Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Tiistaina 18.1.2022 klo 18.00-20.06
70§ ELÄINSUOJAILMOITUS YSL 115 a § / Kivimaa
Päätösluonnos:

ASIA
Päätös ympäristönsuojelulain 115a §:n mukaisesta ilmoituksesta,maitotilanlaajentamistaLestijärvenSyrinkylässä.

ILMOITTAJAN JA ELÄINSUOJAN YHTEYSTIEDOT
Ilari Kivimaa, Kivimaantie 421, 69420Syri.Eläinsuoja sijoittuulähelle Toholammin kunnan rajaakiinteistöön 421-401-34-0koordinaattipisteeseen7056514-376228(TM35FIN).

ILMOITUKSEN KÄSITTELEMISEN PERUSTE
Ilmoitettu eläinmäärä on 56 lypsylehmää, mikä ympäristönsuojelulain (527/2014) 115 a §:n ja liitteen 4 kohdan 5 perusteella kuuluu ilmoituksenvaraisiin toimintoihin.YSL 115 a §:n mukaan eläinsuojien ilmoituksetkäsittelee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

ASIAN VIREILLETULO
Ilmoitus on jätetty Lestijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle20.10.2021.

TIIVISTELMÄ TOIMINNASTA JA SEN LAAJUUDESTA
Ilmoitus kokonaisuudessaan on tämän päätöksen liitteenä. Ilmoitetun toiminnan pääkohdat ovatseuraavat:

Tilan vanha eläinsuoja muutetaan pihatoksi ja tuotantosuunta tulee olemaan maidontuotanto.Muutoksienjälkeentilan eläinmääräon56 kpl lypsylehmää, 28 kpl hiehoa, 15 kpl 6-12 kk vasikkaa ja 9 kpl alle 6 kk vasikkaa.Asetuksen 138/2019 mukainen eläinsuojanja senyhteydessä olevan lietesäiliönetäisyysvaatimushäiriintyviin kohteisiin täyttyy.

Tilalla tulee olemaan lietteelle, pesuvesille ja maitohuoneen jätevesille varastosäiliötilavuuttakolmessasäiliössä yhteensä1700m3.Kuivalantatilavuutta lannalle ja kuivikepohjilletulee olemaan yhteensä740m3, kun lasketaan lantalan hyötytilavuus kertomalla sen pohjapinta-ala seinämäkorkeudella lisättynä enintään yhdellä metrillä.Kuivikepohjan tilavuus on lisäksi 21 m3.Varastotilavuudet ovat laskennallisesti riittävät 12 kk varastointiin. Lehmiäei laidunneta.

Ilmoitettu eläinmäärä tarvitseesyntyväälantaavartenlevitykseenpeltoavähintään 55 ha. Ilmoituksen mukaan tilalla on tällä hetkellä peltoa 59 ha.Ilmoituksen mukaan peltoa ei sijaitse pohjavesialueella.

Tilalla on käytössä yksi 1500 l lukituksella varustettu polttoainesäiliö, joka sijaitsee maapohjalla.Muiden kemikaalien sekä jätteiden käyttö- jasyntymäärät sekä niiden varastointi- ja käsittelytavat on esitetty ilmoituslomakkeissa.

Eläinsuoja sijoittuuLestijärven vahvistetussa osayleiskaavassa (22.2.2000) M merkityillealueille, joilla maatalouteen liittyvä rakentaminen on sallittua.

ASIAN KÄSITTELY

Ilmoituksesta tiedottaminen
Ilmoituksesta on kuulutettu Lestijärven kunnan nettisivuilla25.10.2021.–1.12.2021. Eläinsuojasta600 m etäisyydelle sijoittuville naapurikiinteistöjen omistajille kuulutuson lähetetty tiedoksi kirjeitse25.10.2021. Hakemusasiakirjat ovat kuulutusaikana olleet nähtävilläLestijärven kunnannettisivuilla.

Muistutukset ja mielipiteet
Ilmoituksesta ei jätetty muistutuksia tai mielipiteitä.

Pyydetyt ja annetut lausunnot
Hakemuksesta pyydettiinlausunnotEtelä-Pohjanmaan ELY-keskukseltasekä Toholammin kunnalta.

Etelä-PohjanmaanELY-keskustotesilausunnossaan17.11.2021:

”ELY-keskus katsoo, eläinsuojan tekemä ilmoitus voidaan hyväksyä. Eläinsuoja sijoittuu riittävän kauaksi lähimmistä häiriintyvistä kohteista ja kartta-aineiston perusteella ei sijoitu pohjavesialueelle. Mikäli nykyinen eläinsuoja muutetaan pihatoksi, tulisi toiminnanharjoittajan liittää ilmoitukseen pohjapiirustus pihatosta, jossa esitetään eläinten sijoittuminen eläinsuojaan.

