Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Maanantai 4.9.2023 klo 19.00
68§ Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja 15.9.2023 - 30.6.2024
Valmistelija: Päiväkodin johtaja: Maria Tofferi

Päiväkodissa toimii 1.9.2023 alkaen kaksi päiväkotiryhmää, joissa työskentelee 1 varhaiskasvatuksen opettaja ja 3 varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa sekä ryhmäperhepäivähoidossa lastenhoitaja sekä perhepäivähoitaja 50% ja lastenhoitaja 50% sekä päiväkodin johtaja.

Varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrä on koko ajan kasvanut siten, että täydentävän varhaiskasvatuksen tarvitsijoiden, aamu-ja iltahoidon sekä vuorohoidon tarpeiden määrä on kasvanut. Lisäksi tänä syksynä 1-2 vuotiaiden lasten määrä on kasvanut. Tilanne on vaatinut ryhmien ja henkilöstön uudelleen järjestelyä sekä tilojen järjestelyjä.

1.8.2023 alkaen Lestin päiväkodissa on kaksi ryhmää 2-3 vuotiaiden ryhmä (14 paikkaa) sekä 3-5 vuotiaiden ryhmä (14 paikkaa) lisäksi ryhmäperhepäiväkoti toimii 1-2 vuotiaiden ryhmänä (6 paikkaa).

Täydentävässä varhaiskasvatuksessa ja koululaisten aamu-ja iltapäivätoimintaa on tehostettu ja toiminta järjestetään kokoaikaisten koulunkäynninohjaajien ja lastenhoitajien yhteistyönä. Täydentävää varhaiskasvatusta tarvitaan tämän toimintakauden aikana lisäksi aamu-ja iltapäivätoiminnan ulkopuolella ja viikonloppuisin. Lisäksi ryhmäperhepäiväkodin aukiolo aikaistuu entisestään. Tällöin varhaiskasvatuksen henkilöresurssia tarvitaan lisää. Tilapäisiä sijaisia tarvitaan paikkaamaan henkilöstövajetta ja tilapäisiä sijaisia on yhä vaikeampi saada. Kevään ja nyt alkusyksyn aikana päiväkodin johtaja on toiminut aamu-ja iltavuoroissa lapsiryhmissä paikkaamassa henkilöstövajetta, tällöin päiväkodin johtajan pedagoginen ohjaus vähenee ja tilanne aiheuttaa ylitöitä hallinnon tehtävien hoitamiseksi.

Pienimpien lasten ryhmässä lasten hoitoisuus on suurta ja tarvitaan pienten lasten pedagogiikan sekä hoidon varmistamiseksi jatkuvasti 2-3 henkilöä. Jos ryhmässä on erityistä tukea tarvitseva lapsi, tämä tulee huomioida hoito- ja kasvatustehtäviin osallistuvien henkilöiden lukumäärässä ja ryhmäkoossa, jollei hänellä ole omaa avustajaa.

Päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on varhaiskasvatuslain (540/2018) 26–28 §:ssä säädetty ammatillinen kelpoisuus, enintään seitsemää enemmän kuin viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Enintään neljää alle kolmivuotiasta lasta kohden tulee päiväkodissa kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on edellä tarkoitettu ammatillinen kelpoisuus. (Valtioneuvoston asetus (753/2018) 1 §:n 1 momentti). Päiväkodin ryhmässä saa olla yhtä aikaa läsnä enintään kolmea varhaiskasvatuksen tehtävissä olevaa 1 momentissa tarkoitettua henkilöä vastaava määrä lapsia. Perhepäiväkodissa kaksi hoitajaa voi samanaikaisesti järjestää varhaiskasvatusta enintään kahdeksalle lapselle. Erityisistä syistä ja huomioon ottaen paikalliset olosuhteet kolme hoitajaa voi järjestää varhaiskasvatusta samanaikaisesti enintään kahdelletoista lapselle. Kun perhepäiväkodissa järjestetään varhaiskasvatusta samanaikaisesti useammalle lapselle kuin 2 momentissa säädetään, tulee yhdellä perhepäivähoitajalla olla vähintään varhaiskasvatuslain 28 §:ssä säädetty ammatillinen kelpoisuus. (Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta (753/2018).

Varhaiskasvatuslakia muutettiin 1.8.2022 alkaen mitoituksesta poikkeamisen osalta. Henkilöstömitoituksesta poikkeaminen ei ole mahdollista henkilöstön poissaoloista johtuvista syistä. Kunnassa on varmistuttava siitä, että varhaiskasvatuksessa on käytössä riittävät ja toimivat sijais- ja muut varajärjestelyt myös henkilöstön äkillisiin ja yllättäviin poissaolotilanteisiin.

Varhaiskasvatukseen tarvitaan varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, joka sijaistaa henkilöstöä vuosilomien, viikkovapaiden ja sairauspoissaolojen aikana sekä toimii resurssina esim. opettajien SAK-aikojen aikoina (5h/vko/opettaja). Tehtävän kelpoisuusvaatimus on varhaiskasvatuslain (540/2018) mukainen. Palkkaus ja työehdot määräytyvät KVTES:n mukaan. Määräaikaisella varhaiskasvatuksen lastenhoitajalla varmistetaan varhaiskasvatuslain mukainen henkilöstömitoitus.


Esittelijä: vt. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Lassi Mäkelä

Päätösehdotus:
Sivistyslautakunta pyytää kunnanhallitukselta täyttölupaa määräaikaisen lastenhoitajan tehtävään ajalle15.9.2023-30.6.2024. Lisäksi lautakunta pyytää kunnanhallitukseltalisämäärärahaa 26 000 €määräaikaisen lastenhoitajan palkkaukseen. Lastenhoitajan määräaikaisella tehtävällä varmistetaan varhaiskasvatuslain mukainen henkilöstömitoitus Lestin päiväkodissa.

Mikäli kunnanhallitus antaa lastenhoitajan määräaikaseen tehtävään täyttöluvan, laitetaan tehtävä avoimeen hakuun välittömästi.


Päätös:
Hyväksyttiin ja siirretään kunnanhallitukselle.