Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 26.1.2021 klo. 9.00-12.05
23§ PEURAN POLKU -HANKKEEN HALLINNOINTIMÄÄRÄRAHA

Kaustisen seutukunnan kehittämisjohtaja Petri Jylhältä on saapunut 21.12.2021 sähköpostitse pyyntö Kinnulan, Lestijärven ja Reisjärven kunnille, että ne myöntäisivät Retkeilyreitit Peuran Polku -investointihankkeen hallinnointiin ja toteutukseen lisärahoitusta yhteensä 15.000 euroa tasaosuuksin 5.000 euroa per kunta.

Perusteluina hakkeessa mukana oleville kunnille esitetään seuraavaa: 1) Kinnulan, Lestijärven ja Reisjärven kuntien yhteisessä Retkeilyreitit: Peuran Polku -investointihankkeessa kunnostetaan Peuranpolun retkeilyreittiä välillä Lehtosenjärvi – Petäjänmäki, yhteensä 40 km. Hankkeen toteutusaika on 1.4.2019 - 31.3.2022. Investointihankkeen päärahoittajana toimii Pohjanmaan ELY-keskus.

2) Kaustisen seutukunta hallinnoi hanketta kuntien puolesta. Investointihanke sisältää reittien kunnostukseen liittyvät hankinnat, mutta kustannuksiin ei voi sisällyttää hankkeen hallinnointikuluja. Kunnat ovat myöntäneet Kaustisen seutukunnalle rahoitusta hankkeen hallinnointiin ja toteuttamiseen 20.000 euroa, rahoitusosuuksien jako asukasluvun suhteessa. Myönnetty summa perustui ennen hanketta tehtyyn arvioon.

3) Hallinnointikustannukset koostuvat pääasiassa työpäällikön (kunnostukseen liittyvä ohjaus ja valvonta, hankinnat), kehittämispäällikön (hankehallinnointi, hankinnat, ohjausryhmä) ja kehittämisjohtajan (hankkeen vastuullinen johtaja, hankintapäätökset) työajasta.

4) Hankkeen edetessä työtuntimäärä on tarkentunut ja erityisesti työnjohdollisen työn osuus ja tärkeys on korostunut. Työpäällikön työaikaa on vienyt suunniteltua enemmän yhteistyö tavaran- ja palveluntoimittajien kanssa, mm. neuvottelut, sopimukset, ohjaus ja valvonta sekä lisäksi mm. maastomerkinnät ja kunnostussuunnitelman tarkennus. Myös hallinnon työtunteja on kulunut arvioitua enemmän mm. kansalliset kynnysarvot ylittäviin kilpailutuksiin, joista osa jouduttiin keskeyttämään ja toteuttamaan uusintakierroksella. Tästä aiheutui myös budjetoimattomia lakiasiantuntijan kustannuksia varmistaaksemme investointihankkeen hankintojen tukikelpoisuuden säilymisen. Liitteenä selvitys hallinnon työtuntien käytöstä 31.10.2020 asti.

5) Hankkeen ohjausryhmä on kokouksessaan 15.12.2020 päättänyt esittää hankkeeseen osallistuville kunnille lisärahoituksen myöntämistä hankkeen hallinnointiin ja toteutukseen 15.000 euroa, rahoitusosuuksien jako tasan kuntien kesken (5.000 €/kunta). Jatkossa tämän tyyppisten hankkeiden kuntakohtaisten rahoitusosuuksien kustannusten jakoa tulisi harkita tehtävän aiheuttamis- tai hyödyttämisperiaatteella (esimerkiksi tämän tyyppisissä hankkeissa kunkin kunnan alueella kulkevien reittien reittiosuuksien suhteessa). Koska tässä hankkeessa on kuitenkin jo aiemmin hyväksytty kustannusten tasajakoperiaate, ei Kinnulan rahoitusosuuden suhteen tehdä tässä tapauksessa poikkeavaa kustannusjakoesitystä.

Vuoden 2021 budjettiin ei ole tarkoitukseen varattua erillismäärärahaa, vaan se joudutaan kattamaan pienentämällä muita määrärahavarauksia.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus hyväksyy Peuran Polku hankkeen hallinnointiin liittyvän Lestijärven kuntarahoitusosuuden hankkeen ohjausryhmän esityksen mukaisesti (Lestijärven osuus 5000 euroa) sillä edellytyksellä että muutkin kunnat osallistuvat hankkeeseen esitetyillä jako-osuuksilla.
Katetaan voimassaolevan budjetin sisällä erikseen hallintokuntien (kunnanhallitus, elinkeinoelämän kehittäminen) kesken.

Kunnanjohtajan muutettu päätösesity
Asian käsittelyä siirretään lisäselvistysten saamiseksi.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.