Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 17.11.2020 klo. 9.00-11.40
221§ ENNAKKOÄÄNESTYSPAIKOISTA JA VAALIPÄIVÄN ÄÄNESTYSPAIKOISTA PÄÄTTÄMINEN

Seuraavat kuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 18.4.2021 ja ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 7.-13.4.2021 ja ulkomailla 7.-10.4.2021.

Perustuslain 14 §:n 3 momentin mukaan julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon. Tämän nojalla kunnan tehtävänä on huolehtia siitä, että äänioikeutettujen äänestysmahdollisuudet vaaleissa ovat riittävät sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä.

Jokaisessa kunnassa on oltava vähintään yksi ennakkoäänestyspaikka, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Ennakkoäänestyspaikalla on voitava pitää riittävät turvavälit äänestämään tulleiden kesken. Mikäli kunnanhallitus järjestää ennakkoäänestyksen jonkin ulkopuolisen tahon tiloissa, se sopii siitä itsenäisesti suoraan asianomaisen tahon kanssa.

Ennakkoäänestyspaikat on syytä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppo tulla ja joihin he vaivattomasti osaavat. Ennakkoäänestyspaikan on oltava aatteellisilta ja taloudellisilta kytkennöiltään mahdollisimman puolueeton. Liikuntavammaisten ja muiden liikkumisesteisten henkilöiden ennakkoäänestämismahdollisuuksiin on kiinnitettävä huomiota siten, että äänestyspaikka on mahdollisimman esteetön.

Jokaisessa kunnassa tulee olla vähintään yksi ennakkoäänestyspaikka, joka on avoinna jokaisena päivänä ajanjaksolla 7.-13.4.2021. Äänestyspaikan tulee olla avoinna vaalilain mukaan maksimissaan arkipäivisin klo. 8-20 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo. 9-18. Ennakkoäänestyksen kahtena viimeisenä päivänä yleinen ennakkoäänestyspaikka voidaan pitää avoinna klo. 20 saakka.

Lain 9 §:n mukaan sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat laitokset ja rangaistuslaitokset ovat ennakkoäänestyspaikkoja ja lisäksi kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt sekä rangaistuslaitokset (laitos).

Vaalipäivän äänestyspaikoissa noudatetaan sitä äänestysaluejakoa, joka tulee voimaan 1.1.2021 ja joka perustuu kuntien 31.8.2020 mennessä DVV:lle ilmoittamiin äänestysaluejakopäätöksiin. Lestijärven kunta muodostaa yhden äänestysalueen, jossa äänestyspaikkana on aiemmissa vaaleissa ollut kunnanvirasto.

Korona-pandemian suhteen äänestyspaikkoja päätettäessä on kiinnitettävä huomiota siihen, että äänestyspaikkoja on riittävästi ja ne ovat tiloissa, joissa voidaan toteuttaa turvavälit niin äänestäjien kuin virkailijoidenkin osalta. Lisäksi kunta voi suositella, että osa äänestysajasta varattaisiin ensisijaisesti riskiryhmiin kuuluville.

Oikeusministeriö antaa myöhemmin ohjeet suojavarusteista, äänestyspaikan varusteista ja koti- ja laitosäänestyksestä.

Lestijärvellä ennakkoäänestyspaikka on ollut kunnanvirasto. Viimeksi kuntavaaleissa ennakkoäänestyspaikka on ollut avoinna arkisin viraston aukioloaikana klo 9.00–15.30 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10.00–15.00.
Kunnassa on Kotipirtin vanhusten palveluyksikkö, jossa on järjestettylaitosäänestys.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus päättää, että kuntavaalien äänestyspaikat ja -ajat ovat seuraavat:

Ennakkoäänestys 7.-13.4.2021, äänestyspaikkana Lestijärven kunnanvirasto, Lestintie 39, 69440 Lestijärvi, avoinna ma-pe klo 09.00–15.30, la-su klo 10.00–16.00.

Vaalipäivänä 18.4.2021 äänestyspaikkana Lestijärven kunnanvirasto, Lestintie 39, 69440 Lestijärvi, avoinna klo. 09.00–20.00.
Kotipirtissä järjestetään laitosäänestys.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.