Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Maanantai 4.9.2023 klo 19.00
71§ Maksuttomasta välipalasta luopuminen perusopetuksessa

Valmistelija: vt. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Lassi Mäkelä

Perusopetuslain 31 § 2 momentin mukaan opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty, ohjattu, täysipainoinen, maksuton ateria. Lisäksi 48d § mukaan aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuvalle lapselle on tarjottava välipala.

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa on ilmestynyt raportti 2021:31 Kattava koululounas ja välkyt välipalat. Raportin mukaan kouluissa tarjottavien välipalojen tarjoamiskäytännöt vaihtelevat kuntien ja koulujen välillä. Vain joka neljäs kunta tarjoaa oppilaille maksuttoman välipalan koulupäivien kestäessä yli kolme tuntia lounaan jälkeen. Silloin tyypillisin tarjottu välipala sisältää juoman ja näkkileivän levitteellä.

Tällä hetkellä Lestin koululla perusopetuksessa tarjotun yhden välipalan kustannukset ovat 1,50 €. Välipaloja tarjotaan viikossa 210 kpl. Lukuvuodessa viikkoja on 38.Kustannukset yhteensä 38*210*1,50€ = 11 970€.

Näkkileipä, levite ja juoma-välipalan kustannukset ovat noin 0,80€. Lukuvuoden kustannukset tällä ratkaisulla ovat 6 384€.


Esittelijä: vt. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Lassi Mäkelä

Päätösehdotus:

Lestin koululla tarjotaansyyslukukauden loppuun saakka maksutonnäkkileipä, levite ja juoma-välipala. Kevätlukukauden alusta, 1.1.2024 lähtien, maksuttomasta välipalasta luovutaan kokonaan. Maksullinen välipala tarjotaan etukäteen ostettua välipalalipuketta vastaan. Maksullisen välipalan sisältö on näkkileipä, levite ja juoma.

Päätös:
Hyväksyttiin. Maksullisen välipalan hinta on 1 € 1.1.2024 alkaen. Koulun henkilökunta suunnittelee maksukäytännön.