Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Keskiviikko 24.2.2021 klo. 19.00-21.20
7§ TYÖLLISYYDEN KUNTAKOKEILU 2020-2022

Kaustisen seutukunnan johtoryhmä 15. - 18.11.2019 § 86:

Keväällä 2020 käynnistetään työllisyyden kuntakokeilut, joissa jatketaan ja laajennetaan vuoden 2018 lopussa päättyneiden alueellisten työllisyyskokeilujen toimintamallia. Kokeilun kuntarajaukseen on tehty tarkennuksia ja nyt kokeiluun voi hakea ELY-alueella yksittäinen kunta tai useampi kunta yhdessä siten, että kokeiluun mukaan tulevien kuntien asukasmäärä yhteensä on vähintään 30 000.

ELY-keskuksen alueella kokeiluihin siirtyisi pääsääntöisesti enintään noin 40 % TE-toimiston työnhakija-asiakkaista. Kokeilujen kestoksi on suunniteltu noin 2,5 vuotta. Hakemukset kokeiluihin on jätettävä viimeistään 19.11.2019 kello 23.59.

Kokeilujen piiriin siirtyvät asiakasryhmät

Kokeiluihin ohjataan kokeilualueilla ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat ja kaikki maahanmuuttajat, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluissa hankealueiden TE-toimistoissa. Kokeilukunta vastaa näiden asiakasryhmien julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden (TE-palveluiden) tarjoamisesta. Ohjaaminen kunnan asiakkaaksi tarkoittaa sitä, että TE-toimisto ilmoittaa työnhakijalle, että jatkossa hänen kotikuntansa vastaa TE-palveluiden tarjoamisesta hänelle.

Mihin kokeiluilla pyritään

Työllisyyskokeilujen tavoitteena on nykyistä tehokkaammin edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista ja tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Kokeilujen tarkoituksena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille. Kokeiluissa kehitetään työnhakijoille tarjottavia työllistymistä tukevia palveluja ja palvelumalleja, joiden avulla voidaan nykyistä paremmin tunnistaa ja ratkaista asiakkaiden yksilölliset palvelutarpeet, työllistymisen esteet sekä osaamisen kehittämistarpeet.

Hallitus linjaa myöhemmin työvoimapolitiikan pysyvästä palvelurakenteesta.

Kokeiluja seurataan jatkuvan tilastoseurannan ja erillisen tutkimusperusteisen vaikuttavuusarvioinnin avulla. TEM valmistelee yhteistyössä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa kokeilujen valtakunnalliset seurantamittarit ja kokeilualueille tuotetaan seurantatietoa kokeilun edistymisestä kuukausittain. Kokeiluille laaditaan yhteinen arviointisuunnitelma.

Keski-Pohjanmaalla työllisyyskokeiluun hakemisesta on neuvoteltu Kokkolan ja Kannuksen kaupunkien, Kaustisen seutukunnan kuntien ja Perhon kunnan kesken. Neuvottelujen perusteella Kokkolan kaupunki on jättämässä hakemusta ja siihen voivat osallistua maakunnan muut kunnat niin halutessaan. Kannuksen kaupunki ja Perhon kunnat ovat päättämässä kokeiluun osallistumisesta myönteisellä esityksellä. Esityslistan laadintahetkellä ko. kunnanhallitusten päätökset ovat vielä tekemättä. Pohjanmaan TE-toimisto on ollut mukana keskusteluissa ja kannustaa kuntia hakeutumaan kokeiluun.

Kokeiluun hakeutumisen hyötyinä nähdään mm. mahdollisuus valmistautua ennakoivasti kuntien lähitulevaisuudessa lisääntyvään vastuuseen työllisyyden hoidosta. Samoin kokeilussa voidaan hakea uusia toimintamalleja kuntien järjestämiin yrityspalveluihin, esimerkiksi rekrytointipalvelujen ja starttirahaprosessin näkökulmista.

Kaustisen seutukunnan kuntien osalta kokeilun kohderyhmä olisi Työ- ja elinkeinoministeriön laskelman mukaan 362 henkilöä. TE-toimiston laskennallista päätöksenteko-oikeutta siirtyisi noin 60 000,- euroa ja koulutus- ja valmennushankintoihin varattavaa määrärahaa noin 161 000,- euroa. TE-toimistosta siirtyisi kunnille 1 henkilötyövuosi. Seutukunnan kuntien oma resurssointi tulee olla vähintään 15 % kuntien osarahoituksesta työmarkkinatukiin vuonna 2018 eli yhteensä 38 587,95 euroa.

Kaustisen seutukunnan osalta kuntajohtajien kanssa on keskusteltu siitä, että kunnat voisivat osallistua kokeiluun, mikäli seutukunta hakee ja toimii kokeilun osapuolena. Kunnilla ei ole erikseen varattuja resursseja vuodelle 2020 kokeiluun osallistumiseksi. Kokeiluun osallistumisen ehtona olisi, että seutukunta voisi käyttää kuntien omana resurssi osuutena seutukunnalle vuoden 2020 talousarvioon myönnettyä kuntien rahoitusta. Käytännössä kuntien osuudet katettaisiin seutukunnan henkilöstön osa-aikaisella työpanoksella ja matkakuluilla, tilojen ja laitteiden käytön kustannuksilla sekä muuhun toimintaan varatuilla määrärahoilla. Kokeilun vastuuhenkilönä olisi vuoden 2020 toiminta- ja taloussuunnitelmaan uutena resurssina lisätty työllisyyskoordinaattori, joka käyttäisi työaikaansa kokeiluun noin 70 %.

