Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 12.8.2021 klo. 19.00-21.38
58§ KORPELAN VOIMA KUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUKSEN MUUTTAMINEN

Korpelan Voiman kuntayhtymän perussopimuksen päivittämisen yhteydessä keskustelua on herättänyt kuntayhtymän hallintomalli. Toisin sanoen tulisiko Korpelassa siirtyä yhtymävaltuustomalliin yhtymäkokouksen sijasta.

Asiasta on käyty keskustelua omistajaohjauksen kokouksissa ja omistajakunnat ovat saaneet antaa oman lausuntonsa. Lausuntojen yhteenveto on liitteenä/oheislukemistona.

Perussopimus on kuntien välinen sopimus, ja kuntayhtymä, jonka perussopimusta muutetaan, ei ole sopimusosapuoli, vaikka usein kuntayhtymä valmistelee perussopimusten muutoksia.

Kuntalain 57 §:n mukaan perussopimusta voidaan muuttaa, jos vähintään kaksi kolmannesta jäsenkunnista sitä kannattaa ja niiden asukasluku on vähintään puolet kaikkien jäsenkuntien yhteenlasketusta asukasluvusta.

Esityslistan liitteenä on Korpelan Voima kuntayhtymän omistajaohjauksen perusteella tehty esitys uudeksi perussopimukseksi, sekä koonti tehtävistä muutoksista perusteluineen.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että valtuusto hyväksyy Korpelan Voima kuntayhtymän perussopimuksen muutokset liitteissä esitetyllä tavalla.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

------------------------- Valtuusto
Pentti Untinen ehdotti, että Lestijärven kunnan kanta on, että pysytään edelleen yhtymäkokousmallissa, koska muutosta ei ole perusteltu millään tavalla. Lisäksi Pentti Untinen esittää, että perussopimusta ei tältä osin muuteta. Mari-Liisa Haka kannatti Pentti Untisen esitystä.
Osmo Haasiomäki esitti asian jättämistä pöydälle, jotta saadaan tarkempaa tietoa asiasta. Aimo Itäniemi kannatti Osmo Haasiomäen esitystä.
Jukka-Pekka Tuikka esitti, että asian käsittelyä jatketaan.
Äänestettiin siitä, että siirretäänkö asian käsittelyä vai jatketaanko asian käsittelyä. Asian siirto on EI ja käsittelyä jatketaan JAA. Suoritettiin nimenhuutoäänestys. Äänestyksen tuloksena 5 JAA ääntä, 9 EI ääntä, 1 tyhjä ääni ja 1 poissa.
Asian käsittelyä päätettiin siirtää. -------------------------

Korpelan Voima kuntayhtymän omistajakunnat ovat edellisen perussopimuksen päivityksen yhteydessä ottaneet esille yhtymävaltuustomallin toimivampana hallintotapana. Kuntayhtymän toimitusjohtaja Antti-Jussi Vahteala on pyytänyt kuntayhtymän jäsenkunnilta lausunnotsiitä, kumpi on parempi hallintomalli, yhtymävaltuusto vai yhtymäkokous. Kuntien vastausten (Liite 21C) perusteella on lähdetty viemään eteenpäin yhtymävaltuustomallia. Lestijärven kunnanhallitus on 16.2.2021 ollut yhtymävaltuuston kannalla.

Yhtymävaltuustomalli tuo päätöksentekoon pysyvyyttä ja läpinäkyvyyttä sekä parantaa kuntien mahdollisuutta vaikuttaa ja tehdä omistajaohjausta. Jäsenkuntien kunnanhallitukset vastaavat omistajaohjauksesta, kunnanhallitus ohjeistaa valitsemiaan yhtymävaltuutettuja.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että valtuusto hyväksyy Korpelan Voima kuntayhtymän perussopimuksen muutokset liitteissä esitetyllä tavalla.

Kunnanhallitus

Hyväksyttiin.

Valtuusto
Korpelan Voima kuntayhtymän toimitusjohtaja Antti-Jussi Vahteala esitteli aluksi Korpelan Voimaa ja sen toimintaa.

Pentti Untinen esitti, että Lestijärven kunta ei hyväksy Korpelan Voima kuntayhtymän perussopimusta, koska se useissa kohdin poikkeaa kuntalain määräyksistä. Lisäksi Untinen esittää, että Lestijärven kunta ehdottaa jäsenkunnille uusien neuvotteluiden aloittamista perussopimuksen saamiseksi kuntalain mukaisesti.
Untinen nostaa esiin seuraavat kohdat:
1.Yhtymävaltuusto/yhtymäkokous: Perussopimuksessa kuntayhtymän ylintä päätösvaltaa käyttäväksi toimielimeksi on valittu yhtymävaltuusto. Kuntalain asiantuntijoiden (Harjula-Prättälä) mukaan yhtymäkokous soveltuu parhaiten kuntayhtymään, jossa palveluntuotantannon tehokkuus on tärkeää ja yhteiskuntapoliittisen harkinnan osuus vähäinen. Yhtymävaltuusto soveltuu sellaiseen kuntayhtymään, joka toimii laaja-alaisesti ja jonka toiminnassa korostuu yhteiskuntapoliittinen harkinta.
2. 3§ Kuntayhtymän tehtävät: Perussopimuksen kohta on muotoiltava uudelleen. Kuntalain 126 §:n mukaan kuntayhtymä ei voi harjoittaa liiketoimintaa markkinoilla.
3. Kuntalain 58 §:n mukaan yhtymävaltuustoon sovelletaan, mitä valtuustosta säädetään.
4. 8§ Päätösvaltaisuus: Yhtymävaltuusto on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenkunnista on kokouksessa edustettuina. Kuntalain 103 §:n mukaan yhtymävaltuusto on päätösvaltainen, kun vähintään kaksi kolmasosaa valtuutetuista on läsnä.
5. 9§ Kokouskutsu: Yhtymävaltuuston kutsuu koolle yhtymähallitus. Kuntalain 94 §:n mukaan valtuuston kutsuu koolle puheenjohtaja. Kokouskutsun ensimmäiseen kokoukseen antaa yhtymähallituksen puheenjohtaja.
6. 10§ Jäsenkunnan aloite: Yhtymävaltuusto on kutsuttava koolle, jos jäsenkunta sitä kirjallisesti vaatii ilmoittamansa asian käsittelyä varten. Kuntalain 94 §:n mukaan yhtymävaltuusto on kutsuttava koolle, jos yhtymähallitus tai valtuutetut, jotka edustavat vähintään neljäsosaa jäsenkuntien yhteenlasketusta äänimäärästä, pyytävät ilmoittamansa asian käsittelyä varten.
7. 11§ Yhtymähallitus: Perussopimuksessa olevaan kohtaan on syytä lisätä, että yhtymähallituksen valinnassa on noudatettava kuntalain 58.3 §:n määräystä.

Susanna Kuorikoski kannatti Pentti Untisen esitystä.
Järjestettiin nimenhuutoäänestys, jossa vastakkain oli kunnanhallituksen esitys (JAA) ja Pentti Untisen esitys (EI). Äänestyksen tuloksena oli 11 JAA ääntä, 2 EI ääntä ja 2 tyhjää.
Valtuusto hyväksyi kunnanhallituksen esityksen äänin 11-2

Antti-Jussi Vahteala poistui kokouksesta ennen päätöksen tekoa.

Liitteet
Äänestyspöytäkirja
Uusi perussopimus
Äänestyspöytäkirja
Korpelan Voima muutokset
Kuntien lausunto yhteenveto
Kuntien vastaukset