Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 4.11.2021 klo. 19.00-20.54
84§ TEERINEVA-TOIMIKUNNAN LAUSUNTO
Lestijärven kunta on ostanut Vapolta Teerinevan, joka sijoittuu lähelle Kosolankankaan tuulivoimapuistoa. Kunnanhallitus perusti toimikunnan suunnittelemaan Teerinevan tulevaa käyttöä sekä selvittämään, voiko alueelle rakentaa tuulivoimaa turvallisesti (kunnanhallitus 30.3.2021 § 63). Toimikuntaan nimettiin tekninen johtaja, rakennustarkastaja, ympäristösihteeri, kaksi jäsentä teknisestä lautakunnasta, kaksi jäsentä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta sekä EVN Energy Oy:n edustaja.
Toimikunta kokoontui kahdesti 27.4.2021 sekä 30.8.2021. Kokoontumisissa tarkasteltiin Teerinevan tulevaa käyttöä ja esiin nousi neljä eri vaihtoehtoa:
  1. Ennallistaminen
  2. Metsätalous
  3. Tuulivoimarakentaminen
  4. 0-vaihtoehto (ei tehdä mitään)
Ennallistamiseen voi saada rahoitusta vesien suojelun tehostamisohjelmasta, jossa valtio korvaa 50 % toteutuneista kustannuksista. HELMI-rahoitusohjelmaan Teerinevaa ei ELY-keskuksen mukaan voi saada, koska suon luontoarvot ovat ojitusten vuoksi jo menetetty. Ennallistaminen aiheuttaa hetkellisesti kuormitusta, mutta pidemmällä aikatähtäimellä kuormitus laskee. Vedenpidätyskyvyn parantaminen on vesien suojelun kannalta hyvä asia.
Toimikunta teetti Teerinevan alueelle metsätaloussuunnitelman, joka tilattiin kilpailutuksen jälkeen METSÄn tähden Tiimi Oy:lta. Teerinevalla on metsätaloussuunnitelman mukaan puustoa 12889 m3, josta kuitupuuta on huomattava osa. Metsätaloussuunnitelman toimenpide-ehdotuksien tuloarvio vuosille 2021–2025 on -11100 € (hakkuutulot +147200 €, uudistamiskustannukset -33400 € ja metsänhoitokustannukset -124900 €). Vuosille 2026–2031 metsätaloussuunnitelmassa on arvioitu metsänhoitokustannuksia -8100 €. Hoitotöiden kustannukset koostuvat lannoituksesta, kunnostusojituksesta, taimikoiden hoidosta, raivauksesta, mätästyksistä sekä istutuksista.
EVN Energy Oy:n edustajan mukaan Teerinevalle ei suunnitella tuulivoimaa, vaan rakentaminen sijoittuu Teerinevan ulkopuolelle.
0-vaihtoehdon huonoiksi puoliksi nousivat taustakuormituksen jatkuminen Lestijärveen sekä olemassa olevien tulvapenkereiden sortumavaara.

Yhteenvetona toimikunta lausuu, että toimikunnan näkemyksen mukaan Teerinevalle voidaan suunnitella useampaa käyttömuotoa. Teerinevan reunoilla, joissa on kuivempaa ja kovempaa maata, voidaan hyvää harkintaa käytten mahdollistaa tuulivoiman rakentaminen. Teerinevan keskellä olevalle rämeiselle suoalueelle ei toimikunnan näkemyksen mukaan ole kestävää rakentaa tuulivoimaa. Teerinevan reunoilla kuivemmilla alueilla voi toimikunnan näkemyksen mukaan harjoittaa myös metsänhoidollisia toimenpiteitä. Puuntuotannoltaan heikotuottoiselle suoalueelle suositellaan hakemaan vesiensuojelun tehostamisohjelmasta rahoitusta ulkopuolisen asiantuntijan tekemään vesiensuojelullisen suunitelman tekemiseen. Toimikunta suosittelee myös teettämään selvityksen nykyisten tulvapenkereiden kunnosta ja siitä, mitä niille kannattaisi tulevaisuudessa tehdä.

Teerineva-toimikunnan kokonainen lausuntoon liitteenä.

Kunnanjohtaja
Teerineva-toimikunnan lausunnosta on kertomassa toimikunnan puheenjohtaja Janne Pekkarinen ja metsätaloussuunnitelman osalta Timo Syrjälä.
Hallitus merkitsee toimikunnan lausunnon tiedokseen. Päätetään tarkentaa metsätaloussuunnitelmaa ja todetaan, että metsänhoitoa voidaan toteuttaa ympäristölle kestävällä tavalla. Lisäksi päätetään selvittää retkeilyreitti-mahdollisuus ja päätetäänteettää selvitys tulvapenkereiden kunnosta ja jatkotoimenpiteistä niiden suhteen. Tähän selvitetään rahoituksen hakemistavesiensuojeluohjelmasta.
Kunnanhallitus ilmoittaa valtuustolle, että Aki Simunaniemen hakemus Teerinevan vuokrasopimuksesta katsotaan rauenneeksi.

Kunnanhallitus

Hyväksyttiin.
Janne Pekkarinen ja Timo Syrjälä poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Jorma Koski-Vähälä poistui kokouksesta klo. 12.52. Varapuheenjohtaja Sirpa Parkkila jatkaa kokouksen puheenjohtajana kokouksen loppuun saakka. Pöytäkirjantarkastajaksi valittiin Anna-Liisa Kiviniemi.
Valtuusto
Hyväksyttiin.

Liitteet
Lausunto