Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 20.10.2020 klo. 9.00-13.26
204§ KUNTALAISALOITE TEERINEVAN HANKKIMISESTA KUNNALLE SUOJELUKÄYTTÖÖN

Heikki Salonsaari on toimittanut 1.10.2020 Lestijärven kuntaan adressit.com -sivustolla 6.9.2020 julkaistun kuntalaisaloitteen, joka sisältää ehdotuksen Teerinevan hankkimiseksi kunnalle suojelutarkoituksiin. Aloitteen on allekirjoittanut 127 henkilöä, jotka ovat kuntalaisia, mökkiläisiä tai henkilöitä, jotka kantavat muuten vain huolta Teerinevan vaikutuksista Lestijärven vedenlaatuun.

Aloitteessa painotetaan Lestijärven merkitystä kunnan vetovoimatekijänä. Järven veden laatua ei tällä hetkellä pidetä parhaana mahdollisena. Syitä veden laadun heikkenemiseen nähdään useita, joista yksi tekijä on ollut Teerinevan ojitus ja 1980 –luvun alussa tapahtunut selkeytysaltaan sortuminen.

Vapo on luopunut alueen turvetuotantosuunnitelmista, joten on syntynyt mahdollisuus nevan entisöintiin. Aloitteessa tämän katsotaan onnistuvan varmimmin siten, että kunta hankkii alueen omistukseensa suojelutarkoitukseen. Lisäksi uskotaan, että hankkimalla Teerineva suojelu- ja entisöintitarkoitukseen, kunnan imago luonnonsuojelun isona vaikuttajana vahvistuu ja vetovoima lisääntyy.

Alueen hankinta esitetään rahoitettavaksi kuntaan rakennettavien tuulivoimaloiden kiinteistöverotuotoilla.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus merkitsee kuntalaisaloitteen tiedokseen ja toteaa, että kunta on ryhtynyt toimiin Teerinevan suhteen ja tehnyt nevasta Vapolle ostotarjouksen jo ennen aloitteen toimittamista kuntaan.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.