Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 13.10.2022 klo. 17.00-18.29
49§ SELVITYS VALTUUSTOLLE VUODEN 2021 ARVIOINTIKERTOMUKSESSA ESITETTYIHIN HAVAINTOIHIN

Valmistelija: Susanna Tuikka

Tarkastuslautakunta on kokouksessaan 9.6.2022 § 34 hyväksynyt omalta osaltaan vuoden 2021 arviointikertomuksen ja saattanut sen valtuuston käsiteltäväksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten. Valtuusto käsitteli toimintakertomuksen ja merkitsi tarkastuslautakunnan huomiot tiedokseen 22.6.2022 § 27.

Arviointikertomuksessaan tarkastuslautakunta esittää kunnanhallitukselle ja muille toimielimille, että ne antavat selvitykset tarkastuslautakunnalle arviointikertomuksessa esitettyihin havaintoihin syyskuun loppuun mennessä ja valtuustolle lokakuun loppuun mennessä.

Tarkastuslautakunta pyytää kiinnittämään huomiota viranhaltijapäätösten julkaisemisaikaan sekä riittävästä henkilöresurssista huolehtimiseen ja siihen, että riittävän asiantuntemuksen omaava varahenkilö on käytettävissä myös äkillisissä tilanteissa.

Toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisen osalta tarkastuslautakunta toteaa, että kunnan tulee huolehtia alijäämän kattamisesta, jotta vältytään arviointimenettelyltä. Kunnassa tulee huolehtia siitä, että kunnan toimintoja sopeutetaan verotulokertymien ja valtionosuuksien suhteessa.

Kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan sekä konsernivalvonnan osalta tarkastuslautakunta toteaa, että kunnanhallituksen tulee huolehtia sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjeiden ajantasaisuudesta. Tarkastuslautakunta toteaa lisäksi, että sisäisen tarkastuksen ohje ja konserniohje tulee päivittää sekä ennen edellisen toimikauden päättymistä tulee valita uusi konserniohjauksen ja sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan jaosto.

Sosiaali- ja terveystoimen osalta tarkastuslautakunta huomauttaa, että laboratoriopalveluita on saatavilla vain kerran viikossa ja tiedonkulku vanhustenpalvelusta on koettu puutteelliseksi.

Sivistyspalveluissa ja teknisissä palveluissa tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota riittävistä resursseista huolehtimiseen, jotta henkilöstö ei ylikuormitu. Teknisen toimen osalta todetaan myös, että tavoite kaavoituksesta ei ole toteutunut. Vuokra-asuntojen korjauksiin kaivataan myös suunnitelmallisuutta ja huomiota tulee kiinnittää myös pitkään asuneiden tilojen kunnostamiseen. Teknisen toimen pöytäkirjoissa pyydetään kiinnittämään huomiota siihen, että pöytäkirjat ovat hallintosäännön mukaiset myös oikaisuvaatimusten ja valitusosoitusten osalta. Esityslistat tulee julkaista ajallaan.

Vesi- ja viemärilaitoksen osalta tarkastuslautakunta toteaa, että myös viemärilaitoksen tuloksen pitäisi olla positiivinen ja vesihuollon osalta tulee kiinnittää huomiota vesihuoltolain 20a §:n vaatimuksiin toimintakertomuksessa annettavista tiedoista.

Henkilöstön osalta tarkastuslautakunta kokee, että henkilöstöriski hallintoon liittyen tulee tunnistaa ja niihin tulee varautua, koska kunnan hallinnossa on vähän henkilöstöä. Tarkastuslautakunnan mielestä henkilöstön hyvinvoinnista ja työviihtyvyydestä tulisi huolehtia.

Muina havaintoina tarkastuslautakunta pyytää kiinnittämään huomiota sisäisen tiedonkulun parantamiseen erityisesti poikkeustilanteissa sekä luottamustehtävien jaossa tulee huomioida vaalikelpoisuus.

Hallintojohtaja

Kunnanhallitus antaa valtuustolle liitteenä olevan selvityksen tarkastuslautakunnan vuoden 2021 arviointikertomuksessa esitettyihin havaintoihin.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

-------------------------
Valtuusto
Hyväksyttiin.

Liitteet
Selvitys arviointikertomuksen havaintoihin