Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Maanantai 4.9.2023 klo 19.00
66§ Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma ja maksujen hyväksyminen lv. 2023-2024

Valmistelija: vt. sivistys ja hyvinvointijohtaja Lassi Mäkelä

Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestävän kunnan tulee hyväksyä perusopetuslaissa tarkoitettua aamu- ja iltapäivätoimintaa varten toimintasuunnitelma, joka on laadittu perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet ja paikalliset olosuhteet huomioon ottaen. Toimintasuunnitelman tarkoituksena on tukea aamu- ja iltapäivätoiminnan paikallista järjestämistä ja kehittämistä, sekä lisätätoiminnan suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskevasta kunnan toimintasuunnitelman sisällöstä ei ole annettu sellaisia tarkempia säännöksiä, joihin perusopetuslaki viittaa. Kunta päättää toimintasuunnitelman sisällöstä.

Lestijärven kunnan aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma lukuvuodelle 2023-2024 on laadittu perusteiden mukaan huomioiden oman kunnan olosuhteet toiminnan järjestämisessä (Liite 2).

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kuukausimaksu

Kunta voi järjestää aamu- ja iltapäivätoimintaa itse, yhdessä muiden kuntien kanssa tai se voi hankkia palvelut esimerkiksi eri järjestöiltä tai yhteisöiltä. Kunta voi myös hankkia palvelut antamalla tähän tarkoitukseen avustusta palvelujen tuottajalle. Kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää toimintaa.

Jos kunta järjestää aamu- ja iltapäivätoimintaa, sitä on tarjottavajoko 570 tuntia (keskimäärin noin kolme tuntia päivässä) tai 760 tuntia (keskimäärin noin neljä tuntia päivässä) koulun työvuoden aikana kullekin toimintaan osallistuvalle lapselle. Toimintaa voidaan järjestää arkipäivisin pääsääntöisesti kello 7.00 - 17.00 välisenä aikana.Toimintaan osallistuvalle lapselle on tarjottava välipala.

Kunta päättää aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien kuukausimaksujen määrästä. Maksu saa olla 570 tunnin osalta enintään 120 euroa ja 760 tunnin osalta enintään 160 euroa.

Maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava, jos huoltajan elatusvelvollisuus, toimeentuloedellytykset tai huollolliset näkökohdat huomioon ottaen siihen on syytä.Kunta voi järjestää aamu- ja iltapäivätoimintaa laajemminkin kuin laissa määritellyt tuntimäärät. Ylimenevistä tunneista voidaan periä maksu erikseen eikä maksun suuruudesta ole säädetty laissa. Kunnalle ei myönnetä säädettyä laajemmasta toiminnasta valtionosuutta.

Lukuvuonna 2022-2023 toiminnasta perittykuukausimaksu:
Maksu on 3 tunnin osalta enintään 60 euroa ja 4 tunnin osalta enintään 80 euroa kuukaudessa. Maksua peritään vain puolet, jos lapsi on korkeintaan 10 päivää kuukaudessa toiminnassa tai jos lapsi ei sairautensa vuoksi ole osallistunut toimintaan yli 10 päivänä. Jos sairaudesta johtuva poissaolo kestää koko kuukauden, maksua ei peritä tai lapsi muun syyn takia on poissa koko kuukauden ja siitä ilmoitetaan ennen aloituskuun vaihdetta. Muutoin peritään puolet kuukausimaksusta. Jos lapsi tarvitsee satunnaisesti hoitoa (1-3 pvä/kk) peritään siitä 5 euroa kerta.


Esittelijä: vt. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Lassi Mäkelä

Päätösehdotus:

Sivistyslautakunta hyväksyy Lestijärven kunnan aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmaan lukuvuodeksi 2023–2024, sekä päättää toiminnasta perittävät kuukausimaksut.

Päätös:
Sivistyslautakunta hyväksyy Lestijärven kunnan aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmaan lukuvuodeksi 2023–2024.

Sivistyslautakunta päättää, että maksu on enintään 3 tunnin osalta90 euroa ja yli 3 tunnin osalta110 euroa kuukaudessa. Maksua peritään vain puolet, jos lapsi on korkeintaan 10 päivää kuukaudessa toiminnassa tai jos lapsi ei sairautensa vuoksi ole osallistunut toimintaan yli 10 päivänä. Jos sairaudesta johtuva poissaolo kestää koko kuukauden, maksua ei peritä tai lapsi muun syyn takia on poissa koko kuukauden ja siitä ilmoitetaan ennen aloituskuun vaihdetta. Jos lapsi tarvitsee satunnaisesti hoitoa (1-3 pvä/kk) peritään siitä 7,5 euroa kerta.