Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Tiistai 22.3.2022
16§ KOULUKULJETUKSET LV 2022-2023
Valmistelija: Niko Aihio
Lestin koulu kuljetukset on kilpailutettu edellisen kerran keväällä 2020. Tarjouskilpailun perusteella sivistyslautakunta on sopinut koulukuljetukset liikennöitsijä Sakari Similän ja Pohjolan matka/Antti Kangas Oy.n kanssa. Sopimukset ovat toisistaan erilliset. Sopimukset ovat voimassa lukuvuosille 2020-2021 ja 2021-2022.

Perusopetuslain mukaiseen koulukuljetukseen lukuvuonna 2021-2022 on oikeutettu 45 ala- ja yläkoululaista sekä 5 esikoululaista.

Esittelijä: Sivistysjohtaja/perusopetuksen rehtori
Lestijärven sivistyspalvelujen budjettikehys pieneni edellisvuodesta yli 110 000€. Lestijärven sivistyslautakunta ei taloudellisista syistä käytä sopimuksen optiovuotta lukuvuosille 2022-2023 ja 2023-2024 vaan järjestää asiasta uuden tarjouskilpailun keväällä 2022. Uudelta liikennöintisopimukselta haetaan säästöjä luopumalla päiväkohtaisesta hinnoittelusta.

Sivistyslautakunta:
Asia päätettiin palauttaa valmisteluun. Selvitetään liikennöitsijöiden halukkuus jatkaa liikennöintiä optiovuosina, kilometrihinta hinnoittelun vaikutukset kokonaiskustannusten säästämiseksi, laki koulukuljetuksista ja kunnan omat käytänteet, huomioida kuntalaisaloite asiointikyydeistä, autojen kapasiteetin kasvun tarve. ------------------------- Valmistelija: Niko Aihio
Lestijärven sivistyslautakunta päätti 31.1.2022 palauttaa asia valmisteluun.

Molemmat liikennöitsijät ovat valmiita jatkamaan optiovuotta koskevaan liikennöintiä. Liikennöitsivät ovat keskinäisellä sopimuksella tarjoutuneet jatkamaan liikennöintiä niin, että Antti Kangas Oy/Pohjolan matkat ottaisi vastuulleen osin järventauksen,jolloin Sakari Similä luopuisi Peuralantien lenkistä.Similä olisi suostuvainenhinnan alennukseen, jonka siirrettäisin Antti Kangas oy.n päivähinnoitteluun johtuen reittimuutoksesta. Liikennöitsijät sopivat asiasta tarkemmin keskeneenään. Sopimuksella ei ole vaikutusta tämän hetkisten päiväittäishintojen yhteissummaan.

Liikennöitsijältä saadun selvityksen mukaan, jos ajaudutaan tilanteeseen, että järjestetään uusi tarjouskilpailu vastaavilla ehdoilla on päiväkohtainen hinnan korotus noin 500e johtuen äkillisesti kohonneista polttoaineen hinnoista.

Tämän hetkisen sopimuksen mukainen hinnoittelu aiheuttaa kunnalle 171.000 euron vuotuiset kustannukset.

Jos uuteen tarjouskilpailuun ajaudutaan ja päivähinnat nousevat arvioidusti 500e vuotuinen kustannukset 190 koulupäivän osalta olisin noin 265.000 eli hinnan korotusta olisi tulossa arviolta 95.000e

Lestin koulu noudattaa perusopetuslain mukaisia koulukuljetus määräyksiä. Lautakunta ja viranhaltija on myöntänyt harkinnanvaraisia koulukyytejä vain tarve perustein ja niissä on otettu huomioon ettei harkinnain varaisista koulukyydeistä aiheudu kohtuutonta haittaa liikennöitsijällä eikä olemassa oleva ajoreitti muutu kohtuuttomasti.

Oppilasmäärän kasvusta ja muutoksista on keskusteltu liikennöitsijän kanssa, eikä niillä katsottu olevan vaikutusta optiovuoden käyttöön.

Liikennöitsijä Sakari Similä on pyytänyt viranhaltijalta mahdollisuutta sopimuksen mukaiseen neuvotteluun liikennöinin kustannusten rajun muutoksen vuoksi.

Esitys:
Esitä uudeen valmistellun päätösesityksen sivistyslautakunnalle, että sivistyslautakunta käyttää liikennöintisopimuksissa mainitun optiovuoden Sakari Similän ja Antti Kangas Oy kanssa.
Kunta noudattaa voimassa olevaa sopimusta hinnantarkistamisen osalta, sekä hyväksyy liikennöitsijöiden keskenäisen sopimisen koskien Peuralantien reitin liikennöintiä.

Sivistyslautakunta:
Hyväksyttin. Lestijärven sivistyspalvelut käyttää liikennöintisopimuksessa mainitun optiovuoden lukuvuoden 2022-2023 osalta. Korjataan päätösesityksessä virheellinen käsitys koskien Peuralantien liikennöintiä. Antti Kangas Oy liikennöi vanhan Reisjärven tien kautta, eikä Sakari Similällä ole velvoitetta hoitaa Päivärinta-Niemi reittiä Peuralantien kautta.

Viranhaltija aloittaa neuvottelut liikennöitsijöiden kanssa päiväkohtaisten liikennöintimaksujen tarkistamisesta.