Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 31.8.2023 klo. 17.30
28§ KASE Oy:n yhtiöittäminen

Kaustisen seutukunnan Johtoryhmä Torstai 17.3.2022 klo 12.00-14.30 20 27

Kaustisen seutukunnan Johtoryhmä Tiistai 21.6.2022 klo 9.10-12.12 57 76

Kaustisen seutukunnan Johtoryhmä Torstai 24.11.2022 klo 9.00-10.54 86113

§ 86 Yhtiöittämisen tilannekatsaus

Yhtiöittämiseen liittyvä valmistelu on käynnistetty mm. aikaisemmin laadittujen asiakirjojen päivittämisellä ajantasalle ja vastaamaan muuttuneita tarpeita. Yhtiön tehtäviin sisältyy mahdollisuus toimia kuntien yhteisenä työkaluna kuntien päättämissä tehtävissä ja palveluissa. Tässä vaiheessa valmistelua on hyvä käydä keskustelua siitä, täsmennetäänkö ja kuvataanko ym. tehtäväalueita jo perustamisvaiheessa osakassopimuksessa ja muissa asiakirjoissa vai todetaanko ko. tehtäväalueet väljemmin ilmaisuin.

Kehittämisjohtaja:

Johtoryhmä merkitsee valmistelutilanteen tiedoksi. Johtoryhmä linjaa valmistelun yksityiskohtaisuutta koskien perustettavan yhtiön tehtäväalueita erityisesti kuntien yhteisissä palveluissa ja toiminnoissa.

Johtoryhmä:

Merkittiin tiedoksi. Johtoryhmä hyväksyi esitetyt palvelut jatkovalmistelun pohjaksi. Kuntien yhteisiä palveluja ei tässä vaiheessa kuvata yksityiskohtaisesti.

---

Valmistelija: Petri Jylhä, p. 050 551 3030

Yhtiöittämiseen liittyviä asiakirjoja on valmisteltu seutukunnan hallinto- ja yrityspalveluhenkilöstön sekä muiden asiaa tuntevien henkilöiden toimesta. Perustettavan yhtiön osakassopimus ja yhtiöjärjestys on päivitetty.

Valmistelussa on selvitetty myös asiantuntijapalvelun mahdollisuutta yhtiöittämiseen liittyvää oikeudellista ja hallinnollista neuvontaa koskien. Lestijärven kunnalla on voimassa oleva sopimus tilintarkastus- ja muista palveluista BDO:n kanssa, jonka perusteella oikeudellista neuvontaa voidaan tarpeen mukaan hankkia ko. yhtiöltä.

Perustettavan yhtiön osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen luonnos toimitetaan johtoryhmän kokousaineistoihin ennen kokousta. Kehittämisjohtaja esittelee asiakirjat kokouksessa tarkemmin.

Kehittämisjohtaja:

Johtoryhmä merkitsee valmistelutilanteen tiedoksi ja hyväksyy esitetyt asiakirjat jatkovalmistelun pohjaksi. Johtoryhmä päättää asiakirjoihin tehtävistä muutoksista ja valmistelun jatkotoimenpiteistä

Johtoryhmä:

Merkittiin tiedoksi. Asiakirjojen valmistelua jatketaan ja ne tuodaan johtoryhmän käsiteltäväksi seuraavaan kokoukseen ja edelleen kuntiin hyväksyttäväksi.

---

Valmistelija: Petri Jylhä, p. 050 551 3030

Seutukunnan kunnat hyväksyneet seutukunnan kehittämisyhtiön perustamisen vuosien 2019-2021 aikana. Alkuperäistä suunnitelmaa seutukunnan koko toiminnan yhtiöittämistä ei ole perusteltua toteuttaa lähivuosina. Seutukunnan toiminta on kasvanut voimakkaasti ja sille on asetettu uusia tehtäviä. Seutukunnalla on parhaillaan toimintaa, jota varten hallintoyksikkönä täytyy olla kunta sekä hankkeita, joihin vain kuntapohjainen toimija voi hakea avustusta. Yhtiöittämisen osalta on alkuperäisiä suunnitelmia muutettu niin, että Kaustisen seutukunta -lautakuntaa Lestijärven kunnan hallinto-organisaatiossa ei tulla lakkauttamaan, vaan yhtiöstä muodostetaan seutukunta -lautakunnan ohelle yrityspalveluihin, kuntien yhteistoiminnan tehtäviin ja palveluihin sekä myös muihin erikseen päätettäviin palveluihin ja toimintoihin soveltuva kuntien käytössä oleva yhteinen kehittämistyökalu.

