Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Maanantai 20.3.2023
26§ VARHAISKASVATUKSEN MÄÄRÄAIKAISET TOIMET
Valmistelija: Maria Tofferi ja Niko Aihio

Lestijärvellä varhaiskasvatusta annetaan 12 paikkaisessa ryhmäperhepäiväkodissa ja 21 paikkaisessa päiväkodissa. Talvella 2022-2023 päiväkoti ja ryhmäperhepäiväkoti on olleet henkilöstömitoituksen mukaan täynnä lähes kokoajan. Iltapäivähoitoa tarvitsevien esioppilaiden määrä on kasvanut runsaasti edellistä vuodesta.
Perhepäivähoidon henkilöstömitoitus on 1 + 4, eli yhtä hoitajaa kohtaan saa mitoituksen mukaan olla neljä hoidettavaa lasta.
Päiväkodin henkilöstömitoituksen mukaan yhdellä lastenhoitajalla saa olla enitään seitsemän hoidettaavaa, eli 1+7. Päiväkodin henkilömitoituksessa on otettava huomioon varhaiskasvatuksen opettajan tarve sekä opettajan tehtävään kuuluva suunnnitteluaika.

Aikaisemmilla rekrytointikerroilla haasteena on ollut nykyiset pätevyysvaatimukset täyttävän henkilöstön hakeutuminen tehtäviin, sekä hoitosopimusten määrien vaihtelut. Tästä johtuen toimet on täytetty määräaikaisina toimina.

Tämän hetkinen henkilöstö:
Ryhmäperhepäivähoito: varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, perhepäivähoitaja (100% työaika) ja kaksi perhepäivähoitajaa (2x50%työaika). Ryhmäperhepäiväkodin henkilöstöstä on yksi lastenhoitaja työnkierrossa päiväkodin puolella.

Päiväkotiryhmä: päiväkodinjohtaja, varhaiskasvatuksen opettaja (sijainen 2.6.asti) ja kaksi varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa.

Hoitosopimusten määrään sekä hoitoaikojen kasvuun on pyritty vastaamaan tehostamalla työaikasuunnittelua.

Jenni Vertala on pyytänyt oman toimen siirtoa koulunkäynninohjaajan tehtävistä varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin. Vertala suorittaa tällä hetkellä oppisopimuskoulutuksen kautta varhaiskasvatuksen lastenhoitajan opintoja.

Tarve syksylle 2023 on yhteensä:
Perhepäivöhoidossa on syksyllä 2023 yhteensä 2,5 henkilön vaje (lastenhoitaja + 1,5 lastenhoitajaa).
Päiväkotiryhmässä: 1 varhaiskasvatuksen opettaja
Lisäksi vuorohoitoon, tuen tarpeiden määrittelemiin avustaviin tehtäviin, sekä aamu- ja iltapäivätoiminnana järjestämiseen tarvitaan henkilöstömitoituksen mukaisesti lastenhoitajaresursseja.

Esittelijä: Sivistys- ja hyvinvointijohtaja
Esitän sivistyslautakunnalle 1,5 henkilön (varhaiskasvatuksen lastenhoitaja ja perhepäivähoitaja 50% työajalla) määräaikaisten toimien aukijulistamista. Tulevaisuuden ennusteet ovat Lestijärven kunnan osalta sellaiset, että varhaiskasvatuksen asiakkaat tulevat vähenemään. Tästä johtuen toimet on täytettävä määräaikaisina.

Jenni Vertala valitaan 1.8.2023 varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtävään toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.


Sivistyslautakunta:
Hyväksyttiin.