Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 5.10.2022 klo. 9.00-16.33
164§ TALOUSARVION LAADINTAOHJE VUODELLE 2023

Valmistelija: Susanna Tuikka

Vuosittain hyväksyttävä talousarvio ja -suunnitelma on valtuuston keskeinen kunnan toiminnan ja talouden ohjausväline. Kunnan talousarvion ja -suunnitelman tulisi olla selkeä ja tiivis, ja sen pitäisi antaa käyttäjälleen (päätöksentekijä, kuntalainen) riittävät tiedot kunnan menoista, tuloista ja rahoituksesta. Lähtökohtana on kuntastrategia, joihin perusteluosan tavoitteet kiinnitetään.

Kunnan talousarviovuosi on kalenterivuosi. Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle talousarvio. Lestijärven kunnanvaltuusto on 16.12.2021 päättänyt, että talousarvio ja -suunnitelma laaditaan Lestijärven kunnassa viisivuotiskaudeksi.

Talousarvion valmistelusta vastaa kunnanhallitus. Talousarvio koostuu käyttötalous- ja tuloslaskelmaosasta sekä investointi- ja rahoitusosasta.

Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien ja kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan. Lestijärven kunnalla on kattamatonta alijäämää taseessa 2021 vuodelta 242410,15 €.

Kunnassa on laadittu talouden tervehdyttämissuunnitelma vuosille 2022–2026. Järeimmät säästötoimet on suunniteltu vuosille 2025 ja 2026. Näihin joudutaan, mikäli kunnan taloustilannetta ei saada tasapainotettua ennen sitä.

Tulevien vuosien talousarvioiden kokonaisluvut muuttuvat nykyisestä merkittävästi. Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alusta ja tämän myötä soten, palo- ja pelastustoimen sekä oppilashuollon (koulupsykologit ja -kuraattorit) rahoitusvastuu siirtyy pois kunnalta.

Hyvinvointialueiden aloittaessa rahoitusta siirretään kunnalta hyvinvointialueelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kunnan tuloveroprosentti leikataan 8,36 prosenttiin ja yhteisöveron tuotosta 1/3 siirtyy hyvinvointialueelle. Myös valtionosuuksia leikataan tämänhetkisen tiedon mukaan lähes 75 prosenttia. Valtio tarkentaa näitä laskelmia vielä useaan otteeseen ja tämänhetkisen tiedon mukaan lopulliset luvut tulevat kesällä 2023.

Raaka-aineiden, tarvikkeiden ja energian saatavuus ja hintojen nousu, talouskasvun hidastuminen sekä korkojen nousu heikentävät näkymiä ja aiheuttavat paineita talousarvion suunnitteluun.

Raamin asettaminen on haasteellinen tehtävä. Poikkeuksellisen suurten epävarmuustekijöiden takia talouden toteutumista ja olosuhdemuutoksia on seurattava erityisen tarkasti. Tavoitteiden tarkistamiseen on varauduttava pitkin vuotta hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

Hallintojohtaja

Kunnanhallitus antaa hallintokunnille liitteen mukaisen talousarvion laadintaohjeen sekä euromääräisen raamin.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.



Liitteet
Raami 2023
Laadintaohje