Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Maanantai 28.9.2020 klo 19
42§ VALTUUSTOALOITE MAKSUTTOMISTA KOULUKULJETUKSISTA KAIKILLE OPPILAILLE

Valmistelija Lassi Mäkelä:

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Mari-Liisa Haka on toimittanut Lestijärven kunnalla 14.5.2020 valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että kunnanhallitus selvittää mahdollisuudet koulukuljetuksesta kaikille oppilaille riippumatta kodin ja koulun välisestä etäisyydestä.

19.5.2020 kokouksessaan 103§ /2020 kunnanhallitus päätti lähettää aloitteen sivistyslautakunnan valmisteltavaksi.

Taustaa:

Perusopetuslaissa 32§määritellään, missä tilanteissa ja kenelle koulukuljetus on järjestettävä. Jos perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai varhaiskasvatuslaissa tarkoitetusta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai varhaiskasvatukseen. Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus.

Lestijärven kunnallaon voimassa tällä hetkellä järjestely, jossa noudatetaan luokilla 4-9 lain määrittelemää 5 km rajaa. 0-3 luokillaraja on kunnan määrittelemä3 km.

Huoltajilla on ollut mahdollisuus anoa ns. talvikuljetusta. Kuljetuksia on anottu tyypillisesti loka-huhtikuun ajaksi. Kuljetuksesta on peritty 30€/oppilas/kuukausi.

Lestijärvellä on koulusta 4-5 km etäisyydellävakiintuneita asuinpaikkoja (mm. Tikka, Paranta), joista saapuville on myönnetty anomuksesta talvikuljetuksia.

28.7.2020 allekirjoitettujen uusien koulukuljetussopimusten mukaiset kalustomitoitukset on tehty voimassa olevaa käytäntöä noudattaen. Kohteessa nro 1 Yli-Lesti on muutamia paikkoja vapaina. Kohteessa nro 2 Päivärinnan th on pari paikkaa vapaana. Kohteessa nro 3 Syri auto on täysi.

Nykyiset koulukuljetussopimukset kattavat lukukaudet 20-21 ja 21-22 ja mahdolliset optiolukukaudet 22-23 ja 23-24
On mahdollista, että Lestijärven kunnan taloudellinen tilanne on parempi sopimuksen päättymisen aikoihin.

Aloitteenpuolesta puhuvatseuraavat seikat:

Koulukuljetusparantaa turvallisuutta talvikuukausina. Oppilaan 4-5km matka (Tikka, Paranta) aamuin illoin pimeässä ja huonossa säässä on haastava. Oppilaat ovat yhdenvertaisessa asemassa.

Aloitetta vastaan puhuvat seuraavat seikat:

Aloitteen hyväksyminensaattaa merkitä juuri solmittujenkuljetussopimusten uudelleen sopimista ja lisäkustannuksia kunnalle.

Kunnan tämänhetkinen taloudellinen tilanne on kireä.

Aloitteen hyväksyminen vähentäneekoulumatkatjalan taipyörällä taittavien määrää, jokaei ole linjassa sen kanssa, että lapsia ja nuoria tulisi kannustaa omaehtoiseen liikkumiseen.


Perusopetuksen rehtori:

Aloitetta maksuttomasta koulukuljetuksesta ei valmistella.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Muutettu päätösesitys:

Aloitetta maksuttomasta koulukuljetuksesta ei valmistella,koska lukuvuodet20-21 ja 21-22kattavat (+optiot lukuvuosille 22-23 ja 23-24) koulukuljetussopimukseton laadittu nykyisiä kuljetustarpeitaajatellen ja aloitteen toteuttaminen vaatisi muutoksia sopimuksiin. Hyvä ajankohta palata aloitteeseen on sopimuskauden päättyessä keväällä 2022 optiovuosien käyttöönottoa harkittaessa.

Sivistyslautakunta:

Hyväksyttiin. Lähetetään kunnanhallitukselle tiedoksi.