Lypsylehmien lietelannan 12 kuukauden varastointiin vaaditaan vähintään 1428m3varastotilavuutta. Lisäksi lietelantaloiden tilavuudessa on huomioitava maitohuoneen ym. syntyvien jätevesien sekä sadevesien vaatima tilavuus. Lantalassa tulee käyttää kevytkatetta, mikäli lietelantala ei kuoretu luontaisesti.

Ilmoitettujen hiehojen ja vasikoiden kuivikelannan 12 kuukauden varastointiin vaaditaan varastotilavuutta yhteensä 575,6 m3. Ilmoituksessa on esitetty, että kuivalantalan tilavuus on 300 m3. Kuivalantalan pohjalaatan pinta-alaksi on ilmoitettu 185 m2ja lantalan kolmen seinämän korkeudeksi 3 m, jolloin lantalan tilavuus seinämäkorkeudelle saakka olisi 555 m3. Seinämän korkeuteen lasketaan lisäksi metri hyötytilavuutta. Toiminnanharjoittajan tulee tarkentaa hakemustaan kuivalantalan tilavuuden osalta ja esittää syntyvälle kuivikelannalle vaadittu 12 kk varastotilavuus. Kuivikelannan varastoinnissa voidaan huomioida kuivikepohjan tilavuus 21 m3.Nykyinen lantala tulee varustaa vähintään 0,5 m korkealla ajoluiskalla.Ilmoituksen mukaisesti syntyvälle lannalle on riittävästi lannanlevityspinta-alaa.

Valtioneuvoston asetuksen 1250/2014 mukaisesti säilörehun valmistuksessa syntyvä puristeneste on otettava talteen ja varastoitava tiiviissä säiliössä.

Ulkona sijaitseva maanpäällinen polttoainesäiliö tulee olla kaksivaippainen tai kiinteällä valuma-altaalla varustettu tai säiliö tulee sijoittaa suoja-altaaseen katettuuntilaan. Polttoainesäiliöiden täyttö- ja tankkauspaikalla tulee olla tiivis kemikaaleja läpäisemätön pinnoite.”

Toholammin kunnanrakennus- ja ympäristölautakunnanlausunnossa 1.12.2021 todettiin:

”Polttonestesäiliö on ilmoituksen mukaan yksivaippainen ja sijoitettu maapohjalle. Polttonestesäiliön ja tankkauspaikan alustan tulisi olla tiivis, jotta vuotojen pääsy maaperään ja vesiin estyy. Yksivaippainen säiliö tulisi varustaa valuma-altaalla siten, että mahdolliset vuodot eivät pääse maaperään. Sadevesien pääsy suoja-altaaseen tulee estää katoksella. Polttonestesäiliön välittömässä läheisyydessä tulisi olla imeytysainetta polttoainevuotojen varalta.

Säilörehuauma tulisi perustaa niin, ettei rehun varastoinnista aiheudu pinta- ja pohjavesien tai maaperän pilaantumista.

Rehunsäilöntäaineet ja lannoitteet varastoidaan ilmoituksen mukaan pihalla. Varastoinnissa tulisi huomioida maaperän ja vesien pilaantumisen ehkäisy.

Lietesäiliöiden kattamisen tarvetta on syytä selvittää hajuhaittojen vähentämiseksi. Avoimet säiliöt tulee aidata.”

Ilmoittajan kuuleminen lausunnoista
Lausunnot annettiin ilmoittajalle tiedoksi2.12.2021ja samalla annettiin mahdollisuus antaa näidenperusteella vastine.Ilmoittaja kertoi puhelimitse, ettei vastineelle ole tarvetta.

Tarkastuskäynti
Asiassapidettiin useita neuvotteluita puhelimitse. Pahentuneen koronatilanteen vuoksi paikanpäällä ei tehty tarkastuskäyntiä.

TEKNISEN LAUTAKUNNAN RATKAISU
Tekninen lautakunta hyväksyyIlari Kivimaanilmoittaman eläinsuojantoiminnan seuraavin määräyksin:

Ilmoitusmenettelyä koskevat yleiset määräykset

1. Ilmoitusasiakirjat ovat lupapäätöksen osa ja toiminnan on oltava tehdyn ilmoituksen mukaista, ellei jäljempänä lupamääräyksissä toisin määrätä. Ilmoitusasiakirjat ovat tämän päätöksenliitteinä.
2.Toiminnan tulee olla eläinsuojan ilmoitusmenettelyä koskevan Valtioneuvoston asetuksen138/2019 mukaista.

