Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 24.2.2022 klo. 19.00-21.00
6§ VALTUUSTOALOITE: LESTIJÄRVEN KUNNANVALTUUSTON JA VIRANHALTIJOIDEN KUNTA- JA HALLINTOLAKI KOULUTUS

Kunnanvaltuuston kokouksessa 29.6.2021 on jätetty valtuustoaloite Lestijärven kunnanvaltuuston ja viranhaltijoiden kunta- ja hallintolakikoulutuksesta.

Valtuustoaloitteen tekijä, Mari-Liisa Haka toteaa aloitteessaan, että kuluvalla valtuustokaudella 2017-2021 ei ole järjestetty kohdennettua koulutusta kunta- ja hallintolaista valtuutetuille ja viranhaltijoille. Tämä on näyttäytynyt päätösten valmistelemattomuutena, selvityspyyntöjen lisääntymisenä ja tiedon saannin ongelmallisuutena.

Aloitteessa todetaan, että kuluvalla valtuustokaudella 2017-2021 on nähty myös osaamattomuutta maakunnallisten kokousedustajien toiminnassa. Virkavastuun vuoksi on tärkeää kouluttaa myös kokousedustajia, jotta he ymmärtävät miten heidän tulee toimia mm. yhtymäkokouksessa omistajakunnan kunnanhallituksen ohjeistuksen mukaan. Annettu ohjeistus tulee näkyä kunnanhallituksen pöytäkirjasta. Jos ohjeistusta ei ole, edustaja toimii esityslistan mukaan.

Valtuustoaloitteena esitetään, että kunnanhallitus valmistelee valtuutettujen ja viranhaltijoiden kunta-ja hallintolaki koulutusta huomioiden sivistystoimen ja teknisen toimen toimialakohtaiset lait. Lisäksi esitetään, että valtuusto hyväksyy esitetyn koulutuksen sisällön.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että johtaville viranhaltijoille ei valmistellakoulutusta, vaan johtavat viranhaltijat osallistuvat toimialoidensa lainsäädäntöön sekä kunta- ja hallintolakiinliittyviin koulutuksiin määrärahojen puitteissa. Viranhaltijoiden ja työntekijöidenkouluttautumiseen on vuonna 2022 käytössä yhteensä 9900 € (sivistystoimi 6500 €, yhdyskuntapalvelut 1500 €, yleishallinto 1400 € ja liiketoiminta 500 €).Esimerkiksi vuonna 2021 johtavat viranhaltijat ovat osallistuneet koulutuksiin osaamistarpeidensa mukaisesti koulutusmäärärahojen puitteissa sekä lisäksi myönnetyn lisämäärärahan puitteissa FCG:n järjestämäänHallinnon koulutusohjelmaan, jossa on käsitelty mm. kunnallishallintoa, julkisuutta ja salassapitoa, pöytäkirjan pitoa ja muutoksenhakua.

Valtuutettujen kouluttamisen osalta todetaan, ettei luottamushenkilöiden koulutukseenole osoitettu määrärahoja, joten ulkopuolista koulutusta ei voida ostaa. Valtuutetuille ontarjolla ilmaisia koulutuksia, joista tiedotetaan valtuutettuja sähköpostitse. Esimerkiksi vuonna 2021 valtuutettuja on osallistunut Digitalisaatio osana kuntastrategiaa -koulutukseen. LisäksiKuntaliiton Kuntapäättäjä-palvelu tarjoaaluottamushenkilöille tietoa päätöksenteon tueksi. Kuntapäättäjä-palveluun saa tunnukset jokainenvaltuutettu, joka haluaa käyttää palvelua.Valtuutettujen käyttöön on vuonna 2021myös tilattu Luottamushenkilön käsikirja 2021 -teosja uudet valtuutetut ovat saaneetValtuutetun käsikirja 2021-2025 kirjan.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

Valtuusto
Hyväksyttiin.

Liitteet
Valtuustoaloite