Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 30.9.2021 klo. 19.00-21.38
71§ SELVITYS TARKASTUSLAUTAKUNNALLE ARVIOINTIKERTOMUKSESSA ESITETTYIHIN HAVAINTOIHIN

Tarkastuslautakunta on kokouksessaan 7.6.2021 § 33 hyväksynyt omalta osaltaan vuoden 2020 arviointikertomuksen ja saattanut sen valtuuston käsiteltäväksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten. Valtuusto hyväksyi arviointikertomuksen kokouksessaan 29.6.2021 § 19.

Arviointikertomuksessaan tarkastuslautakunta esittää kunnanhallitukselle ja muille toimielimille, että ne antavat selvitykset tarkastuslautakunnalle arviointikertomuksessa esitettyihin havaintoihin syyskuun loppuun mennessä ja valtuustolle lokakuun loppuun mennessä.

Tarkastuslautakunta toteaa arviointikertomuksessa, että kunnan tase ei kestä enää alijäämäisiä tilinpäätöksiä. Kunnan talousarvio vuodelle 2021 ja suunnitelmat vuosille 2022-2023 on laadittu alijäämäisiksi. Kunnassa tulee huolehtia siitä, että kunnan toimintoja sopeutetaan verotulokertymien ja valtionosuuksien suhteessa.

Lisäksi tarkastuslautakunta toteaa, että sisäisen tarkastuksen ohje ja konserniohje tulee päivittää.

Vesihuollon osalta tarkastuslautakunta huomauttaa, että viemärilaitoksen tulos tulee olla positiivinen ja vesihuollon osalta tulee kiinnittää huomiota vesihuoltolain 20a §:n vaatimuksiin toimintakertomuksessa annettavista tiedoista.

Henkilöstön osalta tarkastuslautakunta toteaa, että kunnan henkilöstöriskit hallintoon liittyen tulee tunnistaa ja niihin tulee varautua, koska kunnan hallinnossa on vähän henkilöstöä.

Muina havaintoina mainitaan se, että kunnanhallituksen tulee huolehtia siitä, että kunnan tilinpäätöksen valmisteluun on riittävät resurssit ja siitä, että se valmistuu ajallaan. Lisäksi huomautetaan siitä, että viranhaltijapäätökset tulee julkaista kunnan nettisivuilla vähintään niiden nähtävillä oloajan.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus antaa valtuustolle seuraavan selvityksen tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa esitettyihin havaintoihin:
-Tulevassa talousarviossa ja suunnitelmassa kiinnitetään erityistä huomiota talouden tasapainoon.
-Sisäisen tarkastuksen ohje ja konserniohje päivitetään.
-Viemärilaitoksen tulokseen tullaan kiinnittämään huomiota.
-Vesihuoltolain 20a §:n vaatimuksiia vesihuoltolaitoksen toimintakertomuksessa annettavista tiedoista tullaan noudattamaan.
-Kunnassa on tunnistettu vähäisestä henkilöstömäärästä johtuva henkilöstöriski. Kirjanpito ja palkkahallinto ulkoistetaan Kuntien Hetapalvelut Oy:lle. Samalla varmistetaan tilinpäätöksen valmistelu ajallaan.
-Viranhaltijapäätösten julkaisuun kunnan nettisivuilla on tehty oma sivunsa ja viranhaltijapäätökset julkaistaan nettisivuilla vähintään niiden nähtävillä oloajan.


Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

Marja Tiala poistui kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen klo. 13.07.

------------------------- Valtuusto
Hyväksyttiin.