Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Maanantai 6.2.2023
4§ VARHAISKASVATUKSEN MAKSUPERUSTEIDEN MUUTOS 1.3.2023 ALKAEN
Valmistelija: Maria Tofferi

Varhaiskasvatuksesta perittävät asiakasmaksut

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut perustuvat lakiin varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista (1503/2016). Laissa varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista säädetään kunnan järjestämässä päiväkoti- ja perhepäivähoidossa perittävistä asiakasmaksuista. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain perusteella maksun suuruus määräytyy varhaiskasvatukseen varatun ajan, perheen koon ja perheen tulojen perusteella. Varhaiskasvatuksesta perittävä enimmäismaksu on ensimmäisen lapsen osalta enintään 295 euroa kuukaudessa ja alin perittävä maksu on 28 euroa. Toisesta lapsesta perittävä maksu on enintään 40 prosenttia nuorimman lapsen maksusta eli enintään 118 euroa kuukaudessa. Seuraavien lasten maksu on 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.

Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain 5 §:n muuttamisesta (HE 228/2022) astuu voimaan 1.3.2023. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annettua lakia muutetaan siten, että varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja alennetaan nostamalla maksun määrittämisessä käytettäviä tulorajoja 33 prosenttia(Liite 1). Toimivalta Lestijärven kunnan hallintosäännön 70 §:n mukaan lakisääteisten asiakasmaksujen ja palkkioiden vahvistamisesta vastaa asianomainen toimielin.

Tulorajat

Asiakasmaksujen alentamisen tavoitteena on parantaa lapsiperheiden ostovoimaa ja tukea pieni- ja keskituloisia lapsiperheitä elinkustannusten ja sähkön voimakkaan hinnannousun vuoksi. Maksuja alentamalla pyritään myös nostamaan varhaiskasvatuksen osallistumisastetta.


Esittelijä:Sivistys- ja hyvinvointijohtaja
Esitän Lestijärven sivistyslautakunnalle maksuperusteiden korotuksen hyväksymistä.

Sivistyslautakunta:
Hyväksyttiiin.

Päiväkodinjohtaja informoi asiakkaista maksuperusteiden muutoksista ja asiakasmaksujen tarkistukset helmikuun aikana.