Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 29.3.2023 klo. 9.40-14.21
42§ NIMEÄMISPYYNTÖ KUNNAN JA TAMMENLEHVÄN KESKI-POHJANMAAN PERINNEYHDISTYKSEN VÄLISEEN YHTEISTOIMINTAAN
Valmistelija: Markku Vehkaoja

Vuosina 1939–1945 talvi- ja jatkosotaan sekä Lapin sotaan osallistui yhteensä noin 600 000 miestä ja 100 000 naista. Joka kahdeksas sotiin osallistuneista menehtyi. Kotiin palanneistakin joka neljäs oli saanut pysyvän sotavamman. Sodat jättivät jälkeensä myös 30 000 leskeä ja yli 50 000 sotaorpoa. Valtakunnallisesti veteraanien keski-ikä on tällä hetkellä noin 96 vuotta. Jäljellä heitä on alle 4 000. Veteraanien puolisoita ja leskiä on elossa noin 15 000, joten tuki- ja hoivatyö jatkuu vielä pitkään.

Veteraanijärjestöt ovat uurastaneet vuosikymmeniä veteraanien hyväksi ja vaalineet sotasukupolven perintöä. Sotainvalidien Veljesliitto, Sotaveteraaniliitto ja Rintamaveteraaniliitto ovat suunnitelleet ajavansa alas toimintansa vuoteen 2025 mennessä ja kokoavat voimansa maakunnallisiin perinneyhdistyksiin, jotka liittyvät osaksi valtakunnallista Tammenlehvän Perinneliittoa. Veteraanityö jatkuu perustettavien perinneyhdistysten kautta.

Alueellamme Keski-Pohjanmaan Sotaveteraaniyhdistys ry muuntuu Tammenlehvän Keski-Pohjanmaan perinneyhdistykseksi ja aloittaa toimintansa vuoden 2023 alusta. Perinneyhdistyksen tarkoituksena on mm. hoitaa ja vaalia sotiemme 1939–1945
sukupolven perinteitä ja arvoja ja huolehtia perinteen ja arvojen siirtämisestä tuleville sukupolville.

Sotavuodet 1939–1945 muodostavat ajallisesti lyhyen jakson itsenäisen Suomen historiassa, mutta meille on säilynyt runsaasti sotavuosista kertovaa aineistoa ja tapahtumahistoriaa. Merkittävää on myös sodan kokeneen veteraanisukupolven henkinen arvoperinne. Veteraanipolven siirtyessä ajasta ikuisuuteen meidän sukupolvemme on aika jatkaa työtä ja huolehtia siitä, että sodan perinne, arvot, tarinat, kuvat, kirjeet, kirjat jne. jäävät elämään ja pysyvät esillä. Tulevaisuuden perinnetyön
näkökulmasta koululaitoksen ja nuorten osallistaminen perinnetyöhön on ensiarvoisen tärkeää.

Vuoden 2023 alusta aloittava Tammenlehvän Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys on maakunnallinen kokoava ja yhdistävä toimija. Perinnetyön perusta on kuitenkin paikallisuus ja jokaisella paikkakunnalla on oma sotavuosiin liittyvä identiteetti ja historia. Näitä arvokkaita asioita pitää vaalia ja muistaa osana muuta paikallista historiaa ja kulttuuria. Tässä työssä kunnalla ja osaltaan myös seurakunnalla on iso vastuu. Maakunnan laajuinen, systemaattisesti paikallisesti järjestyvä historian vaaliminen ja perinnetyö muodostaa vahvan perustan koko Keski-Pohjanmaan kulttuuri-identiteetin vahvistamiselle tulevai-
suudessa.

Tammenlehvän Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ehdottaa, että jokainen alueen kunta organisoi perinnetyön paikallisesti. Kuntaan perustettavan perinnetoimikunnan tai muun vastaavan tavoitteena olisi paitsi vaalia veteraaniperintöä myös laajemmin kerätä, taltioida, järjestää ja tuoda esille paikallista historiaa, perinteitä, kulttuuria, kuvia, kirjoituksia, esineitä
ym. Perinnetoimikunta voisi toimia myös esimerkiksi vuosittain järjestettävien kansallisten juhlapäivien organisoimisessa (mm. itsenäisyyspäivä, kansallinen veteraanipäivä, kaatuneiden muistopäivä ym.).

Lestijärven sotaveteraaniyhdistys on lopettanut toimintansa vuoden 2020 lopussa. Samalla yhdistyksen hoitamat asia, eli lähinnä perinnetyö siirrettiin kotiseutuyhdistyksen vastuulle.

Tammenlehvän Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys esittää, että kunta nimeäisi yhdystoimielimen ja yhteyshenkilön yhteydenpitoon Keski-pohjanmaan perinneyhdistykseen.

Vt. kunnanjohtaja

Kunnanhallitus päättää, että Tammenlehvän Keski-Pohjanmaan perinneyhdistyksen Lestijärven yhdystoimielimenä toimii kunnanhallitus ja yhteyshenkilönä kunnanjohtaja.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.