Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 16.8.2023 klo. 9.00-14.35
104§ LAUSUNTO/POIKKEAMISLUPAHAKEMUS/VARASTON RAKENTAMINEN/ARI LAPPI

Ari Lappi on toimittanut Lestijärven kunnalle poikkeamislupahakemuksen 16.4.2020 varastorakennuksen rakentamisesta omistamalleen rantatontille RN:o 421-401-0021-0062. Hakemuksesta on tuolloin puuttunut rakennuspiirustukset ja niistä on tehty lisäselvityspyyntö 11.5.2020. Hakijan itse piirtämä piirros on saapunut kuntaan 18.5.2020.

Rakennuspaikalla on voimassa ranta-asemakaava, jonka rakennusoikeus on vuoden 2010 kaavamuutoksessa (Valtuusto 29.04.2010 §23) nostettu 140 m2. Rakennuspaikalla on ennestään päärakennus, saunarakennus, vanha aitta ja puulato. Niiden yhteenlaskettu pinta-ala on piirustusten mukaan noin 96 m2. Uusi rakennettava rakennus olisi pinta-alaltaan noin 20 m2 ja siinä olisi noin 3 m2 kompostikäymälä ja 17 m2 varasto.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus päättää kysyä teknisen lautakunnan lausunnon asiasta ennen poikkeamisluvan käsittelyä.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.
---------------------------------
Tekninen lautakunta 22.6.2020:


Vt rakennustarkastaja on pyytänyttäydentämään hakemusta rakennuspiirustuksilla. Piirustukset pyydettiiin Ympäristöministeriön asetuksen 216/2015 mukaisena. Ari Lapin toimittamat ja laatimat tarkennuspiirustukset eivät täytä asetuksen mukaisia vaatimuksia.
Tarkennetussa piirroksessa on aikaisemman suunnitelman lisäksi esitetty toisellepuuladolle rakennuspaikka. Poikkeamisluvan hakemukseen on esitetty luvitettavaksi vain WC-varasto.

Kiinteistö on liitetty kunnalliseen vesi- ja viemärijohtoverkostoon vuosina 2018 ja 2019.

Hakija on esittänyt erityisperusteluna:

Vanha aitta on Lapin suvun vanha vilja-aitta, joka on siirretty Liiketalon paikalla olleelta vanhalta torilta. Hakija ei halua vahingoittaa aittaa, joka on säilytetty koskemattomana (museoarvoinen). Vanhat laarirakenteet on tallessa ja vanha porraskivi paikallaan. Uusi varasto tulisi aitan viereen.

Rakennuspaikalla on voimassa ranta-asemakaava, jonka mukaan kyseiselle lomarakennuspaikalle saa rakentaa enintään 80 m2:n päärakennuksen, enintään 30 m2:n saunarakennuksen ja 30 m2:n varastorakennuksen. Yhteensä siis kolme rakennusta.Rakennuspaikalla on ennestään päärakennus, saunarakennus, vanha aitta, puulato ja pieni ulko-WC. Saunan ja mökin yhteenlaskettu pinta-ala on piirustusten mukaan noin 57 k-m2. Uusi rakennettava rakennus olisi kokonaispinta-alaltaan noin 20 m2. Rakennus sisältäisinoin 3 m2:nkompostikäymälän ja 17 m2:n varaston.

Maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n mukaan poikkeaminen ei saa:

aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle; tai
johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Yleisen hallintokäytännön mukaan kaikkia kuntalaisia tulee kohdella tasavertaisesti. Vt. rakennustarkastaja on kieltäytynyt vastaavissa tapauksissa esittämästä rakennusluvan myöntämistä.

vt. rakennustarkastaja
Rakentamisen voidaan katsoa tuottavan haittaa sekä kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueidenkäytön muulle järjestämiselle sekä olevan ristiriidassa kuntalaisten tasapuolisen kohtelun kanssa.

Rakennusluvan mahdollistaminen tulisi hoitaa maanomistajien ranta-asemakaavan muutoksen kautta.

Tekninen lautakunta ei puolla poikkeamisluvan myöntämistä Ari Lapille varaston rakentamiseksi.

Päätöksestä peritään hankkeen toteuttajalta hyväksytyn taksan mukainen maksu, 200 €.

tekninen lautakunta
Keskusteltiin asiasta. Hyväksyttiin yksimielisesti päätösluonnoksen mukaisesti.

-------------------------
Ari Lapin poikkeamislupahakemuksen käsittely on jäänyt vuonna 2020 kesken. Edellisten käsittelyvaiheiden jälkeen Lappi on toimittanut kuntaan selkeämmän piirroksen poikkeamisluvan kohteena olevasta varastorakennuksesta. Rakennuksen kerrosala on 20 m2.

Esittelijä: Kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösehdotus:
Kunnanhallitus yhtyy teknisen lautakunnan 22.6.2020 § 51 näkemykseen eikä myönnä Ari Lapille poikkeamislupaa varastorakennuksen rakentamista varten.

Päätös:
Hyväksyttiin.