Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 29.12.2021 klo. 16.00-16.35
249§ OIKAISUVAATIMUS KUNNANHALLITUKSEN PÄÄTÖKSESTÄ § 215 TIETOPYYNTÖASIAKIRJOJEN JA TIETOJEN ANTAMISESTA PERITTÄVÄT MAKSUT
Mari-Liisa Haka on toimittanut kuntaan 2.12.2021 oikaisuvaatimuksen liittyen kunnanhallituksen 17.11.2021 kokouksen 215 § Tietopyyntöasiakirjojen ja tietojen antamisesta perittävät maksut.
Haka esittää oikaisuvaatimuksessaan, että Lestijärven kunnanhallitus kumoaa päätöksen § 215 ja käsittelee asian uudelleen.
Perusteluina Haka esittää, että kunnanhallituksen esittämät maksut ovat kohtuuttomia huomioiden kunnan asukkaiden tulotaso. Hakan näkemyksen mukaan perittävät maksut koskevat kaikkia kuntalaisia, myös luottamustehtävissä olevia ja kunnanhallituksen päätöksessä olevat maksut ovat rinnastettavissa liiketoimintaa harjoittavien konsultointiyritysten hinnoitteluun. Haka toteaa, että kunta ei voi harjoittaa liiketoimintaa tietojen antamisella.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus ottaa oikaisuvaatimuksen käsittelyynsä ja käsittelee oikaisuvaatimuksen.
Muutettu päätösesitys
Kunnanhallitus siirtää oikaisuvaatimuksen käsittelyn seuraavaan kokoukseen.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.


Aimo Itäniemi poistui kokouksesta 9.58. ------------------------- Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus ottaa oikaisuvaatimuksen käsittelyynsä.
Kunnanhallitus ei kumoa 17.11.2021 päätöstä § 215 Tietopyyntöasiakirjojen ja tietojen antamisesta perittävät maksut.
Julkisessa tietopyynnössä kunnalle esitetään pyyntö saada tietoja kunnan asiakirjojen sisällöstä. Kunnanhallitus on § 215:ssa päättänyt julkisiin tietopyyntöihin liittyvästä hinnoittelusta. Kunnanhallitus on päättänyt, että tavanomaiset asiakirjapyynnöt toimitetaan maksutta, mutta erityisiä toimenpiteitä vaativissa tietopyynnöissä on tiedonhaun vaativuuden mukaan porrastettu maksu. Kuntaliiton mukaan erityistoimenpiteitä vaativasta tiedon tai asiakirjan hausta voidaan periä tiedonhaun vaativuuden mukaan porrastettu maksu. Kyse ei ole liiketoiminnan harjoittamisesta. Kuntaliiton mukaan tiedon esille hakeminen vaatii erityistoimenpiteitä silloin, kun asiakirja ei ole yksilöitävissä ja löydettävissä viranomaisen julkisuuslain mukaisesti pitämästä asiakirjarekisteristä siinä käytettävän asiakirjaluokittelun eikä asiakirjan tunnisteen avulla eikä sähköisesti ylläpidetystä rekisteristä sen hakutoimintojen avulla. Myös kunnanhallituksen päätöksessä § 215 on määritelty minkälainen on tavanomainen ja minkälainen erityisiä toimenpiteitä vaativa asiakirjapyyntö. Erityisiä toimenpiteitä vaativista asiakirjapyynnöistä perittävä maksu ei tule annettavista asiakirjoista, vaan tietojen etsimisestä ja käsittelystä.
Oikaisuvaatimuksen liitteenä on Toholammin kunnan Asiakirjoista perittävät lunastukset ja lähetysmaksut -asiakirja, joka on hyväksytty joulukuussa 2006 ja tullut voimaan 25.1.2007 . Liitteenä olevat taksat ovat viisitoista vuotta vanhoja, eivätkä edusta hintojen nykytasoa. Silti tietopyyntöjä koskevat Lestijärven asiakirjojen kopiointimaksut ovat pienemmät kuin Toholammin asiakirjojen kopiointimaksut. Toholampi perii maksua myös tavanomaisista asiakirjoista, joista Lestijärvi ei ole päättänyt periä maksua. Lisäksi Toholampi perii asiakirjoista lähetysmaksun.
Erityistoimenpiteitä vaativan tiedon antamisen osalta Toholammin kunnan vuonna 2007 käyttöön otetut maksut ovat Lestijärven kunnan maksuja pienemmät. Toholampi perii porrastetun tiedonhaun perusmaksun lisäksi kopiomaksua ja mikäli tiedonhaku pyydetään kiireellisenä, perusmaksua voidaan korottaa kaksinkertaisesti. Tällöin hinnoittelu tulee lähelle Lestijärven taksaa. Julkiset tietopyynnöt ovat käytännössä aina kiireellisiä, koska niihin on vastattava kahden viikon sisällä.
Oikaisuvaatimuksen liitteenä oleva asuntokuntien keskimääräiset tulotasot -taulukko on vuodelta 2016 eli viisi vuotta vanha, joten sitä ei voi peilata nykytilanteeseen. Julkisia tietopyyntöjä tulee myös ei-kuntalaisilta. Julkisia tietopyyntöjä saapuu kuntiin yhä enemmän. Lestijärven kunnalle on saapunut tietopyyntö mm. ulkomaiselta yritykseltä. Vaativia tietopyyntöjä koskevat maksut koskevat yhtä lailla kaikkia. Huomattakoon, että hallintolain 8 §:n mukaisesti viranomaisen antama tietopyyntöön liittyvä neuvonta on maksutonta.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.