Kehittämisjohtaja on laatinut alustavan toimintasuunnitelman sisältäen TE-toimistolta siirtyvät resurssit ja seutukunnan kautta tapahtuvan kuntien resurssoinnin kokeiluun. Mikäli kokeiluun hakeutuminen etenee myönteisesti, toimintasuunnitelmaa tullaan täsmentämään myöhemmässä vaiheessa kuntien, TE-toimiston ja TEM:in kanssa.

Kehittämisjohtaja:

Johtoryhmä päättää, että

1) Kaustisen seutukunnan kunnat hakevat Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskokeiluun yhdessä Kokkolan ja Kannuksen kaupunkien sekä Perhon kunnan kanssa.

2) Kaustisen seutukunta kuntien yhteisenä toimielimenä vastaa kokeilun toteuttamisesta ja resurssoinnista kuntien puolesta.

3) Seutukunnan kokeiluun kohdistama resurssi vuodelle 2020 on yhteensä 40 000,-, joka on seutukunnan talousarviossa vuodelle 2020 varattuna olevaa kuntien rahoitusta seutukunnan henkilöstö-, matka- ja tilakuluihin sekä kehittämiseen ja tiedottamiseen.

4) Kokeilun käynnistämisen ehtona on, että Työ- ja elinkeinoministeriö hyväksyy Kaustisen seutukunnan esittämän mallin kuntien resursoinnista ja että kokeiluun siirtyy riittävät resurssit TE-toimistolta ja mahdollisesti lisäksi TEM:ltä.

Johtoryhmä:

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

----

Kaustisen seutukunnan johtoryhmä 27.5.2020 § 51:

Työ- ja elinkeinoministeriö on hyväksynyt kuntakokeiluun laaditun hakemuksen. Kokeilualueeksi on merkitty Kokkola. Kuntien välillä on neuvoteltu mahdollisuudesta laajentaa kokeilu maakunnalliseksi koskemaan kaikkia kuntia. Selvitysten perusteella kokeilua olisi mahdollista toteuttaa maakunnallisena kuntien yhteistyönä ns. Kainuun mallin mukaisesti kaikkien kuntien ollessa hakijoina ja toteuttajina. Mallissa kunnat toteuttavat kokeilua verkostomaisessa yhteistyössä ja yhteistyörakenteessa. Kunnat vastaavat omista tehtävistään ja resursseistaan ja saavat ns. jyvitetyn osuutensa TE-toimiston resursseista.

Kehittämisjohtaja:

Johtoryhmä päättää, että Kaustisen seutukunnan kunnat Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi ja Veteli voidaan lisätä hakemusasiakirjaan hakijoiksi ja työllisyyskokeilun toteuttajiksi alueillaan yhdessä Kokkolan ja Kannuksen kaupunkien sekä Perhon kunnan kanssa. Kokeilua toteutettaisiin ns. Kainuun mallin mukaisena kuntien yhteistyönä.

Johtoryhmä:

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

----

Kaustisen seutukunnan johtoryhmä 23.6.2020 § 59:

Työllisyyskokeilusta on järjestetty 15.6.2020 kuntien välinen neuvottelu, josta on tiedotettu johtoryhmää erikseen. Työllisyyskokeiluun on mahdollista hakeutua kuntakohtaisesti hakijana ja toteuttajana. Kunnat voivat keskenään sopia kokeilun käytännöntoteuttamiseen liittyvästä yhteistoiminnasta. Kokeiluun hakeutumisesta tulisi tehdä kuntien hallituksissa päätökset.

Aikataulu on kuitenkin tiukka, sillä hakemus tulee jättää 26.6.2020 mennessä. Seutukunnan johtoryhmän päätös esittää kunnille kokeiluun hakeutumista on todennäköisesti riittävä hakuvaiheessa.

Maakunnallisen yhteistoiminnan täsmennetyt suunnitelmat ja sopimusmenettelyt käynnistetään hakemusvaiheen jälkeen elokuussa 2020, mikäli kokeilu laajenee maakunnalliseksi. Kuntakohtaiset päätökset tulee tehdä vielä erikseen työllisyyskokeiluun liittyvän lainsäädännön voimaantulon jälkeen, arviolta alkusyksystä vuonna 2020. Kokeilu käynnistyisi keväällä 2021.

Kehittämisjohtaja:

Johtoryhmä päättää esittää Kaustisen seutukunnan kunnille, että ne päättävät hakeutua työllisyyden kuntakokeiluun yhdessä maakunnan muiden kuntien kanssa.

Johtoryhmä:

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

----

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Lestijärven kunta hakee osaksi Kokkolan maakunnan laajuista työllisyyskokeilua ja osallistuu täydennyshakuun siten, että kunta voidaan lisätä hakemusasiakirjaan ja täydennyshakemukseen hakijaksi ja työllisyyskokeilun toteuttajaksi alueellaan yhdessä Kokkolan ja maakunnan kuntien kanssa. Kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajanneuvottelemaan hakemuksen yksityiskohdista ja allekirjoittamaan hallintosäännön mukaisesti hakemuksen sekä yhteistyösopimuksen.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

------------------------- Valtuusto
Valtuusto päätti, että Lestijärven kunta hakee osaksi Kokkolan maakunnan laajuista työllisyyskokeilua ja osallistuu täydennyshakuun siten, että kunta voidaan lisätä hakemusasiakirjaan ja täydennyshakemukseen hakijaksi ja työllisyyskokeilun toteuttajaksi alueellaan yhdessä Kokkolan ja maakunnan kuntien kanssa.Kunnanjohtaja ja hallintojohtaja neuvottelevat hakemuksen yksityiskohdista ja allekirjoittavat hallintosäännön mukaisesti hakemuksen sekä yhteistyösopimuksen.