Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Maanantai 12.9.2022 klo. 9.00-12.22
155§ NIMEÄMISPYYNTÖ: ALUENEUVOTTELUKUNTA

Valmistelija: Susanna Tuikka

Hyvinvointialueen hallintosäännön 3. luku määrittelee ns vaikuttamistoimielimet. Alueneuvottelukunta on ei-lakisääteinen toimielin, jonka ensisijaisena tehtävänä on varmistaa hyvinvointialueen ja yhdyspintojen toiminnallinen yhteistyö. Erityisen merkityksellistä tämä on tilanteessa, jossa hyvinvointialue uutena organisaationa eriytyy kuntien omistajaohjauksellisesta suhteesta.

Alueneuvottelukunta on aluehallituksen nimeämä ja johtama vaikuttamistoimielin. Aluehallituksen roolista johtuen alueneuvottelukunnan työskentelyssä korostuu sen valmistelua ja täytäntöönpanoa tukeva tehtävä. Toimielimen tehtävänä on hyvinvointialueen ja alueella toimivien muiden alueellisten toimijoiden yhteistyön edistäminen, varmistaminen ja koordinointi eri yhdyspinnoilla ja viranomaisten kesken.

Alueneuvottelukunnan työskentelyssä korostuu Keski-Pohjanmaan alueen yhteisen kehittämisen koordinointi ja mahdollistaminen; varmistetaan viranomaisten yhdyspintatyön toteutuminen sekä strateginen yhteistyö ja kehittäminen sekä alueellisesti orientoitunut edunvalvonta. Lähtökohtana on kokonaisalueellisuus, jota ei tässä yhteydessä ole sidottu ensisijassa kuntakohtaisuuteen.

Tavoitteena on riittävän pienen ryhmän kokoaminen, jolla varmistetaan sen keskustelu- ja työskentelyvalmius myös valmistelevassa ja täytäntöönpanoon kohdentuvassa työskentelyssä.

Ryhmässä tulee olla riittävä viranhaltija-, luottamushenkilö- sekä järjestöedustus sekä mahdollisimman laaja eri alojen asiantuntemus. Arvioitavaksi tulee, tulisiko kokoonpanossa mahdollistaa kaikille kunnille edustus vai päädytäänkö alueellisen ajattelun edistämiseksi yhteisiin ja alueellisiin edustajuuksiin. Järjestöjen edustuksellisuudessa toivotaan huomioimaan sekä palveluntuottajien edustus että yhdistysten vertaistukea edustava taho.

Alueneuvottelukunnassa puhetta johtaa aluehallituksen puheenjohtaja ja esittelystä vastaa hyvinvointialuejohtaja.

Soiten omistajaohjauksen neuvottelukunta on esittänyt, että alueneuvottelukunnassa olisi perusteltua olla kunnista edustajana kunnanjohtajat.

Aluehallitus pyytää nimeämään alueneuvottelukuntaan Lestijärven kunnasta yhden edustajan 30.6.2022 mennessä.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus valitsee alueneuvottelukuntaan edustajaksi kunnanjohtaja Anne Kurkelan, Soiten omistajaohjauksen neuvottelukunnan esityksen mukaisesti.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

-------------------------
Lestijärven kunnasta ei ole nimetty alueneuvottelukunnan varsinaiselle edustajalle varaedustajaa.

Hallintojohtaja
Kunnanhallitus nimeää alueneuvottelukuntaan varaedustajan kunnanjohtaja Anne Kurkelalle.

Kunnanhallitus
Kunnanhallitus nimesi alueneuvottelukuntaan varaedustajaksi hallintojohtaja Susanna Tuikan.