolesta alueensa väestölle yhdenvertaisilla periaatteilla lainsäädännön mukaiset laaja-alaiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Pykälässä 21 sanotaan, että järjestämis- ja tuottamisvastuun aiheuttaman kustannukset rahoitetaan jäsenkuntien suorittamalla korvauksella siltä osin kuin toteutuneita kustannuksia ei voida kattaa jäsenkuntien ulkopuolisella myynnillä, muulla palvelumyynnillä, asiakasmaksutuotoilla sekä tuilla ja avustuksilla tai muilla näihin verrattavilla tuloerillä.

Soiten perussopimuksen 5 luvun § 18 mukaan "Omistajakuntien yhteinen omistajaohjaus neuvoteltuaan kuntayhtymän johdon kanssa määrittää kuntayhtymän hallituksen päätöksenteon perusteiksi vuosittaisen talousarviokehyksen sekä omistajuuteen liittyvät strategiset linjaukset."

Soiten vuoden 2021 toiminta- ja taloussuunnitelman laadinta-aikataulun mukaan omistajaohjauksen neuvottelukunta määritti Soiten vuoden 2021 talousarviokehyksen kokouksessaan 8.6.2020 ja yhtymähallitus päätti kehyksestä kokouksessaan 15.6.2020.

Talousarviossa tavoitteena on realistinen, mutta tiukka budjetti. Budjettiraamin valmistelussa on pohjana ollut neljä vaihtoehtoista skenaariota:

1. TA2020 + 2 %

Pitäydytään edellisessä talousarviossa päätetyistä suunnitelmavuosien kasvusta. Tällöin säästötarve on noin 11,7 M€ + se osuus, mitä tämän vuoden rakenteellisesta 14 M€ säästötavoitteesta ei onnistu.

2. TA2020 + 3,2 %

JTS + palvelutarpeen kasvu (THL). Tällöin säästötarve noin 8,4 M€ + se osuus mitä tämän vuoden rakenteellisesta 14 M€ säästötavoitteesta ei onnistu.

3. TA2020 + 6,36 %

Vain vanhat 14 M€ säästöt. Tällöin säätötarve 0 M€ (uudet säästöt) + se osuus mitä tämän vuoden rakenteellisesta 14 M€ säästötavoitteesta ei onnistu

4. TA2020 + 10,08 %

Vain osa vanhoista säästöistä saadaan toteutettua ja uusia ei tehdä. Tässä esimerkissä toteutuu ”vanhoja säästöjä” 4 M€.

Omistajaohjauksen jäntevöittämiseksi on tarkoituksen mukaista käsitellä Lestijärven kunnan kanta Soiten kehysesitykseksi kunnanhallituksessa omistajaohjauksen linjauksena. Lisäksi on syytä keskustella nykyisestä palvelutasosta ja sen säilyttämisestä.

Soiten kuntakuulemiskierros vuoden 2021 suunnittelua varten käydään Lestijärvellä alustavan suunnitelman mukaan pe 4.9.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus päättää, että Lestijärven kunnan esitys Soiten vuoden 2021 talousarvion raamiksi on vaihtoehto 1 (TA2020 + 2,00 %).
Kunnanjohtajan muutettu päätösesitys
Asian käsittelyä siirretään.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

------------------------- ---
Soiten kuntakuuleminen järjestettiin Lestijärvellä 4.9.2020. Lestijärveltä paikalla olivat Sirpa Parkkila, Susanna Uusitalo, Jorma Koski-Vähälä, Aimo Itäniemi, Susanna Tuikka, Esko Ahonen ja Raija Heikkinen. Keskustelujen päätteeksi Soite pyysi toimittamaan heille kirjallisen esityksen Soiten vuoden 2021 talousarvion raamiksi.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus päättää, että Lestijärven kunnan esitys Soiten vuoden 2021 talousarvion raamiksi on TA2020 + 2,00 %.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.