Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 24.8.2021 klo. 10.10- 14.21
157§ LAUSUNNON ANTAMINEN PELASTUSLAITOKSEN TALOUSARVIOESITYKSESTÄ 2022 JA TALOUSSUUNNITELMASTA 2023-2024

Pelastuslautakunta pyytää kuntien lausuntoja sen talousarvioesityksestä 2022 ja ehdotuksesta taloussuunnitelmaksi 2023-2024. Lausunto pyydetään antamaan 31.8.2021 mennessä.

Lisäksi pelastuslautakunta esittää kunnille, että kunnat sitoutuisivat investointiohjelman mukaisiin hankintoihin, koska pelastuslaitoksen kaluston keski-ikä on noussut viime vuosien maakunta- ja soteuudistuksen ja tähän liittyen pelastustoimen muutoksia odotellessa.

Pelastuslaitoksen talousarvion laadinnan lähtökohtana ovat olleet:

Muihin menoihin ei ole varattu inflaatiotarkistuksia poikkeuksena palvelutasopäätöksen kehittämissuunnitelmassa tunnistetut toimenpiteet.

Siirryttäessä toimintasäännön mukaiseen prosessimaiseen palvelutuotantoon päivitetään pelastuslaitoksen kustannuspaikkojen ja kohteiden käyttöperiaatteita. Talousarvioesityksessä viranomaistoiminta sisältää kolmelle eri kohteelle jaettuna turvallisuus- ja pelastuspalveluiden viranomaistoiminnan. Tuki- ja varautumispalveluiden kustannuspaikalle on kohdennettu aikaisempien hallinnon kulujen lisäksi viranomaistoiminnasta siirretyt yhteiset tuki- ja varautumispalveluiden kustannukset.

Pelastuspalvelualueella talousarvioesityksessä kehittämissuunnitelman päätösten vaikutukset näkyvät keskeisesti henkilöstökuluissa. Käyttöön otetaan hälytys- ja harjoituskorvausten nostaminen, C-ajokorttien turvaaminen sekä hälytystehtäviin liittyvän varallaolon korvaaminen järjestelyllä, joka edelleen sitouttaa sopimushenkilöstön osallistumisen pelastustoimintaan ja varmistaa pelastuslaitoksen suorituskykyä.

Kehittämistoimenpiteen kustannusvaikutus pelastustoiminnan henkilöstökuluihin on noin 347200 €.

Lasken nallisesti 20 paloaseman toiminnan ylläpitoon on 2,4 henkilötyövuotta, jotka jakautuvat palvelualueen 5 henkilön kesken. Lisäystarve on vähintään 0,6 henkilötyövuotta. Lukumäärällisesti tarvitaan yksi henkilö lisää tasaamaan työkuormaa ja turvaamaan paloasemien toiminta poissaolojen aikana. Päivystävän palomestarin tehtävissä ei ole ollut riittäviä resursseja turvaamaan arjen sujuvuus, tehtävään kuuluva suorituskyvyn suunnittelu ja pelastustoiminnan johtaminen. Lisäystarve on 0,4 henkilötyövuotta.

Tuki- ja varautumispalveluissa on todettu prosessimaisen palvelutuotannon suunnittelun yhteydessä palvelutasopäätöksen mukainen henkilöstövaje turvallisuuteen ja tietohallintoon liittyvien tehtävien hoitamisessa lainsäädännön minimivaatimusten mukaisesti. Tehtävien hoitamiseen perustetaan kaksi uutta virkaa, joiden vastuualueina on turvallisuuteen liittyvät tehtävät ja toisen viran osalta tietohallinnon tehtävät. Kehittämistoimenpiteiden kustannusvaikutus tuki- ja varautumispalveluiden henkilöstökuluihin on 123 000 euroa.

Ensihoitotoiminta siirtyy 1.1.2022 Vaasan sairaanhoitopiirin vastuulle, eikä sille laadita talousarviota vuodelle 2022.

Esitykseen sisältyy kuntien yhteiset tilat, joilla tarkoitetaan pelastustoimen johtokeskuksen käytössä olevia tiloja.

Lestijärven kunnan osalta toimintakulut/menot nousisivat kuluvaan vuoteen verrattuna 11,0 % ja kunnan maksuosuus pelastustoimintaan kokonaisuutenaan olisi 204219 €.

Talousarvioesitys sisältää Lestijärven osalta moottorikelkkainvestoinnin (14000 €), säiliöauto 543 (235000 €, netto 179 000 € ) ja sammutusauto 541 (290000 €). Säiliöauto 543:n hankinta on aloitettu 2021 ja se on uudelleenbudjetoitu vuodelle 2022.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallituksella ei ole pelastuslaitoksen talousarvio- ja taloussuunnitelmaesitykseen erityistä lausuttavaa.

Kunnanhallitus
Kunnanhallitus toteaa lausuntonaan, että Lestijärven kunta investoi ensi vuonna (2022) vain säiliöautoon. Muiden investointien osalta palataan asiaan, kun hyvinvointialueen toiminta selkeytyy. Kunnanhallitus toivoo, että toimintamenojen kasvu pidetään jatkossa maltillisena.