Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 16.11.2022 klo. 9.00-12.58
184§ PELASTUSLAITOKSEN PALVELUTASOPÄÄTÖS VUOSILLE 2023-2026
Valmistelija: Susanna Tuikka

Laki pelastustoimen järjestämisestä (613/2021) mukaan hyvinvointialue vastaa pelastustoimen jär-jestämisestä alueellaan. Hyvinvointialue vastaa pelastustoimen palvelutasosta, pelastuslaitoksen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä sekä muista sille laissa säädetyistä tehtävistä.
Pelastuslaitoksen tulee huolehtia alueellaan:
  1. pelastustoimelle kuuluvasta ohjauksesta, neuvonnasta ja turvallisuusviestinnästä, jonka ta-voitteena on tulipalojen ja muiden onnettomuuksien ehkäiseminen ja varautuminen onnet-tomuuksien torjuntaan sekä asianmukainen toiminta onnettomuus- ja vaaratilanteissa ja on-nettomuuksien seurausten rajoittamisessa;
  2. pelastustoimen valvontatehtävistä;
  3. väestön varoittamisesta vaara- ja onnettomuustilanteessa sekä siihen tarvittavasta hälytys-järjestelmästä;
  4. pelastustoimintaan kuuluvista tehtävistä.
Edellä mainitun lisäksi pelastuslaitos:
  1. Tuottaa ensihoitopalveluun kuuluvia palveluita siten kuin hyvinvointialue siitä päättää;
  2. Osallistuu Pelastuslain 38 §:ssä tarkoitettuun pelastustoimeen kuuluvan ulkomaille annetta-van avun ja pelastustoimeen kuuluvan kansainvälisen avun vastaanottamisen edellyttämän valmiuden ylläpitoon;
  3. huolehtii muistakin muussa laissa hyvinvointialueen pelastustoimelle ja pelastusviranomai-selle säädetyistä tehtävistä.
Hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutason tulee vastata kansallisia, alueellisia ja paikallisia tar-peita ja onnettomuusuhkia ja muita uhkia. Palvelutasoa määriteltäessä on otettava huomioon myös toiminta valmiuslain (1552/2011) 3 §:ssä tarkoitetuissa poikkeusoloissa ja niihin varautuminen.

Pelastustoimen palvelut on suunniteltava ja toteutettava siten, että ne voidaan hoitaa mahdollisimman tehokkaalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla ja että onnettomuus- ja vaaratilanteissa tarvittavat toimenpiteet voidaan suorittaa viivytyksettä ja tehokkaasti.
Aluevaltuusto päättää pelastustoimen palvelutasosta. Palvelutasopäätöstä tehtäessä on otettava huomioon kansallisesti merkittävät riskit, selvitettävä alueella esiintyvät uhkat ja arvioitava niistä aiheutuvat riskit sekä määriteltävä toiminnan tavoitteet, käytettävät voimavarat, tuotettavat palvelut ja niiden taso. Palvelutasopäätöstä tehtäessä on otettava huomioon myös 8 §:ssä tarkoitetut valtioneuvoston vahvistamat valtakunnalliset strategiset tavoitteet. Päätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma palvelutasoin kehittämisestä. Päätöksen tulee olla voimassa määräajan.

Aluehallintoviraston tehtävänä on valvoa, että hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutaso on riittävä. Jos palvelutasossa on aluehallintoviraston arvion mukaan huomattavia puutteita tai epäkohtia eikä niitä korjata aluehallintoviraston asettamassa määräajassa, aluehallintovirasto voi määräajassa velvoittaa hyvinvointialueen oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin. Määräyksen tehosteeksi voidaan asettaa uhkasakko.

Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (616/2021) mukaan Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue on Keski-Pohjanmaan maakunta, jonka alue muodostuu Halsuan, Kannuksen, Kaustisen, Kokkolan, Lestijärven, Perhon, Toholammin ja Vetelin kunnista. Hyvinvointialueen pelastuslaitoksen nimenä käytetään Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos.

Liitteenä palvelutasopäätös vuosille 2023-2026 (liite 184A)

vt. kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus merkitsee palvelutasopäätöksen tiedoksi.

vt.kunnanjohtajan muutettu päätösesitys:
Kuntien ja henkilöstön ei ole vielä tässä vaiheessa tarpeen kommentoida lähetettyä palvelutasopäätöstä.

Kunnanhallitus:
Hyväksyttiin.

Liitteenä 15.11.2022 saapunut sähköposti.

Liitteet
Palvelutasopäätös