Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Ma 31.1.2022
4§ HALLINTOSÄÄNNÖN MUUTOS PÄIVÄKODIN JOHTAJAN PÄÄTÖSVALTA
Valmistelija: Niko Aihio
Päiväkodin johtajan eron myötä sivistysjohtaja on toiminut päiväkodin johtajan viran sijaisena. Viran hoitamisen yhteydessä on noussut esiin, että kunnan hallintosääntö ei vastaa päiväkodin johtajan toimenkuvaa eikä tehtävien hoitamisen edellystyksiä. Lestijärvellä päiväkodin johtaja vastaa monesta asiasta, joita muissa kunnissa vastaa sivistysjohtaja tai varhaiskasvatusjohtaja. Päiväkodinjohtajan toimenkuvasta toimistotyö on kasvanyt voimakkaasti nykyisten vaatimusten myötä, jolloin perusryhmässä työskentely on hankaloitunut.
Kvtessin mukaan päiväkodin johtajan työskentelyyn tulee varata tarvittava määrä aikaa suunnitteluun ja hallinnolliseen työhön. Perusryhmän opetukseen osallistuvalle päiväkodin johtajalla tulee varata vähintään 13 % työajasta toiminnansuunnitteluun. Kvtessin mukaan varhaiskasvatusjohtaja toimii päivähoidon ylimpänä vastuunkantajana mutta tällaista virkaa tai toimea ei Lestijärven kunnassa ole.

Lestijärven kunnassa päiväkodin johtajan toimenkuvan ja hallintosäännön §19 päivitys on tässä kohtaa tarpeellista. Päivitykseen tulee merkitä onko päiväkodinjohtaja rehtorin tapainen toimialajohtaja vai vastuualuejohtaja/esimies.

Esittelijä: Rehtori/sivistysjohtaja
Sivityslautakunta esittää kunnanhallitukselle selvitystyön aloittamisesta varhaiskasvatusjohtajan toimen perustamisesta, hallintosäännön päivittämisestä päiväkodin johtajan. Sivistysjohtaja valmistelee selvityksen, tehtäväkuvan päivityksen ja hallintosäännön muutoksesta sivistyslautakunnalle ja edelleen kunnanhallituksen hyväksyttäväksi.

Sivistyslautakunta:
Hyväksyttiin. ------------------------- ---
Kunnanjohtaja
Sivistysjohtaja valmistelee selvityksen varhaiskasvatusjohtajan viran perustamisesta, tehtäväkuvan päivittämisestä, ja hallintosäännön muutoksista sivistyslautakunnalle ja edelleen kunnanhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.
-------------------------

Valmistelija: Niko Aihio

Lestijärvellä sijaitsee uuden koulun yhteydessä kunnan ainoa varhaiskasvatusyksikkö. Uusissa tiloissa työskentelee 12- paikkainen ryhmäperhepäivähoito ja 3-5-vuotiaiden päiväkotiryhmät.

Edellisen päiväkodin johtajan eroamisen myötä on tullut esille, että kunnan hallintosääntö kaipaa päivitystä. Lestijärvellä päiväkodin johtajan vastuulle on lisättävä päivittäisen toiminnan kannalta oleellisia tehtäviä sekä päivittää toimenkuvan ratkaisuvalta kohdat vastaamaan paremmin johtajan todellista työnkuvaa. Kunnan ja yksikön koosta johtuvista syistä kuntaa ei ole syytä palkata varhaiskasvatusjohtajaa. Varhaiskasvatusjohtaja työskentelee suuremmissa kunnissa varhaiskasvatuksen osalta tulosalueen johtajana, johtaen usean eri yksikön kokonaisuutta ylimpä viranhaltijana varhaiskasvatuksen osalta ennen sivistysjohtajaa.Varhaiskasvatusjohtajan toimeen kuvaa kuuluu yleensä perhepäivähoidon ohjaajan ja päiväkodinjohtajien esimiestehtävät.

Esittelijä: sivistysjohtaja/perusopetuksen rehtori

Esitän sivistyslautakunnalle ja kunnanhallitukselle, ettei Lestijärvelle perusteta tässä kohtaa erillistä varhaiskasvatusjohtajan virkaa. Tulosalueen johtamisen vastuut voidaan jakaa sivistysjohtajan ja päiväkodin johtajan kesken muuttamalla kunnan hallintosäännön kohtaa 19 § henkilöorganisaation tehtävät ja ratkaisuvalta päiväkodin johtajan ratkaisuvalta muotoon:

  1. Vastaa tulosyksikön taloushallinnosta

  2. Vastaa tulosyksikön toiminnasta, sen kehittämisestä ja tarvittaessa yhteistyöstä

  3. Vastaa tulosyksikkö kohtaisesta arvioinnista ja raportoinnista

  4. Toimii tulosyksikön henkilökunnan esimiehenä

  5. Päättää tulosyksikön loma- ja työaikajärjestelyistä

  6. Päättää harjoittelijan tai työkokeilijan ottamisesta

  7. Päättää oppilaan esiopetuksen poikkeusjärjestelyistä, erityisestä tuesta tai näiden purkamisesta, silloin kun esiopetus järjestetään päivähoidon puolella*.

  8. Myöntää perhepäivähoito-, päivähoito- ja esiopetuspaikan(*)

  9. Päättää asiakasmaksuista

  10. Tekee hoitosopimukset huoltajien kanssa

  11. Päättää päiväkodin ja ryhmäperhepäiväkodin aukioloajoista

  12. Tekee päätökset kunnallisen lapsirahan maksamisesta
  13. Toimii pedagogisessa vastuussa koko varhaiskasvatuksen osalta

Tässä mallissa päiväkodin johtajalla on suurempi toimivalta ja vastuu yksikkönsä hoitamisesta sekä ratkaisuvalta päivittäisten asioiden valmistelussa ja hoidossa. Selkeä asema oman yksikön johtajana, eikä näin kuntaan tarvitse palkata erillistä varhaiskasvatusjohtajaa.

Päiväkodinjohtajan tehtävänkuvauksen muutoksen myötä siirrytään päiväkodin johtajan virassa tehtäväkohtaiseen palkkaukseen, jossa huomioidaan viranhaltijan aiempi työkokemus ja koulutustaso.

Tehtäväkohtainen lähtöpalkka Lestin päiväkodissa on 3000€/kk

KORJAUSPYKÄLÄN OTSAKETEKSTIIN: päätösvalta -> ratkaisuvalta muotoon.

Sivistyslautakunta:
Hyväksyttiin. Merkittiin tiedoksi.