Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 11.10.2023 klo. 9.00
133§ Nimeämispyyntö: Ehkäisevän päihdetyön sekä lähisuhdeväkivallan ehkäisyn yhteyshenkilö

Valmistelija: Hallintojohtaja Susanna Tuikka

Ehkäisevä päihdetyö on osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Sen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnalle. Ehkäisevä päihdetyö kuuluu ehkäisevän päihdetyön järjestämistä koskevan lain 523/2015 mukaan kuntien ja julkisista sote-palveluista vastaavien organisaatioiden tehtäviin.

Ehkäisevä päihdetyö edellyttää tiivistä yhteistyötä myös valvontaviranomaisten, elinkeinoelämän ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Ollakseen vaikuttavaa, ehkäisevän työn tulee olla kiinteä osa kuntien ja hyvinvointialueiden pitkäjänteistä perustyötä ja näkyä kaikissa keskeisissä strategioissa ja suunnitelmissa.

Lain mukaan ehkäisevä päihdetyö kattaa alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyn. Valtakunnallinen ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma vuosille 2015-2025 on käytännön työväline kuntien ja alueiden ehkäisevän päihdetyön tekijöille, työn johdolle sekä työtä kansallisesti tukeville toimijoille. Liite 133a.

Lähisuhdeväkivallaksi kutsutaan väkivaltaa, jonka tekijä ja uhri ovat tai ovat olleet keskenään läheisessä suhteessa. Lähisuhdeväkivaltaa tapahtuu usein kodeissa ja se jää tyypillisesti piiloon. Lähisuhdeväkivalta voi kohdistua henkilön nykyiseen tai entiseen kumppaniin, lapseen, lähisukulaiseen ja muuhun läheiseen. Tyypillisesti uhrin koko lähipiiri altistuu väkivallan vaikutuksille.

Suomen kunnat ja hyvinvointialueet ovat vastuussa ehkäisevän väkivaltatyön suunnittelusta ja palvelujen järjestämisestä. Ammattilaisten tehtävä on puuttua väkivaltaan ja saattaa väkivaltaa kokenut avun ja tuen piiriin.

Lähisuhdeväkivallan ehkäisemisessä palvelupoluilla ja rakenteilla on keskeinen merkitys. Vahvat rakenteet kunta-, alue- ja valtionhallinnon tasolla selkiyttävät kunkin tahon vastuita ja auttavat luomaan monialaista yhteistyötä, toimivia käytäntöjä sekä palveluja väkivallan eri osapuolille.

THL on laatinut 2022 kunnille ja hyvinvointialueille ohjeet lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiorakenteiden ja lähisuhdeväkivallan vastaisen toiminnan järjestämiseksi. Liite 133b.

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite pyytää kuntaa nimeämään ehkäisevän päihdetyön sekä lähisuhdeväkivallan ehkäisyn yhteyshenkilön. Kunta voi nimetä em. yhteyshenkilöksi saman työntekijän tai kumpaankin eri yhteyshenkilön.

Nimeämistiedot tulee toimittaa Soiten kirjaamoon kirjaamo@soite.fi

Esittelijä: Kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus nimeää yhteyshenkilön ehkäisevään päihdetyöhön sekä lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn.

Päätös:
Kunnanhallitus nimesi ehkäisevän päihdetyön ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn työryhmän yhteyshenkilöksi Niina Tialan.

Liitteet:

133a Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma vuosille 2015-2025

133b Ohje lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiorakenteiden ja lähisuhdeväkivallan vastaisen toiminnan järjestämiseksi