Pintavesien ja maaperän suojaamiseksi annettavat määräykset

3.Toiminnanharjoittajan tuleetarkkailla lannanvarastointiin tarkoitettujen rakenteiden kuntoa jakorjataviivytyksettä sellaiset puutteet tai vauriot, jotka voisivat aiheuttaa pilaantumisriskin ympäristölle.
4.Ilmoittajan tulee lannan käsittelyssä ja peltolevityksessä noudattaa Valtioneuvoston asetusta eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta(18.12.2014/1250)(ns.Nitraattisetus). Asetuksessa on säädetty mm. lannan sallituista levitysajoista sekä levitystäkoskevista suojavyöhykkeistä vesistöjen suhteen.
5.Lannan ajo ei saa aiheuttaa yleisten teiden likaantumista lannalla. Tämä edellyttää mm. lannan kuljetuskaluston, kuormausalueiden ja kuormauskäytännön asianmukaisuutta.
6.Jätteiden käsittelyssä ja niiden lajittelussa tulee noudattaa alueellisiajätehuoltomääräyksiä.(www.millespakka.fi).
7.Tilan nykyinen polttoainesäiliö tulee uusia kaksivaippaiseen polttoainesäiliöön. Vaihtoehtoisesti nykyinen polttoainesäiliö tulee sijoittaa tilavuuttaan vastaavaan katettuun valuma-altaaseen.Polttoainesäiliöiden täyttö- ja tankkauspaikkatulee olla tiivis.Polttoainesäiliön lähettyvillä tulee olla imeytysainetta mahdollisten vuotojen varalle.
8.Säilörehun valmistuksessa syntyvä puristeneste on otettava talteen ja varastoitava tiiviissä säiliössä.

Muut määräykset

9.Lietesäiliöt tulee aidata tarpeettomien vaaratilanteiden välttämiseksi. Aitarakenteiden kuntoa tulee tarkkailla ja tarvittaessa ryhtyäkorjaamistoimenpiteisiin.
10.Jos toiminta muuttuu oleellisesti, on toiminnasta tehtävä uusi ilmoitus tai ympäristölupahakemus.

RATKAISUN PERUSTELUT
Tekninen lautakunta katsoo, että toimittaessa saadun ilmoituksen, toimintaa koskevan yleisenlainsäädännön (määräykset 2 ja4) sekä tämän päätöksen muiden määräysten mukaisesti, eläinsuoja ja eläinten pito ei aiheuta ympäristönsuojelulain 115 d §:ssä mainittuja haittojaterveydelle tai ympäristölle.Toholammin rakennus- ja ympäristölautakunnanja Etelä-PohjanmaanEly-keskuksenlausunnot on otettu huomioonmääräyksissä 7, 8 ja 9.

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) muutoksineen
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014)
Valtioneuvoston asetus ilmoituksenvaraisista eläinsuojista (138/2019)
Jätelaki (646/2011) muutoksineen
Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920)
Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjenrajoittamisesta (1250/2014)
Järviseudun jätelautakunnan jätehuoltomääräykset

PÄÄTÖKSEN VOIMASSAOLO JA MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla tämänilmoituspäätöksen määräyksiä ankarampia säännöksiä tai päätöksestä poikkeavia säännöksiäilmoituspäätöksen voimassa olosta tai tarkistamisesta, on asetusta ilmoituspäätöksen estämättänoudatettava (YSL 70 §).

KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN
Käsittelymaksua peritään 750 euroa. Kyseessä on arvonlisäveroton myynti. Maksu on eläinsuojanympäristöluvan käsittelymaksun suuruinen ja perustuu Lestijärven kunnanvaltuuston 29 päivänätoukokuuta 2015 § 13 hyväksymän kunnan ympäristöviranomaisen taksa kohdan ”Muidenympäristönsuojelulain mukaisten asioiden käsittelyn” mukaiseen tuntilaskutukseen 15h x 50€.

PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN
Päätöksestä tiedotetaan ympäristönsuojelulain 85 §:n mukaisesti.

MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen ja siitä määrättyyn maksuun saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa päätöksen antamisesta antopäivää lukuunottamatta. Tarkempi valitusosoitus liitetään päätöksenantoon, joka kuulutetaan erikseen valituksen tekemiselle varatun ajan. Päätös pidetään nähtävillä kuulutusajan.

Ympäristösihteeri:
Tekninen lautakunta hyväksyy eläinsuojaa koskevan ilmoituksen päätösluonnoksen mukaisesti.

Tekninen lautakunta:
Tekninen lautakunta hyväksyy eläinsuojaa koskevan ilmoituksen päätösluonnoksen mukaisesti.



Liitteet
Ilmoitusasiakirjat