Kehittämisjohtaja

Kaustisen seutukunnan Johtoryhmä esittää, että:

  1. Halsuan, Kaustisen, Lestijärven, Toholammin ja Vetelin kunnat hyväksyvät liitteenä olevan perustettavan KASE Kehitys Oy -yhtiön yhtiöjärjestyksen, osakassopimuksen ja perustamissopimuksen
  2. perustettavan yhtiön hallituksen jäseniksi kunnat nimeävät perustamissopimuksen ja osakassopimuksen mukaisesti osakaskuntien kunnanjohtajat seuraavasti: Halsua, kunnanjohtaja Jari Penttilä

Kaustinen, kunnanjohtaja Arto Alpia

Lestijärvi, vt. kunnanjohtaja Markku Vehkaoja

Toholampi, kunnanjohtaja Jukka Hillukkala

Veteli, kunnanjohtaja Hannu Jyrkkä

  1. kunnat nimeävät yhtiökokousedustajansa perustettavan yhtiön yhtiökokoukseen.

Johtoryhmä:

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti. Pöytäkirjan liitteet 1A - 1C.

-------

Valmistelija: Hallintojohtaja Susanna Tuikka

Lestijärven osuus perustettavan yhtiön osakkeista on 100 kpl ja kunnan osuus perustettavan yhtiön osakepääomasta on 2.000 euroa. Lisäksi yhtiötä perustettaessa osakaskunnat kartuttavat yhtiön sijoitettua vapaata omaa pääomaa (SVOP) 20 000,- euroa per kunta.

Valtuusto ei ole varannut osakkeiden merkitsemiselle tai pääomasijoitukselle määrärahaa talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Esityslistan liitteenä ovat perustettavan KASE Kehitys Oy:n yhtiöjärjestys, osakassopimus ja perustamissopimus.

Esittelijä: Kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus

  1. hyväksyy perustettavan KASE Kehitys Oy:n yhtiöjärjestyksen, osakassopimuksen ja perustamissopimuksen.
  2. nimeää perustettavan yhtiön hallituksen jäseneksi perustamissopimuksen ja osakassopimuksen mukaisesti kunnanjohtaja Päivi Raution
  3. nimeää perustettavan yhtiön yhtiökokousedustajan
  4. myöntää 22.000 euron määrärahan osakkeiden merkitsemiseen ja pääomasijoitukseen kohtaan Muut aineelliset hyödykkeet: osakkeet ja osuudet.

Muutettu päätösesitys:
Käytyjen keskustelujen pohjalta kunnanhallitus päättää siirtää asian käsittelyn syksylle. Kehittämisjohtajalta selvitetäänkeskustelussa esiin nousseettarkentavatkysymyksetennen kuin asia tuodaan uudelleen hallituksen käsittelyyn.

Päätös:

Hyväksyttiin.


Seutujohtaja Petri Jylhä saapui pykälän käsittelyn alussa kokoukseen Teams-yhteydellä esittelemään yhtiöittämistä. Hän poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Susanna Kuorikoski poistui kokouksesta klo. 12.48.

Liitteet:
83a Yhtiöjärjestys
83b Osakassopimus
83c Perustamissopimus

-------------------------

---

Esittelijä: Kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus

  1. hyväksyy perustettavan KASE Kehitys Oy:n yhtiöjärjestyksen, osakassopimuksen ja perustamissopimuksen.
  2. nimeää perustettavan yhtiön hallituksen jäseneksi perustamissopimuksen ja osakassopimuksen mukaisesti kunnanjohtaja Päivi Raution
  3. nimeää perustettavan yhtiön yhtiökokousedustajan
  4. esittää valtuustolle, että valtuusto myöntää 22.000 euron määrärahan osakkeiden merkitsemiseen ja pääomasijoitukseen
Päätös:
Kunnanhallitus
  1. hyväksyi perustettavan KASE Kehitys Oy:n yhtiöjärjestyksen, osakassopimuksen ja perustamissopimuksen.
  2. nimesi perustettavan yhtiön hallituksen jäseneksi perustamissopimuksen ja osakassopimuksen mukaisesti kunnanjohtaja Päivi Raution
  3. nimesi perustettavan yhtiön yhtiökokousedustajaksi Jorma Koski-Vähälän.
  4. esittää valtuustolle, että valtuusto myöntää 22.000 euron määrärahan osakkeiden merkitsemiseen ja pääomasijoitukseen
Pidettiin kokoustauko klo. 11.33-11.52
-------------------------
Päätösehdotus:
Valtuusto myöntää 22 000 euron määrärahan KASE Oy:n osakkeiden merkitsemiseen ja pääomasijoitukseen.

Päätös:
Hyväksyttiin.

Jouni Haaponiemi saapui kokoukseen klo. 17.35.