Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 4.11.2021 klo. 19.00-20.54
85§ KESKI-POHJANMAAN JA PIETARSAAREN ALUEEN PELASTUSLAITOKSEN YHTEISTOIMINTASOPIMUS

Alueellinen pelastustoimi käynnistyi 1.1.2004. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen yhteistoimintasopimusta on päivitetty perustamisvaiheesta muutaman kerran.

Pelastuslaitoksen yhteistoimintasopimuksen muutostarpeita on esitelty kuntajohdolle 18.2.2021 järjestetyssä yhteistoimintasopimus- ja palvelutasopäätösinfossa. Lisäksi yhteistoimintasopimuksen päivitetty luonnos on lähetetty kuntajohtajille kommenteille 11.5.2021.

Koska pelastuslaitoksen toiminta on siirtymässä sekä Pohjanmaan että Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueille 1.1.2023 lukien, on saadun palautteen perusteella nähty tarpeelliseksi muuttaa vain ne kohdat, jotka on tarkoituksenmukaista päivittää jäljellä olevan siirtymävaiheen ajaksi. Laajemmat muutokset voisivat olla mahdollisia pidemmällä siirtymäajalla, jolloin ne kunnat, jotka ovat viime vuosina investoineet yhteistoimintasopimuksen mukaisesti omalla rahallaan kuntansa alueelle, voisivat saada tasausta siirtymävaiheessa eikä heidän maksettavakseen tulisi niiden kuntien investointeja, jotka eivät ole investoineet vastaavalla tavalla. Hyvinvointialueiden toteutuessa toimintaa kehitetään siirtymävaiheessa nykyisen yhteistoimintasopimuksen puitteissa.

Esitetyt muutokset tiivistetysti:

Keskeisin päivitys koskee kiinteistöjen osuutta, jossa voimassa olevassa 6§:ssä todetaan, että ”kuntien paloasemat ja muut tilat ja kiinteistöt ovat kuntien omistuksessa jne…” . Tuo pykälä ei toteudu tällä hetkellä Bosundin paloaseman osalta (VPK:n asema) ja jatkossa Kokkolan paloaseman leasing-rahoituksessa paloaseman omistus on rahoittajalla, joten 6§:ään suurempi muutos liitteen mukaisessa esityksessä: (keltainen väritys uutta teksti ja poistettava teksti sinisellä).

Muutetut pykälät:

Pelastuslautakunta on kokouksessaan 30.9.2021 § 41 päättänytesittää liitteen mukaisen yhteistoimintasopimuksen kuntien hyväksyttäväksi.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus merkitsee yhteistoimintasopimusluonnoksen tiedokseen ja esittää valtuustolle yhteistoimintasopimusluonnoksen hyväksymistä.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.
Valtuusto
Hyväksyttiin.

Liitteet
Yhteistoimintasopimusluonnos