Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 17.8.2022 klo. 9.14-13.43
136§ RIISTAA JA RATKAISUJA HET KAIKILLE -HANKE

Valmistelija: Susanna Tuikka

Kinnula ja Lestijärvi sijoittuvat maakuntarajalle. Molemmissa kunnissa viriää aktiivisia, uusia tuulia herätteleviä matkailuyrityksiä, mutta ilman koordinoitua matkailuliiketoiminnan kehittämistä, aktiiviset toimijat jäävät helposti yksin. Pitkät välimatkat alueella vaativat yhteistyön rakentamiseksi aktiivista toimintaa. Toisaalta pitkät välimatkat tuovat luonnon, jopa erämaa-alueet lähelle matkailijoita.

Matkailuliiketoiminnan kehittämiseksi on suunnitteilla hanke, Riistaa ja ratkaisuja het kaikille. Hankkeen hakijana toimii Kinnulan kunta.

Hankkeen tavoitteena on tuottaa mm. lähi- ja riistaruokaan, metsästykseen sekä Suomenselän karuun luontoon nojaavia matkailutuotteita. Lisäksi hankkeen tavoitteena on lisätä olemassa olevan Peuran polun hyödyntämistä ja matkailumarkkinoinnin kehittämistä tarinallistamisen keinoin.

Karun luontoelämyksen ympärille kehitetään hankkeen avulla uusia ruokamatkailutuotteita ja lisätään yhteistyötä paikallisten metsästysseurojen, ravitsemisalan yritysten sekä muiden matkailualan toimijoiden välillä.

Hankkeessa testataan kahdessa kunnassa (Kinnula, Kannus) sijaitsevia Matkailun monitoimitiloja.

Hankkeelle palkataan projektityöntekijä, jonka työsuhde kestää hankkeen loppuun saakka ja jonka työtila on Kinnulassa.

Syksyn 2022 ja alkutalven 2023 valmistellaan matkailupalvelujen kehittämistä selvittämällä tarkemmin sekä yritysten että yhdistysten tarpeita laadukkaiden tuotteiden tukemiseksi. Hankkeessa järjestetään talven aikana koulutuksia tuotteistamisen tueksi sekä ostetaan asiantuntija-apua sen mukaisesti, mitä hankkeen toimijat tarvitsevat.

Talven aikana valmistellaan Matkailun monitoimitilojen pilotointi Kinnulaan ja Kannukseen. Hankkeessa on mahdollista pilotoida vielä kolmen pisteen mallia, mikäli Lestijärvelle tulee oma Matkailun monitoimipiste.

Hankkeen aikana hankealueen yrityksiä koulutetaan kestävän matkailun periaatteista ja uudet, kehitettävät matkailutuotteet noudattavat kestävän matkailun periaatteita. Yrityksiä ohjataan ja opastetaan yrityskohtaisten sertifikaattien hankinnassa ja tavoitteena on, että hankkeen lopussa yritysten on mahdollista hakeutua Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -verkostoon. Lisäksi hankkeen aikana rakennetaan matkailumarkkinoinnin toimintasuunnitelma, ”brändityökirja”.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 131400 €, josta omarahoitusosuus on 13140 €. Omarahaosuus katetaan mukana olevien kuntien ja yritysten rahoituksella sekä yhdistysten tekemällä vastikkeettomalla työllä.

Hallintojohtaja

Kunnanhallitus toteaa, että hanke tukee Lestijärven matkailustrategiaa ja olisi jatkumo sille työlle, mitä kunnassa on jo laitettu aluilleen. Kunnan omarahoitusosuus voi olla enintään1000- 1500 €. Lestijärven kunta ei osallistu hankehakemuksen kirjoittamisen kuluihin, koska asiasta ei ole etukäteen sovittu.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.