Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Maanantai 4.9.2023 klo 19.00
75§ Varhaiskasvatuksen laadunarviointijärjestelmän (Valssi) käyttöönotto
Valmistelija: päiväkodin johtaja Maria Tofferi

Valssi on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin ylläpitämä laadunarviointijärjestelmä, jonka tarkoituksena on tukea järjestäjiä ja palveluntuottajia heidän laadunhallinnassaan. Valssi avataan kaikkien kuntien ja yksityisten palveluntuottajien käyttöön 1.8.2023. Valssi on monipuolinen digitaalinen palvelu, jolla voidaan toteuttaa arviointitiedonkeruita, saada toimijakohtaisia arviointiraportteja, tuottaa arvioinnin toimipaikkakohtaisia yhteenvetoja sekä julkaista toimijan lakisääteisiä arviointituloksia.

Järjestelmän avulla kunnissa ja yksityisissä varhaiskasvatus-organisaatioissa voidaan ottaa käyttöön varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja tutkimukseen pohjautuvia työkaluja varhaiskasvatuksen pedagogiikan sekä toimintaa tukevien rakenteiden arviointiin. Työkaluilla voidaan tuottaa tietoa niin varhaiskasvatuksen saatavuudesta, järjestämisestä ja johtamisesta kuin varhaiskasvatuksen pedagogisesta toiminnasta, kuten vuorovaikutuksesta, leikistä tai monipuolisesti oppimisen eri alueista.

Karvi tuottaa järjestelmään kertyneestä tiedosta kansallisia yhteenvetoja. Valssilla toteutettavien arviointien tarkoituksena on parantaa varhaiskasvatusta koskevaa tietopohjaa ja tuottaa sellaista itsearviointitietoa, jota varhaiskasvatuksen järjestäjät ja yksityiset palveluntuottajat sekä heidän henkilöstönsä voivat hyödyntää kehittäessään toimintaansa ja sen laatua. Järjestelmällä tuotetaan lisäksi kansallista arviointitietoa varhaiskasvatuksen systemaattiseen ja pitkäjänteiseen kehittämiseen. Valssin käyttö on maksutonta.

Varhaiskasvatuslain 24 §:n mukaan varhaiskasvatuksen järjestäjän ja tuottajan tulee arvioida antamaansa varhaiskasvatusta sekä osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Valssi toimisi siten arvioinnin työkaluna, johon voidaan liittää tietoja varhaiskasvatuksen tietovarannosta Vardasta.

Kun kunnallinen varhaiskasvatustoimija päättää ottaa Valssin käyttöönsä, varhaiskasvatuksen johtaja tai vastaava viranhaltija pyytää oman kuntansa Opintopolun vastuukäyttäjää myöntämään Valssi-pääkäyttäjäoikeudet vähintään kahdelle henkilölle, joiden työtehtäviin kuuluu laadunhallinta, arviointi ja kehittäminen. Päätös Valssin käyttöönotosta tehdään aina kunnan tai yksityisen palveluntuottajan tasolla, ei organisaatioon kuuluvassa yksittäisessä päiväkodissa. Lestijärvellä Valssin pääkäyttäjäoikeudet myöntää opintopolun-vastuukäyttäjä sivistys- ja hyvinvointijohtajalle sekä ja päiväkodin johtajalle.


Esittelijä: vt. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Lassi Mäkelä

Päätösesitys:
Sivistyslautakunta päättää ottaa käyttöön varhaiskasvatuksen laadun-arviointijärjestelmän (Valssi) vuoden 2023 loppuun mennessä.


Päätös:
Hyväksyttiin.